Dierentuinen: wanneer gaan ze open en wat zijn de regels?

Home Dierentuinen Dierentuinen: wanneer gaan ze open en wat zijn de regels?

Update 14 januari 2022: dierentuinen blijven helaas nog even dicht. Dit is een oud artikel geschreven bij de eerste lockdown.


We mogen weer. Althans, zolang de cijfers het blijven toelaten zullen de dierentuinen en pretparken weer open gaan. Nou verwacht je natuurlijk dat zij dit meteen op de eerst mogelijke dag doen. Maar dat is niet altijd het geval. Daarbij gelden er vanzelfsprekend ook een aantal regels om toegang te krijgen tot de parken en zullen niet alle verblijven geopend zijn.

Hieronder een overzicht van wanneer de dierentuinen opengaan en wat de regels zijn om deze te mogen bezoeken.

Welke dierentuinen zijn weer open?

Diergaarde Blijdorp – 19 mei

Diergaarde Blijdorp opent als alles goed gaat op 19 mei weer de deuren voor het publiek. In eerste instantie zal dat alleen voor abonnementshouders zijn. Zij kunnen een tijdslot reserveren om het park te kunnen bezoeken. Blijdorp verwacht per 25 mei open te kunnen gaan voor alle bezoekers. De komende tijd zijn alleen de buitenverblijven geopend.

Artis – 19 mei

Ook de Amsterdamse dierentuin Artis gaat 19 mei weer open voor het publiek. De informatie op de site is nog wat beknopt maar je kunt al wel tickets reserveren.

Wildlands Emmen – 19 mei

Wildlands hoopt ook vanaf 19 mei weer bezoekers te mogen ontvangen. Net als in Blijdorp communiceren zij op de site dat de binnenruimtes gesloten zullen blijven. Als compensatie ontvangt iedereen met een toegangskaartje een waardebon van €5 die je kunt gebruiken in de winkels en restaurants. De horecalocaties bieden voorlopig alleen afhaalmogelijkheden. Plus, je zult vooraf een dagbezoek moeten reserveren om toegang te krijgen tot het park.

Safaripark Beekse Bergen – 19 mei

Het begint erop te lijken dat alle dierenparken op 19 mei weer openen voor publiek. Safaripark Beekse Bergen is daarop geen uitzondering. Het park is weer geopend en zal net als de andere dierenparken gaan werken met tijdsloten. Deze geven je aankomsttijd aan en niet hoe lang je in het park mag verblijven.

Burger’s Zoo – 19 mei

Ook Burger’s Zoo zal op 19 mei weer de deuren openen. Evenals de andere parken zullen ook hier de binnenruimtes gesloten blijven. Verdere informatie wordt op het moment van schrijven niet gegeven. Ga je naar Burger’s Zoo? Bekijk dan vooraf hun website voor de meest actuele info.

Ouwehands Dierenpark – 19 mei

Op 19 mei opent Ouwehands Dierenpark de deuren voor abonnementshouders. Een dag later mogen alle bezoekers weer naar binnen. Verder is ook hier de informatie nog erg beknopt.

Dierenpark Amersfoort – 19 mei

Behalve de verwachte openingsdag geeft Dierenpark Amersfoort momenteel nog weinig informatie over hoe een bezoek er in deze tijd uit zal zien.

GaiaZoo – 19 mei

Op de website van GaiaZoo staat er gelukkig wat meer informatie. Ook zij zullen op 19 mei de deuren weer openen. Evenals de andere dierentuinen blijven ook hier de binnenruimtes dicht. Daarbij gelden, vanzelfsprekend, hier ook de richtlijnen waaronder het dragen van een mondkapje. Je kunt alleen een bezoek brengen aan het park als je vooraf een tijdslot hebt gereserveerd, doe dit tijdig want het aantal bezoekers is beperkt.

ZooParc Overloon – 19 mei

Net als de andere dierentuinen gaat ook ZooParc Overloon op 19 mei weer open. Verder gelden hier eigenlijk dezelfde regels als bij de andere dierentuinen: reserveer vooraf een bezoek en binnenruimtes zijn voorlopig niet toegankelijk.

AquaZoo Leeuwarden – 19 mei

Ook bij AquaZoo Leeuwarden zijn er geen verrassingen. Ze gaan op 19 mei open voor het publiek, een tijdslot reserveren is verplicht en binnenruimtes blijven gesloten.

Dolfinarium Harderwijk – 9 juni

Het Dolfinarium is één van de parken die de opening voorlopig uitstelt. Zij wachten de persconferentie van 1 juni af waarin bekend wordt gemaakt of ook de binnenruimtes open mogen. Volgens de mededeling van het park is het voor hun belangrijk dat ook deze ruimtes open zijn en daarom blijven zij voorlopig gesloten.

Apenheul – 19 mei

Apenheul is een park met veel buitenruimtes, wat betekent dat zij op 19 mei weer de deuren zullen openen. Op 19 en 20 mei is het park exclusief geopend voor Vrienden en seizoenskaarthouders, vanaf 21 mei is iedereen welkom in het park. Via de website van Apenheul kan je een tijdslot reserveren voor jouw bezoek.

Avifauna – 19 mei

Ook het laatste park van de lijst gaat 19 mei weer open. Op de website van Avifauna kan je naast het kopen van je tickets ook een tijdslot reserveren. Deze is verplicht om toegang te krijgen tot het park. Verder is de informatie erg beknopt, maar ik verwacht dat deze in lijn ligt met de andere dierenparken.

Goed om te weten!

Het is natuurlijk prachtig dat de dierenparken weer open gaan en ik zou ook absoluut gaan, want de parken hebben het zwaar. Maar weet dus wel dat sommige ruimtes gesloten zijn. Een aantal parken compenseert bezoekers daarvoor en dat vind ik een mooi gebaar.

Daarbij zijn de openingsdagen nog onder voorbehoud. Op 17 mei wordt officieel besloten of de parken open mogen. Laten we voor ze duimen dat dit ook daadwerkelijk het geval is.

Verder moet je voor je bezoek een tijdslot reserveren. Dit doe je via de website van het dierenpark zelf. Koop hier ook meteen je tickets, want veel kassa’s zullen gesloten zijn. Houd er daarbij ook rekening mee dat de horeca in de parken net even anders werken dan normaal. Locaties kunnen gesloten zijn of alleen afhaalmogelijkheden bieden.

Heb je vooraf tickets gekocht, bijvoorbeeld via een kortingsactie, neem dan even contact op met het desbetreffende park. Zij kunnen je precies uitleggen of je deze nog kunt gebruiken en zo ja, tot wanneer.

Leukste kortingsacties!