Is Crush’s Coaster in Disneyland Paris de lange wachttijd waard?

Voor wie nog nooit naar Disneyland Paris is geweest is het goed om te weten dat Crush’s Coaster de attractie is met vrijwel altijd de langste wachttijd. Wanneer ik dit type staat er 115 minuten wachttijd. Ter vergelijking bij Peter Pan’s Flight staat 100 minuten en bij Big Thunder Mountain 95 minuten. Crush steekt er weer met kop en schouders bovenuit. Maar waarom is dat eigenlijk? En nog belangrijker, is het de moeite waard om aan te sluiten?

[Spoiler alert: absoluut! Lees hieronder waarom!)

Crush’s Coaster: de attractie en locatie

De naam zegt het al Crush’s Coaster is een achtbaan. En niet zomaar eentje!

Je vindt deze attractie in het Walt Disney Studios Park. Dat is het pretpark met het filmthema, zonder kasteel. Wanneer je het pretpark binnenkomt ga je eerst door het studiogebouw. Hierna houdt je rechts aan en loop je vanzelf richting de attractie.

Heb je familie of vrienden mee die niet in de attractie gaan? Dan is het leuk voor hen om vlakbij de uitgang te wachten. Hier zie je de mensen namelijk voorbij komen voordat ze de grote oceaan in verdwijnen. Dit is ook een goede plek om foto’s te maken van de voorbij schietende karretjes.

De wachtrij

Wanneer je de attractie wilt bezoeken kan je kiezen tussen 2 rijen: normaal of Single Riders.

Over de foto: Normaal gesproken staat er geen 10 minuten voor Crush’s Coaster – was het maar waar – dit was tijdens een besloten event met slechts een handjevol mensen in het park. De 10 minuten is trouwens de tijd die je nodig hebt om van de entree naar het instappunt te komen.

De normale wachtrij is voor iedereen die met een groep tegelijk in de attractie wilt. Je staat dan wel wat langer in de rij dan in de Single Riders-wachtrij. Maar bij die laatste is de kans dat je naast iemand zit die je kent heel klein. Die rij wordt namelijk gebruikt om oneven groepen op te vullen.

Hoe werkt de Single Riders rij:

Stel je bent met een groep van 3 en in het karretje kunnen 4 mensen. Dan is het zonde om die plek leeg te laten bij zo’n populaire attractie. In dat geval komt er iemand uit de Single Riders-rij bij.

Ben je met 2 dan wordt er gezocht naar nog een groep van 2 in de normale wachtrij. Is die er niet dan halen ze 2 mensen uit de Single Riders-wachtrij.

Je ziet dat het kan gebeuren dat je samen in de attractie gaat als je in de Single Riders-rij staat, maar de kans is niet zo groot.

Instappen

Zo leeg zie je het vrijwel nooit!

De karretjes bewegen continu. Hierdoor moet je in een al rollend karretje kunnen instappen. De makkelijkste manier om dit te doen is om je rugzak of andere tassen alvast af te doen en in je hand te houden. Tassen gaan mee aan boord en zet je op de grond tussen je benen. Let op dat deze ruimte heel beperkt is. Grote rugzakken kan je beter vooraf opbergen in een kluisje of aan een Cast Member geven.

De attractie zelf

Nou zal ik niet te veel verklappen van de rit. Wil je er helemaal niks over weten sla dan deze paragraaf over.

Crush’s Coaster is dus een achtbaan. Je zit met z’n 4-en in een karretje. Twee mensen kijken vooruit en twee achteruit. Het maakt trouwens niet uit waar of hoe je gaat zitten, het karretje draait namelijk tijdens de rit meerdere malen om de as.

De rit begint nog rustig. Je hebt een diepe duik in de zee genomen en komt al snel Nemo en zijn vriendjes tegen. Natuurlijk duiken ook Bruce en de andere haaien op. Hierna maakt het karretje ineens snelheid en ga je de East Australian Current in. Die ken je misschien wel uit de film. Dat is de stroom met bellen waarin Crush zwemt.

Hier ga je alle kanten op. Recht naar beneden om vervolgens een korte bocht te maken en dit meerdere malen achter elkaar. Terwijl tegelijk het karretje om de as draait. Zeker bij de eerste drop ben ik altijd de weg helemaal kwijt. Binnen is het namelijk zo goed als donker op een paar lampjes na. Je kunt je dus maar moeilijk oriënteren.

Na een korte rit komt het karretje tot stilstand en kan je je voorbereiden op het uitstappen.

Is deze attractie de lange wachttijd waard?

Absoluut, zoals je misschien hebt gemerkt houd ik echt van deze attractie. Het is samen met de Tower of Terror en Big Thunder Mountain één van mijn favorieten in Disneyland Paris. En met mij nog veel meer mensen, wat helaas resulteert in de lange rijen.

Het is zo’n leuke attractie dat je eigenlijk niet kunt stoppen met lachen. Je schiet alle kanten op en weet al snel niet meer wat boven of onder is. De wachttijd is pittig, maar er zijn manieren om toch korter in de rij te staan.

Maak allereerst gebruik van Extra Magic Time als je een Disney Hotel-gast bent. Met Extra Magic Time mag je een uur eerder het pretpark in dan “normale” bezoekers. Crush’s Coaster is dan geopend en meestal ben je dan binnen 45 minuten aan de beurt.

Slaap je niet in een Disney Hotel? Zorg dan dat je direct bij de opening van het pretpark voor alle bezoekers vooraan staat en wandel (rennen mag niet) zo snel als je kunt naar de attractie. De wachttijd is dan meestal 60 minuten.

Tenslotte, ben je niet zo’n ochtendmens dan kan je het ’s avonds proberen vlak voor sluitingstijd. Ook dan heb je een kans dat je korter in de rij staat.

Oké, nog 1 tip dan. Deze kost iets meer tijd. De attractie gaat af en toe dicht i.v.m. slecht weer of technische storingen. Meestal is dit vrij snel weer opgelost. Zorg dat je dan voor de ingang staat te wachten zodat wanneer de attractie weer open gaat jij vooraan de rij staat.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven