Home Blog Dijon bezoeken: de leukste dingen om te zien en doen!

Dijon bezoeken: de leukste dingen om te zien en doen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je op zoek bent naar een interessante en historisch belangrijke stad in Frankrijk om te verkennen, hoeft u niet verder te kijken dan Dijon. Deze stad heeft een lang en legendarisch verleden, dat teruggaat tot de 14e en 15e eeuw, toen de stad onder de heerschappij van de hertogen van Bourgondië viel.

Tegenwoordig is Dijon een levendige en moderne stad die toeristen veel te bieden heeft. Of je nu geïnteresseerd bent in de imposante monumenten of het heerlijke eten, je vindt genoeg om van te genieten in deze elegante Franse stad.

Dijon en bereikbaarheid

Dijon is een stad in het oosten van Frankrijk. De stad ligt op de weg tussen Lyon en Parijs, waardoor het een handige stopplaats is voor reizigers. Dijon is met de auto in 7 uur en 34 minuten te bereiken, of met het vliegtuig in slechts 1 uur. De stad herbergt een keur aan bedrijven en attracties, waardoor het een populaire bestemming is voor zowel toeristen als zakenreizigers. Dijon is ook beroemd om zijn mosterd, die een van de populairste exportproducten van de stad is. Als je een handige plaats zoekt om te verblijven tijdens je reis door Frankrijk, is Dijon een uitstekende optie.

Weer en klimaat in Dijon

Dijon heeft een gematigd zeeklimaat, dat ondanks zijn oostelijke ligging in Frankrijk, beïnvloed wordt door de Warme Golfstroom en de Atlantische Oceaan. De middagtemperatuur blijft in de winter zelden onder nul hangen en in de zomer is het er bijna altijd warmer dan twintig graden. Dijon is een prima plaats om te bezoeken als je een warm klimaat zoekt zonder de rompslomp van vliegen naar een tropische bestemming.

Wat kun je in Dijon beleven?

Dijon is een mooie stad in Frankrijk die bekend is om zijn mosterd. In feite is Dijon mosterd zo beroemd dat het zelfs een eigen museum heeft! De stad heeft ook een aantal andere bezienswaardigheden.

Musee des Beaux-Arts de Dijon

Dit museum herbergt een collectie kunst van de middeleeuwen tot de hedendaagse tijd. Het museum heeft ook een collectie antiquiteiten, en een bibliotheek. Musee des Beaux-Arts de Dijon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur.

Musée de la Vie Bourguignonne

Het museum is gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de streek Bourgondië. Het heeft exposities over de regionale keuken, archeologie, kunst, en architectuur. Je kunt er ook een collectie traditionele volkskostuums bekijken.

De kathedraal Saint-Benigne van Dijon

Dit is een mooie kathedraal die in de 12de eeuw gebouwd werd. Ze is gemaakt van kalksteen en heeft twee torens die elk 65 meter hoog zijn. Het interieur van de kathedraal is zeer sierlijk en bevat veel gebrandschilderd glas.

Maison Millière

Dit is een prachtig oud gebouw dat in een museum is veranderd. Je kunt binnen veel oude dingen zien, waaronder een maquette van de Eiffeltoren en een standbeeld van Napoleon. Er zijn ook een paar heel gave schilderijen, zoals een van een mannen die met een draak vechten.

La Mère Folle

La Mère Folle, of “De gekke vrouw van Dijon”, is een beeldhouwwerk van de Franse kunstenaar Jean-Paul Blanche. Het beeld stelt een ontredderde vrouw voor, haar haren wild en haar armen uitgestrekt. La Mère Folle is een van de meest herkenbare beelden in Dijon, en is te zien in het centrum van de stad bij Place de la Liberation. Het beeld wordt vaak geïnterpreteerd als een symbool van de chaos en waanzin die iemands leven kunnen overspoelen. La Mère Folle is een geheugensteuntje om in moeilijke tijden altijd kalm te blijven en je hoofd koel te houden.

Moutarderie Edmond Fallo

Dit museum is een must-see voor elke mosterdliefhebber. De werkplaats is gevestigd in de kuil van het historische centrum in een typisch Bourgondisch herenhuis. Binnen kan en mag elke bezoeker het hele assortiment mosterd proeven. De mosterd is pittig en heerlijk, en gaat goed samen met zowat alles.

Place de la Liberation

Bezoekers vinden rond het plein een aantal cafés en restaurants, en ook een aantal toeristenwinkels. Op het plein staat ook een grote fontein, die een geliefde plek is voor zowel plaatselijke bewoners als bezoekers.

Palace of the Dukes

Het Paleis van de Hertogen in Dijon is een must-see voor elke bezoeker aan de stad. Dit prachtige bouwwerk werd in de 13de eeuw gebouwd en diende als residentie van de hertog van Bourgondië. Tegenwoordig herbergt het de Regionale Raad van Bourgondië en is het een van de populairste toeristische attracties in Dijon. Het paleis ligt in het centrum van de stad, op korte loopafstand van het treinstation.

Tour Philippe le Bon

Deze toren biedt een prachtig uitzicht over de stad, en de klim naar de top is de moeite waard. Maar er is meer aan Tour Philippe le Bon dan alleen een mooi uitzicht. De toren is ook de thuisbasis van een kolonie vleermuizen, die je bij het vallen van de avond kunt zien rondvliegen.

Rue Des Forges

Elk jaar stromen duizenden mensen naar de Rue Des Forges om de verbazingwekkende uitstalling van gesmeed metaalwerk te zien. In de Rue Des Forges zijn een aantal winkels en bedrijven gevestigd, die allemaal gespecialiseerd zijn in gesmeed metaalwerk. Als je op zoek bent naar een uniek souvenir of kunstwerk, is de Rue Des Forges de plek om heen te gaan. Ook is dit een prima plek om te eten, want er zijn een aantal restaurants en cafés in de buurt.

Paroisse Notre-Dame

Dit is een van de mooiste kerken van de stad. De architectuur is ongelooflijk, en de gebrandschilderde ramen zijn ronduit schitterend. Ten tweede herbergt Paroisse Notre-Dame een heel belangrijk relikwie: de Lijkwade van Turijn. Dit stuk stof wordt door velen beschouwd als de lijkwade van Jezus Christus, en het is beslist de moeite waard om het te zien. Tenslotte ligt Paroisse Notre-Dame op een klein eindje lopen van het centrum van de stad, dus het is gemakkelijk te bereiken.

Parken en tuinen in Dijon

Dijon is niet alleen de thuisbasis van de beste mosterd ter wereld, maar heeft ook verschillende mooie parken en tuinen. De Jardin de l’Arquebuse, bijvoorbeeld, is een botanisch park ten westen van de kathedraal dat zich uitstekend leent voor een ontspannen wandeling. En als je op zoek bent naar iets actievers, dan heeft het Park de la Colombier aan de rand van de stad speeltoestellen waar kinderen (en volwassenen!) van kunnen genieten.

Dijon Voor Iedereen

Met zijn musea, kunstgalerijen, en eeuwenoude architectuur is Dijon een ideale bestemming voor kunst- en geschiedenisliefhebbers. De stad herbergt echter ook een aantal gezinsvriendelijke attracties, waardoor het een prima keuze is voor een vakantie met kinderen. Van het Zoölogisch Park tot het Aquarium de Dijon, er is van alles te doen om kinderen te vermaken in Dijon. Dus of je nu op zoek bent naar een cultureel uitstapje of een gezellig gezinsuitje, Dijon heeft iedereen iets te bieden.