Website verhuizen is moeilijker dan je denkt!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Soms ontkom je er niet aan, je website verhuizen. In mijn geval, omdat deze echt uit z’n jasje was gegroeid. De site voldeed niet meer voor de aantallen bezoekers die ik nu krijg – waarvoor dank trouwens, leuk dat jullie er zijn :)! – en moest daardoor verhuizen.

Een tijdje terug was ik al verhuisd naar een Cloud VPS die stukken sneller is dan gedeelde hosting. Maar nu was het tijd voor wat extra snelheid!

En dat ging niet zonder slag of stoot, want ik besloot om dan ook maar gelijk een nieuwe look-and-feel toe te voegen.

Het allerbelangrijkste bij een website verhuizen

Eigenlijk zijn er twee dingen belangrijk. Allereerst, probeer te zorgen dat de website zo min mogelijk offline is. Zeker als Google langskomt. Nou ik kan je verzekeren, dit ging bij mij compleet verkeerd.

We hebben in totaal 4 pogingen gedaan om de site om te zetten. Allerlei technische problemen ontstonden elke keer als we de website van de staging omgeving – waar ik de site kon controleren – naar live zette.

Dan werkten links ineens niet meer, complete pagina’s waren weg en mijn hele site was zelfs een hele dag offline zonder reden.

Dat heeft me een hoop grijze haren gekost. Toch was het verhuizen noodzakelijk om verder te kunnen groeien.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat alle pagina’s bereikbaar blijven, ook als je de url-structuur aanpast. Dat wil zeggen als je een pagina ineens een ander plekje in je site geeft, bijvoorbeeld onder een nieuwe categorie. Of als je de pagina helemaal verwijderd. Hoe meer doodlopende links, hoe minder Google je kan waarderen.

Gelukkig ging dat laatste wel goed, maar die technische problemen hebben erin gehakt. Al zie ik het verkeer weer langzaam oplopen naar de oude aantallen.

Wat mij enorm heeft geholpen

Toen ik nog een bescheiden hobbysite had deed ik alles zelf. Van technische aanpassingen, tot thema’s bouwen en wat niet.

Nu ben ik stukken voorzichtiger en heb ik iets waar ik niet meer zonder kan, een technische hulplijn! Iemand die ik kan bereiken als de site offline is. Ook in het weekend of zelf ’s nachts.

Want ja, vorige week vrijdag zat ik om 2 uur ’s nachts achter de computer om te zien of de laatste poging met verhuizen was geslaagd. Wat niet het geval was. Dus heel snel contact opgenomen met mijn hulplijn en binnen een paar minuten was mijn verhuisde site live.

Zorg als je een grote site gaat verhuizen, die niet offline kan zijn, dat je dit samen doet met iemand die technische kennis heeft.

Ook als je er zelf veel vanaf weet. Want weet je waarom? Als eigenaar raak je toch in paniek als je site – en daarmee je inkomsten – plat liggen. Zo’n technische hulplijn kan helder blijven denken op zo’n moment en lost sneller iets op.

Hoe verhuis je een website?

Misschien lees je dit nu en denk je, waar moet ik beginnen?

Als je een site wilt verhuizen is de eerste stap het vinden van een nieuwe hosting. In mijn geval koos ik voor Cloudways en daar ben ik heel erg tevreden over. Wanneer je klant wordt bij hun verhuizen ze de website gratis.

Het enige wat je dan hoeft te doen is alles te controleren en je dns aan te passen. Je dns vind je waar je domeinnaam geregistreerd staat.

Voer je de verhuizing zelf uit dan kan je het beste gebruik maken van een plugin als je Wordpress gebruikt. Mijn favoriet is Duplicator Pro. Deze maakt een pakketje van je hele website, dit pakketje zet je op je nieuwe server en pak je daar uit. Vervolgens staat je hele website op de nieuwe server.

Een andere handige plugin is Migrate Guru, hier kan je de site verhuizen naar de nieuwe ftp.

Heb je geen Wordpress maar een ander cms of wil je geen plugin gebruiken? Dan zal je een kopie moeten maken van de bestanden die in jouw website map op de ftp staan, plus een kopie van je database. Die beiden kopieën exporteer je naar je nieuwe hosting en zo krijg je je oude website daar weer live.

Wanneer je klaar bent met verhuizen is het goed om de site uitvoerig te testen. Houdt ook het aantal 404’s – doodlopende links – in de gaten. Deze gaan je Google posities kosten als je dit niet goed oplost. Zorg dus dat ze allemaal tenminste ergens naar verwijzen, al is het je homepage, maar beter is het om ze naar een vergelijkbare pagina te sturen.

Zelf verhuis ik de sites altijd op een rustig moment, het liefst heel vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan ondervinden zo min mogelijk bezoekers er hinder van. Nadeel is dat als het misgaat je een paar uur zonder site zit of ’s nachts je bed uit moet.

Lukt het niet zelf om je site te verhuizen dan wil ik je daar best bij helpen. Stuur mij dan even een mailtje en dan kijken we samen even wat we kunnen doen.