Zelf asperges halen bij de boer, is dat goedkoper?

Het is weer aspergetijd. De liefhebbers weten dat je voor mooie – en niet te vergeten lekkere en verse – asperges je knip soms behoorlijk open moet trekken. Asperges zijn namelijk niet echt goedkoop, zelfs niet bij supermarkten als de Lidl en de Aldi.

Toen wij een aantal jaar geleden tijdens aspergeseizoen door Limburg reden (tip! doe de Mergellandroute) viel het ons op dat je overal bordjes ziet voor verse asperges. Je hoeft er niet eens naar te zoeken. Zelfs langs de snelweg wordt er geadverteerd, het is een kwestie van de borden volgen en stoppen bij het kraampje of de winkel.

Maar is het goedkoper om de asperges direct bij de boer te halen?

Asperges direct bij de boer, goedkoper?

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Toen wij langs de weg stopte bij een aspergekraam wilden we groots inslaan. Je verwacht toch dat het daar stukken goedkoper is dan in de supermarkt…

Viel dat even tegen.

Het is namelijk niet veel goedkoper om je asperges te halen bij de boer. Zeker als ze er een winkeltje van hebben gemaakt met streekproducten. Dan betaal je hetzelfde, of iets minder, dan dat je bij de Albert Heijn zou doen.

Bij de winkel waar wij waren, die gevestigd was in een schuur, kon je kiezen uit 3 soorten asperges. De goedkoopste waren minder mooi maar net zo lekker, aldus de verkoopster. Uiteindelijk kozen wij voor de b-kwaliteit, niet de mooiste maar ze zagen er nog wel uit als asperges die je ook in de winkel kon krijgen. En ze waren goedkoper dan in de winkel, €0,60 per stengel.

Met 2 zakken asperges, en 12 euro armer, liepen wij terug naar de auto. Hoewel de asperges er minder mooi uitzagen waren ze echt net zo lekker. Misschien nog wel lekkerder, want ze waren hartstikke vers.

Waarom toch je asperges bij de boer halen?

Lekker hè, een zak vol met verse asperges

Ben je toevallig in Limburg/Brabant, dan loont het zeker om je asperges bij de boer te halen. Ze zijn dan niet veel goedkoper, maar meestal wel verser dan in de supermarkt.

Daarbij verkopen ze vaak ook andere groentes en fruit, plus streekproducten als kaas en brood. Misschien is het meer mijn gevoel, maar ik vind dat vaak toch lekkerder smaken dan de producten die je in de supermarkt haalt.

Ook probeer ik dan vaak de kneusjes te kopen. De groentes en de stukken fruit die er niet mooi genoeg uitzien voor de supermarkt. Deze worden anders weggegooid en dat is natuurlijk zonde. Plus, ze zijn goedkoper, dat is weer mooi meegenomen.

Woon je niet in Brabant of Limburg en wil je toch verse asperges halen? Combineer het dan met een ander uitje in die regio. Wij reden de Mergellandroute en stopten onderweg voor verse groente en fruit. Dan heb je ook meteen een coronaproof, en gezond uitje. Plus je steunt de lokale winkeliers.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven