Wadlopen: wat is het en waar kan je het doen?

Het staat al jaren op mijn lijstje maar toch heb ik het nog nooit gedaan: wadlopen. Deels, omdat ik niet helemaal wist waar je dat kon doen. En ook deels, omdat het mij geen prettig idee leek al dat blubber. Met mijn geluk zit ik al binnen een paar stappen muurvast of zak ik langzaam weg in het natte zand.

Maar zo erg zal het vast niet zijn toch dat Wadlopen? Daarom is het tijd om het eerste wat mij tegenhoudt weg te nemen, we gaan op zoek naar plaatsen waar je kunt wadlopen!

Wat is wadlopen eigenlijk?

Bij wadlopen loop je als het laag water is over het wad. Dit kan je individueel doen of met een georganiseerde groep. Dat laatste vind ik zelf een wat prettigere gedachte. Niet alleen, omdat ik waarschijnlijk de eerste ben die vast zit, maar ook, omdat die precies weet wanneer het water weer opkomt en waar de meeste dieren te zien zijn.

Wadlopen is behoorlijk zwaar. Het lijkt een eitje, een aantal kilometer lopen, maar over het natte zand is dat zeker niet zo. Je bent na zo’n dag echt behoorlijk gesloopt en de dag erna heb je zeker weten spierpijn.

De instaptochten zijn de zwerftochten. Die zijn voor iedereen vrij toegankelijk, ook als je niet sportief bent. Deze vertrekt bijvoorbeeld vanuit Pieterburen. Je loopt tijdens zo’n tocht een rondje over het wad en kunt zo kennis maken met het hele fenomeen wadlopen.

Heb je hierna de smaak te pakken dan kan je een oversteek maken naar de waddeneilanden Schiermonnikoog of Ameland. Nou was mijn eerste gedachte: “ga weg ben je beginnerstocht, ik wil naar Ameland”. Maar waarschijnlijk ga ik daar al snel spijt van krijgen. Ook de site van één van de organisatoren staat “alleen voor getrainde wandelaars” en dat ben ik zeker niet.

Het enige voordeel van zo’n oversteek is dat ze je wel weer netjes terugbrengen, je hoeft dus niet alsnog terug te lopen.

Welke dieren zie je onderweg?

Wadlopen doe je voor de beleving én de omgeving. Want als ik zo intensief bezig ben dan wil ik op z’n minst een zeehond zien.

Hoewel de kans nooit honderd procent is, is het toch zeer aannemelijk dat je tijdens de wandeltocht wat zeehonden tegen zult komen. Ook lopen er diverse soorten krabbetjes over het wad en je zult kwallen voorbij zien zwemmen.

Andere dieren die je kunt tegenkomen zijn voornamelijk allerlei vogelsoorten. Je kunt een wadloopgids kopen waarin alle dieren staan die je tegen kunt komen. Zo kan je ze ook makkelijker spotten. Ook helpt het zeker om een gids mee te nemen, die kan je ook precies vertellen waarop je moet letten.

Je wadloopoutfit

Mijn eerste gedachte was nou dan trek ik iets aan wat vies mag worden of ik ga lekker op blote voeten. Dat is dus het stomste wat je kan doen, weet ik nu ook.

Goede wandelschoenen of hoge sneakers zijn een must. En schoenen waarop je kunt vertrouwen dus die niet ineens hun zool verliezen, want zonder goed schoeisel kan je niet verder.

De kans is daarnaast groot dat je onderweg nat wordt. Dus het is geen overbodige luxe om een korte broek of zwembroek aan te doen. (ik zou niet in je bikinibroekje gaan, of trek er anders een surfshort overheen)

Het weer kan ineens omslaan waardoor het wat kouder wordt. Zorg dat je genoeg lagen bij je hebt. Een windjack dat je op kunt vouwen en in je tas kunt doen is heel prettig om bij je te hebben. Het is op het wad kouder dan op het land dus kleed je goed aan.

Tenslotte is het verstandig je goed in te smeren en waardevolle spullen goed te verpakken zodat je niks kwijtraakt. Daarbij is het ook fijn om iets te eten en te drinken mee te nemen. Je verbrandt onderweg toch een hoop calorieën.

Wat kost het?

Ga je zelf het wad op zonder gids dan zal het je hooguit wat parkeer- en benzinegeld kosten of het bedrag voor het kaartje van het openbaar vervoer.

Wil je een georganiseerde tocht dan ben je tussen de €11 en €35 kwijt afhankelijk van de lengte en intensiviteit van je gekozen tocht.

Ondanks de corona worden er nog steeds veel tochten georganiseerd. Onder andere wadloop.nl en wadlopen.com organiseren diverse tochten. Evenals veel lokale restaurants en campings in het noorden van het land.

Klaar om te gaan wadlopen?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven