De Pyramide van Austerlitz, wat kan je er zien én doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Pyramide van Austerlitz, alleen de naam klinkt al indrukwekkend niet? Het is een enorm bouwwerk en daarmee het hoogste punt van de Utrechtse heuvelrug. Wanneer je het aandurft om de trappen naar boven te trotseren heb je een prachtig uitzicht over de groene omgeving.

Terwijl dit een imposant bouwwerk is – als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte – is dit niet de reden waarom er hier jaarlijks zoveel mensen naartoe gaan.

Bij het park zit namelijk een speeltuin/Lunapark waar je geen entreekosten voor hoeft te betalen. Alleen de grotere attracties kosten geld. Hiervoor haal je muntjes bij de kassa. Hierover verderop meer. Maar eerst, waar ligt deze pyramide eigenlijk?

Waar ligt de Pyramide van Austerlitz?

De pyramide ligt in het plaatsje Woudenberg aan de Zeisterweg. De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. Er rijdt momenteel geen openbaar vervoer naartoe.

De auto parkeer je op het eigen terrein vlak naast de entree van het park. Parkeren is gratis. Op drukke dagen staan er parkeerwachten die je naar een plek begeleiden. Er is dus altijd wel een parkeerplaats te vinden.

Openbaar vervoer rijdt er dus niet, helaas. Wel kan je vanaf station Driebergen-Zeist met de taxi voor een gereduceerd tarief. Meer hierover vind je op de website van de Pyramide van Austerlitz.

Wat is er te zien en doen?

Oudere bezoekers zullen hier met name naartoe gaan voor de bosrijke omgeving, waar je heerlijk kunt wandelen, en de pyramide zelf. Deze bestaat uit een pyramide zoals je die ook in Egypte zo kunnen tegenkomen met daarop een obelisk. Je kunt de pyramide tot aan het begin van de obelisk beklimmen.

Jongere bezoekers gaan naar de Pyramide van Austerlitz voor de speeltuin en het lunapark. Beiden zijn gratis toegankelijk. Op de vele speeltoestellen mag iedereen onder de 18 zich even lekker uitleven. En het kost je helemaal niks.

De attracties van het Lunapark – waaronder de botsauto’s – werken met muntjes die je moet kopen. Je betaalt dus alleen voor wat je gebruikt.

Wat kost het?

Een muntje voor de attracties kost €1,30. Hoe meer muntjes je in 1x koopt, des te meer korting je krijgt. Koop je 25 munten dan betaal je nog maar 20 euro. Dan heb je toch bijna 10 muntjes “gratis”.

Vanwege de corona mogen momenteel alleen kinderen in de attracties. Je kunt dus niet mee als ouder zijnde. Durft jouw kleintje nog niet alleen? Dan kan deze natuurlijk nog steeds onbeperkt spelen in de speeltuin. Ook hier mag je als ouders helaas niet mee.

Op het park is er ook een lunchrestaurant met prima gerechten. Van broodjes kaas tot frikandellen, eigenlijk alles wat je kunt verwachten bij een kinderpark. Voor de grote trek zijn er ook saté en hamburgerschotels. Die je overigens prima kunt delen.

Is het de moeite waard?

Dit is zo’n attractie waar je naartoe kunt gaan als je even het huis uit wilt maar geen idee hebt waar naartoe. De kinderen zijn lekker bezig en kunnen uitrazen. Zonder dat het een hele hap uit je budget neemt.

Zelf kan je op het terras zitten met wat lekkers. Of een wandeling maken in de bossen.

Voor enkel het bezichtigen van de pyramide zal ik persoonlijk hier niet zo snel heen gaan. Behalve als je het combineert met de boswandeling. Het is een imposant bouwwerk, maar na een paar minuten heb je het ook wel gezien.