De 4 drukste attracties van de Efteling. Heeft het zin om aan te sluiten?

Bij elk bezoekje aan een pretpark ontkom je er niet aan: in de rij staan. Achter elkaar, stapje voor stapje begeef je je naar het begin van de attractie. Bij sommigen kan je zo doorlopen, terwijl je bij anderen meer dan een uur kunt aansluiten.

Als pretparkliefhebber weet ik dat in de rij staan erbij hoort. Het is onderdeel van een dagje pretpark. Dat betekent niet dat ik het leuk vind en daarom probeer ik de rijen altijd zoveel mogelijk te vermijden.

Dat kan het beste door niet tijdens weekenden en schoolvakanties te gaan. En bij drukke attracties zoveel mogelijk gebruik te maken van de single riders rij. Sommige pretparken bieden ook een systeem aan waarbij je een plaats in de rij kunt reserveren, zoals de Fastpass in Disneyland Paris.

De Efteling beschikt helaas nog niet over een soortgelijk systeem. Ze hebben recent het boarding pass systeem geïntroduceerd, maar alleen voor Symbolica. Daarom zit er niks anders op dan gewoon aansluiten. Maar welke attracties zijn het drukst en kan je deze beter overslaan of toch achteraan aansluiten?

Symbolica

Dit is de nieuwste attractie van de Efteling. Het is een magische rit door een paleis dat geschikt is voor het hele gezin. Deze combinatie betekent vaak maar 1 ding, lange wachtrijen. En dat klopt.

In het weekend en op drukkere dagen loopt de wachttijd al snel op richting het uur. Is dit een reden om de attractie over te slaan? Ik ben bang van niet. Nieuwe attracties zijn altijd leuk om te proberen. Zeker als ze voor vrijwel iedereen geschikt zijn.

Ga zodra het park geopend is direct naar deze attractie, dan vallen de wachttijden nog mee en kan je vaak zo doorlopen. Ook aan het eind van de dag is de wachtrij meestal korter.

De Vliegende Hollander

Is De Vliegende Hollander na zoveel jaar nog steeds populair hoor ik je denken? Ja en nee. Het is een hele leuke attractie – wel wat kort – en het is anders dan andere waterattracties. Hierdoor is het nog steeds een populaire attractie.

Maar dat is niet de enige oorzaak van de lange wachtrijen. De capaciteit van de attractie is namelijk erg laag. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen in de bootjes en ook het in- en uitladen kost erg veel tijd, omdat je je niet handig door de bootjes kunt bewegen.

Hierdoor loopt de attractie al snel vol en schiet de wachttijd omhoog. Helaas komt het bij De Vliegende Hollander ook regelmatig voor dat deze in storing schiet. Dat betekent dat je nog langer moet wachten of zelfs de wachtrij moet verlaten. Heel zuur als je net 45 minuten hebt staan wachten.

Staat er een lange rij? Dan vermijd ik persoonlijk deze attractie. Het is een leuke rit maar erg kort. Voor mij is dat het lange wachten niet waard.

Joris en de Draak

Deze houten achtbaan waarin 2 karretjes tegen elkaar racen en de strijd aan gaan met de – best wel enge – draak is nog steeds erg populair. Het nieuwe is er na een aantal jaren wel vanaf. Toch blijven de wachtrijen lang.

De achtbaan is geschikt voor thrillride liefhebbers vanaf 1.10 meter. Voor kleintjes is het superstoer als ze hier in zijn geweest. Terwijl oudere kinderen en volwassenen hier ook nog steeds blij van worden.

Deze attractie sla ik vaak over als er een lange wachtrij staat. Niet, omdat deze het bezoeken niet waard is. Maar, omdat de wachttijden nogal fluctueren. Het ene moment kan er een rij van 45 minuten staan terwijl je later al binnen 20 minuten aan de beurt bent. Als het druk is, heb dan geduld en sluit op een later rustiger moment alsnog in de rij aan.

Droomvlucht

De vrolijke elfjes en glitterende kastelen zijn nog steeds immens populair met wachttijden die op drukke dagen tussen de 45-60 minuten liggen. Door het dynamische in- en uitladen van mensen sta je nooit lang stil en loopt de rij goed door.

Het nadeel van de wachtrij is dat het een grote open ruimte is en je dus precies ziet hoeveel zigzag rijen je nog te gaan hebt. Ook is de wachtrij erg saai. Je moet jezelf (en de kindjes) bezig houden.

Overslaan of toch ingaan? Meestal sluit ik toch achteraan aan. Het blijft een leuke attractie die relatief lang is. Dan sta je voor je gevoel niet in de rij voor een rit van een minuut. Ook is het ideaal om even uit te puffen na een dag wandelen in het park. Houd bij deze en de andere attracties de Efteling wachttijden app goed in de gaten. Soms kan het ineens heel rustig zijn en ben je binnen 15-20 minuten al aan de beurt.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven