Wat te doen in Volendam? Bezienswaardigheden en wat je gedaan moet hebben!

Volendam ken je van de palingsound. Van Nick & Simon, Jan Smit, 3JS en nog veel meer bekende zangers, zangeressen en bands. Maar het is ook een leuke plaats om eens te bezoeken. Een klein schattig vissersdorpje met authentieke huisjes. Waar je natuurlijk ook een visje moet eten op het terras. Of zelfs met de boot de oversteek kunt maken naar het schiereiland Marken.

Laten we eens kijken wat er te doen is in Volendam?

Wat is er te doen in Volendam?

Een paar jaar geleden besloten wij op een saaie regenachtige dag in de auto te stappen, richting Volendam. Zelf was ik er nog nooit geweest, maar ik heb het altijd eens willen zien.

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Bij aankomst viel het mij op hoe klein het eigenlijk is. Gek hè, ik had het toch groter verwacht. Wij parkeerden onze auto op de parkeerplaats bij het Marinapark. Vanaf hier loop je langs het water naar de winkeltjes en restaurants van de stad.

Onderweg kom je langs het Palingsound Museum. Voor €1,75 per persoon kan je een kleine expositie bekijken over 100 jaar palingsound. Best grappig en nog leerzaam ook.

Vanaf hier vervolgden we onze weg langs het water. Niet snel daarna kwamen we langs de eerste locatie waar je foto’s in klederdracht kon laten maken. Er zitten er nog wel meer langs de route. Eigenlijk een must als je naar Volendam gaat, al hebben wij het niet gedaan.

Op deze route langs het water bevindt zich ook café het Hemeltje, waar jaren geleden die vreselijke brand plaats vond. Deze bevindt zich boven het Experience Volendam gebouw. Voor de deur vind je een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Als je het gebouw ziet en bedenkt wat daar zich heeft afgespeeld word je er toch wel even stil van.

Hierna vervolgden we onze weg langs het water. Al wandelend ga je je steeds meer beseffen dat het toch wel erg toeristisch is. Souvenirwinkeltje hier, kaaswinkeltje daar. Leuk om een keer gezien te hebben, maar als toerist in eigen land vind ik dat toch minder interessant. Ga je één straat verder dan vind je er een nog meer winkelstraten met minder toeristische producten.

Wat eigenlijk niet kan ontbreken tijdens je bezoek aan Volendam is het eten van een vers visje. Daar zijn echt heel veel mogelijkheden voor. Van een restaurant, tot vis eten uit het vuistje. Wij hebben een lekkerbekje gehaald bij één van de tenten langs de route. Was nog best prijzig en als ik heel eerlijk ben vond ik de vis niet zo heel lekker… Maar goed, het hoort er nou eenmaal bij!

Toen we onze weg langs het water niet meer konden vervolgen zijn we binnendoor teruggelopen. Een groot deel bestaat hier uit authentieke huisjes. Super schattig om te zien, leuk ook voor foto’s. Maar ga je verder dan is het eigenlijk gewoon een dorp als elk ander.

Nog leuk om te noemen is het Volendams museum waar je meer leert over de historie van de plaats.

Verder zou ik lekker gaan struinen door de straatjes en langs het water.

Hoe lang heb je nodig in Volendam?

Wij hadden het na zo’n uur of 4 wel gezien. Dat was inclusief iets eten en een beetje rondstruinen door de straatjes. Het is, zoals ik al schreef, niet zo heel erg groot. Althans, de bezienswaardigheden. Plus het was er erg gericht op de buitenlandse toeristen.

Desalniettemin ben ik blij dat we gegaan zijn. Je moet het toch een keer in het echt hebben gezien. Dat vond ik wel, het was net zo als op tv. Voelde eigenlijk meteen vertrouwd.

Als je, net als wij, verwacht hier niet de gehele dag zoet te zijn dan zijn er nog wat leuke dingen in de omgeving die je kunt doen. Zo gaat er een veerpont naar het schiereiland Marken. Net als Volendam met name een vissersplaats maar met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Vanaf Volendam zit je ook zo in Zaandam. Hier vind je nog een leuke toeristische attractie, de Zaanse Schans. Hier hebben ze diverse Hollandse ambachten en bezienswaardigheden tentoongesteld voor toeristen die ons landje maar een paar dagen aandoen. Als je dan toerist in eigen land wilt spelen is dit eigenlijk wel een must.

Of je brengt een bezoekje aan Amsterdam, al zal je daar aan een half dagje niet genoeg hebben.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven