Hoe werkt de Disneyland Paris Priority Card?

Wanneer je een beperking hebt kan het leven al zwaar genoeg zijn. Disneyland Paris doet er dan ook alles aan om te zorgen dat jij (of je gezin) een zorgeloos verblijf hebt. Dat doen ze onder meer door het bieden van aangepaste kamers, speciale informatiegidsen voor diverse beperkingen en een pas waarmee je versneld toegang krijgt tot attracties. Deze pas heet een Priority Card.

Wie komt er in aanmerking voor een Priority Card?

Dat klinkt natuurlijk heel mooi zo’n pas waarmee je nergens hoeft te wachten, maar er komen maar weinig mensen voor in aanmerking. Om de pas aan te kunnen vragen heb je een van de volgende documenten nodig:

  • Gehandicapten Parkeerkaart
  • Wajong
  • AUTIPAS 
  • WAZ
  • UWV
  • WAO
  • WIA, met de vermelding WGA of IVA

Deze documenten moeten aantonen dat je een blijvende beperking hebt waardoor je hulp nodig hebt bij het betreden van de attracties of niet lang kunt wachten in de rij.

Heb je een van deze documenten? Dan kun je de Priority Card aanvragen. Heb je geen van deze documenten, maar ben je niet in staat om fysiek in de rij te staan? Dan kun je een Easy Access Card aanvragen, verderop daar meer over.

Hoe vraag ik een Priority Card voor Disneyland Paris aan?

Je kunt de Priority Card het beste vooraf aanvragen via de website van Disneyland Paris. Dat doe je via deze pagina.

Allereerst krijg je dan de vraag of je een van bovenstaande documenten hebt. Als het antwoord daarop ja is moet je een aantal vragen beantwoorden over welke ondersteuning je nodig hebt. Aan het einde van de vragenlijst vul je jouw gegevens in, voeg je een foto toe en verstuur je de aanvraag.

In je mailbox krijg je dan de bevestiging, die ziet er zo uit:

In deze mail staat ook jouw bevestigingsnummer, die heb je nodig om de Priority Card af te halen. De snelste manier is om dit te doen in een Disney Hotel bij de conciërge, maar zoals je hierboven kunt lezen in de bevestigingsmail zijn er ook andere plekken waarop je dit kunt doen.

Zorg dat, wanneer je de kaart afhaalt, je een van de documenten uit de lijst hierboven meeneemt en toont. Als je deze niet bij je hebt, krijg je ook geen Priority Card en daar zijn ze best streng in.

Priority Card en een Disneyland Paris jaarpas

Een Priority Card is normaal gesproken alleen geldig voor de duur van jouw verblijf met een maximum van 7 dagen.

Heb je een Disneyland Paris Jaarpas of zou je er eentje willen? Dan kun je voor de duur van jouw pas (dus maximaal een jaar) een Priority Card aanvragen. Zo hoef je niet elke keer opnieuw de kaart aan te vragen en op te halen.

Ga hiervoor naar de Jaarpaskassa’s bij het Walt Disney Studios Park. Er is een speciale rij voor mensen met een Priority card waarin je vaak minder lang hoeft te wachten en er staan bankjes om uit te rusten.

Wanneer je aan de beurt bent toon je jouw Priority Card en laat je deze koppelen aan een nieuwe of bestaande Jaarpas. Koop je een nieuwe Jaarpas? Dan krijg je meteen 25% korting, dat is mooi meegenomen!

Ook hier zul je weer het document moeten tonen waarmee je de Priority Card eerder hebt gekregen. Zelfs als je het pasje al in handen hebt.

Priority Card gebruiken bij een attractie

Met een Priority Card krijg je versnelde toegang tot een attractie, maar niet onmiddellijk. Houdt er rekening mee dat je altijd even zult moeten wachten.

Ben je fysiek in staat om zelfstandig in- en uit te stappen bij een attractie? En lukt het jou om korte stukjes te lopen? Dan zul je meestal naar de Premier Access wachtrij worden doorverwezen. Je staat dan hooguit 10 tot 15 minuten in de rij. Deze wachtrij is vaak stukken korter dan de reguliere rij waardoor je minder ver hoeft te lopen.

Heeft een attractie geen Premier Access of kun je niet zelfstandig lopen? Dan krijg je met de Priority Card toegang tot de attractie via de uitgang. Hier staat een Cast Member die je kaart controleert en je helpt als dat nodig is. Ook als je via de uitgang in de attractie gaat zul je nog een minuut of 10 moeten wachten voordat je daadwerkelijk aan de beurt bent.

Weet wel dat, zeker als je niet heel mobiel bent, je sommige attracties zult moeten overslaan. Vaak is het noodzakelijk om toch enkele stappen te moeten zetten om in het karretje te komen, hetzij met hulp van een begeleider.

Waar je de Priority Card nog meer voor kunt gebruiken

Je kunt de Priority Card ook gebruiken om minder lang in de rij te staan bij restaurants en in winkels. Er zijn hier speciale wachtrijen voor gemaakt waar je gebruik van kunt maken. Ook hier geldt dat je sneller aan de beurt bent, maar niet onmiddellijk.

Waar je de kaart ook voor kunt gebruiken is om toegang te krijgen tot een speciaal gedeelte om de shows en parade te bekijken. Het aantal plekken in dit gedeelte is beperkt dus kom op tijd.

Bij de meeste Disney figuren is er ook een speciale wachtrij voor mensen met een Priority Card. Weet wel dat je ook hier even zult moeten wachten, wat best moeilijk kan zijn voor bijvoorbeeld kinderen met een mentale beperking.

Tenslotte heeft een Priority Card nog een laatste voordeel, je krijgt namelijk 25% korting op zowel entreetickets als op Jaarpassen voor jou en jouw begeleider.

Hoeveel mensen mag ik meenemen?

Met de Priority Card mag je maximaal 4 mensen meenemen bij shows binnen en attracties. Bij een parade en de shows die buiten worden gegeven mag je maximaal 2 mensen meenemen.

Kom je met 1 persoon extra dan is dat vaak geen probleem, heb je een hele groep bij je dan kunnen ze hier toch wat strenger in zijn.

Heb je een Easy Access Card dan kun je 4 personen meenemen in de attracties, je krijgt verder geen voorrang bij shows of de parade.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor een Priority Card, maar wel hulp nodig heb?

Heb je een langdurige aandoening die op deze lijst staat? Dan kun je een Easy Access Card aanvragen.

Je hebt hiervoor een brief nodig van een arts in het Engels of Frans met daarin waarom je de kaart nodig hebt en het nummer van de aandoening. Met deze brief kun je de kaart ophalen bij de conciërge balie in de Disney Hotels of bij de guest services balie bij de parken.

Met deze kaart kun je, net als bij de Priority Card, gebruik maken van de verkorte wachtrijen. Is het erg druk in deze rijen? Dan kan gevraagd worden om op een later tijdstip terug te komen, je krijgt hiervoor een kaartje van de Cast Member met daarop een tijdslot. Je zult moeten wachten tot dit tijdslot en tot je in de attractie bent geweest om in de volgende attractie te kunnen via een verkorte rij.

Deze Easy Access Card is alleen geldig bij attracties (niet bij shows, restaurants of winkels) en je mag maximaal 4 mensen meenemen.

Botbreuken en andere tijdelijke aandoeningen

In het verleden werd er veel misbruik gemaakt van passen voor mensen met een aandoening of beperking. Hierop heeft Disneyland Paris besloten het systeem aan te scherpen en alleen nog passen voor versnelde toegang te verstrekken aan mensen met een erkende en langdurige aandoening.

Dit houdt helaas in dat wanneer je je blesseert vlak voor je bezoek aan Disneyland Paris en je daardoor lastig kunt lopen, denk aan een gebroken been of gekneusde enkel, je dus gewoon in de wachtrij zult moeten staan. Zelfs wanneer je tijdelijk in een rolstoel zit.

Heb je via Disneyland Paris zelf geboekt dan heb je de mogelijkheid om je verblijf kosteloos te verplaatsen of annuleren wanneer je iets breekt. Ook kun je proberen om een brief van je arts mee te nemen waarin deze uitlegt dat het onmogelijk voor jou is om lang te staan. Toon deze aan de conciërge in het hotel en hoop dat deze in een goede bui is. Je kunt dan wellicht alsnog een Easy Access Card krijgen.

Lukt dat niet? Dan kun je er nog voor kiezen om Premier Access te kopen. Hiermee betaal je tussen de €5 en €18 per persoon per keer om toegang te krijgen tot zo’n verkorte wachtrij. Koop je Disney Premier Access Ultimate dan betaal je tussen de €90 en €140 per dag voor eenmalig toegang tot alle attracties met Premier Access. Dit heb ik zelf ook gedaan toen ik mijn enkelbanden scheurde. Het is zuur, het kost best veel geld, maar het maakte mijn bezoek zoveel aangenamer!

Oh en vergeet niet om zelf een rolstoel mee te nemen! Je kunt deze in de parken huren, maar je kunt ze niet reserveren, waardoor je niet zeker weet of deze nog beschikbaar zijn wanneer je in het park komt.

Nog veel meer weten over toegankelijkheid en faciliteiten voor mensen met een beperking? Bekijk dan de Disneyland Paris website.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven