Een dagje naar Urk – wat valt er eigenlijk te doen?

Nu het verstandiger is om dichter bij huis te blijven ben ik op zoek naar plaatsen waar ik toerist in eigen land kan spelen. Vandaag is de keus gevallen op een dagje Urk.

Maar wat valt daar eigenlijk te doen?

Bij Urk denk ik vooral aan vissersboten en nou ja, ook vis eten eigenlijk. Een soort Volendam alleen tradioneler. Dat klopt ook voor een deel. Het is echt een vissersstadje met een wirwar aan straatjes en schattige kleine huisjes. Je kunt er prima rondstruinen en wat lekkers eten met uitzicht over het water.

Er zijn ook wat bezienswaardigheden die je niet mag missen.

Bezienswaardigheden Urk

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

  • Duurzame huisjes en appartementen
  • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
  • Busverbinding met Disneyland Paris
  • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Een múst is een bezoekje aan de vuurtoren. Echt zo eentje die een kind zou tekenen – uit het boekje. Deze toren is 18 meter hoog en stamt uit 1844. Je kunt de toren zomers tegen betaling beklimmen. Achter de vuurtoren ligt een anker uit 1615, vergeet ook zeker die niet te bekijken.

Wat ook grappig is om te bekijken is het geboortehuis van Appie Baantjer, die van de misdaadverhalen en de bekende serie van tv. Je vindt dit huisje in Wijk 2, nummer 69a.

Het Wakend Oog is het oudste gebouw van Urk en stamt uit 1736. Het dankt de naam aan de twee ovaalvormige ramen waar kaarsen achter werden geplaatst. Zo functioneerde het gebouw als lichtbaken voor vissers.

De laatste bezienswaardigheid in Urk is de Westhaven. Hier liggen allemaal oude botters en schepen die te bezichtigen zijn. Zo krijg je echt een goed gevoel bij het vissersstadje.

Winkelen

Urk kent twee winkelcentra: De Hofstee en Oud Urk.

In De Hofstee kan je terecht voor je boodschappen en andere levensmiddelen. Er zit een Jumbo, maar ook een poelier, slagerij, bakker, groentewinkel en een bruidsmodezaak. Ja die laatste snapte ik ook niet helemaal.

Oud Urk bevindt zich in het oude dorp. Hier heb je een iets ruimere keus aan winkeltjes, al kan je hier ook terecht voor je boodschappen. Verder vind je hier diverse modezaken, een elektrowinkel, toeristische winkeltjes en juweliers.

Parkeren kan vlakbij de winkeltjes en is gratis.

Restaurants

Urk heeft diverse restaurants waaronder 6 grote. Op de kaart: voornamelijk vis.

De meeste restaurants vind je in het oude centrum langs de haven. Veel hebben terrassen met uitzicht over het water en lenen zich daardoor prima voor een kop koffie met gebak. Al heb ik niet veel argumenten nodig om gebak te eten, jij wel?

De prijzen vind ik ook vrij normaal. Maar het kan ook zijn dat ik dat gewend ben doordat ik in Den Haag woon. Bij restaurant de Boet bijvoorbeeld betaal je voor een schotel zo’n €15, voorgerechten €7,50.

Wil je liever een snelle hap? Dan zit er in het oude centrum ook een pizzeria en een snackbar.

Goed om te weten

Je vindt Urk in Flevoland tussen Lelystad en Emmeloord. Vanuit de randstad ben je dus even onderweg maar het is over het algemeen goed te doen.

Parkeren is gratis en doe je vlakbij de haven of de winkeltjes van het oude centrum. Met het openbaar vervoer kan ook. Vanuit Den Haag ben ik dan zo’n 2,5 uur onderweg. Je stapt dan over in Lelystad of Emmeloord op de bus richting Urk.

Heb je het stadje wel gezien? Dan ligt er buiten Urk nog een groot natuurgebied waar je kunt wandelen. Of je combineert een bezoekje aan Urk met een dagje Bataviastad of Walibi Holland.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven