Vogelpark Avifauna: tickets, korting en reviews!

Bij een dagje uit vergeet je soms dat er zoveel meer te doen is dan naar een pretpark of speeltuin. Nederland zit vol dierenparken waar Avifauna er één van is.

Misschien zegt de naam je niet direct iets. Al denk ik dat veel van jullie hier ook ooit zijn geweest op schoolreis.

Wat ik nog kan herinneren waren de vogels in kooien. En de herrie, want deze vogels laten zeker van zich horen. Het waren geen alledaagse vogels en natuurlijk zat ook de toekan er tussen. Niet zo toevallig, want er zit een Vandervalk hotel en restaurant direct naast.

Waar ligt Avifauna?

Avifauna ligt in Alphen a/d Rijn. Direct aan het water van de Oude Rijn.

De makkelijkste manier om er te komen is – momenteel zeker – de auto. Je komt er via de A12 of A4. Hierna volg je de route naar Alphen a/d Rijn over de N11. Hier zie je vanzelf de borden Avifauna. Als je deze volgt kom je bij het vogelpark.

Of je zet het adres in je navigatie natuurlijk. Dan gebruik je de volgende locatie:

Hoorn 59, Alphen aan den Rijn

Kom je met het openbaar vervoer? Dan neem je de trein naar station Alphen aan den Rijn. Vanuit hier neem je bus 2 naar het vogelpark. Terug neem je bus 1. Maar let wel op dat er voor het gebruik van het openbaar vervoer in deze tijd natuurlijk wel andere regels gelden. Hiervoor kan je het beste de sites van de overheid raadplegen.

Coronamaatregelen

Vogelpark Avifauna is na een lange tijd gesloten te zijn weer geopend voor bezoekers. Vanzelfsprekend is een bezoek in deze tijd net even anders dan je gewend bent.

Belangrijk om te weten is dat het verplicht is om 1,5 meter afstand te houden tussen gezinnen/groepen. Ook is er een vaste route en worden oppervlakken extra goed schoongemaakt.

Op plekken waar 1 richting niet mogelijk is plaatsen ze plastic platen tussen de wandelroutes zodat je elkaar niet kunt besmetten.

Wat is er te zien en doen in Vogelpark Avifauna?

In Vogelpark Avifauna draait het om verschillende soorten (tropische) vogels. Van de toekan tot de flamingo en de grappige kiwi. De vogels zitten in gedeeltes die zijn ingericht als hun “thuis”, dus waar zij oorspronkelijk vandaan komen.

Behalve vogels heeft het park ook een aantal (half)-apensoorten in het park. Ook deze vind je in de gedeeltes die ingericht zijn als hun thuis.

Bij de verblijven kan je meer informatie lezen over deze dieren. Wil je nog meer weten of nog meer vogels zien? Dan kan je een vogelshow bekijken of naar de voederpraatjes. Hier leggen ze meer uit over de dieren en hun voedselpatroon. Ook laten de vogels zien wat ze in huis hebben.

Tenslotte is er een speeltuin met een reuzenglijbaan en springkussens.

Hotel van der Valk Avifauna

Direct naast het Vogelpark ligt een Van der Valk hotel. Hier kan je na een dagje vogels kijken dineren. Of je boekt een arrangement inclusief overnachting en entree.

De meeste kamers zijn modern ingericht, alleen de goedkoopste kamers zien er wat saai en oubollig uit.

Het Ontdek Avifauna Arrangement is te boeken vanaf €80 per persoon. Hiervoor krijg je een overnachting, diner, ontbijt en een vogelpark souvenir. Ontvangst is met koffie en gebak.

Boottocht

Bij van der Valk Avifauna kan je ook een boottocht door het Groene Hart boeken. Deze start vanaf het Vogelpark en brengt je vanaf Alphen aan den Rijn naar Roelofarendsveen, de Kaag en via Leiderdorp weer terug naar het Vogelpark.

Aan boord kan je eten en drinken, maar dat is ook alle informatie die ik daarover online kan vinden. Er mogen op dit moment ook niet zoveel mensen met de boot mee, dus het is verstandig vooraf te reserveren.

Best tijd om te bezoeken

Om hier antwoord op te geven ben ik de reviews ingedoken. Het hoogseizoen, wanneer het park op zn druk is, lijkt toch de beste tijd te zijn. Best vreemd, maar als je de reviews verder leest snap je waarom.

Buiten het hoogseizoen worden er minder shows gegeven en is er dus ook minder te doen. Je hebt dan niet de volle belevenis die je op hoogseizoendagen wel zult hebben.

In de winter komt daar nog een extra nadeel bij. De vogels die ze in Avifauna hebben komen deels uit warme, tropische landen. Die hebben het tijdens de winter buiten niet naar hun zin. Zij zitten dan lekker warm binnen. Dat betekent dat er nog minder te zien of te doen is.

De beste tijd om te gaan is dus het hoofdseizoen.

Wat mag je niet missen?

Voor mij persoonlijk zijn dat twee dingen: de Kiwi’s en de vogelshow.

Kiwi’s vind ik gewoon hele schattige vogels. Van die wandelende pluizenbollen met lange snavel. En tijdens de vogelshow zie je dieren die je normaal niet ziet in het park. Dus als je alles uit een dagje Avifauna wilt halen zou ik zeker naar de vogelshow gaan.

Daarbij wil ik je wel meegeven dat dit geen park is voor een hele dag. Het is niet heel groot dus je hebt het binnen een aantal uurtjes wel gezien.

Tickets, korting en reserveren

Als je nu denkt: daar wil ik naartoe, dan is de volgende stap het bestellen van tickets. Dat kan via de website van Avifauna. Een kaartje kost dan €18,50 per persoon.

Wil je liever wat minder betalen? Dan kan je bij Tripper voor €12,50 kaartjes bestellen. Dat scheelt toch weer €6.

Parkeren is gratis en kan direct naast het park.

Net als bij andere dagattracties werkt Avifauna met tijdvakken. Zij noemen dit programma’s. Je kunt kiezen uit 4 verschillende. Elk heeft een eigen tijd voor de show, toegang tot de speeltuin en entree.

Wat vond jij van Vogelpark Avifauna?

Deel hieronder jouw ervaring met andere lezers en help hen zo bij het kiezen van het perfecte dagje uit!

Scroll naar boven