Mergelrijk: locatie, activiteiten en tickets!

Mergelrijk, ik had er heel eerlijk nog nooit van gehoord. Het is een grot in het zuiden van Limburg waarin ze diverse zandsculpturen en beeldhouwwerken van mergel hebben gemaakt.

Maar de grootste publiekstrekkers zijn de dino’s!

Praktische informatie

Laten we voordat we naar de dino’s en sculpturen gaan eerst wat praktische informatie bekijken.

Waar ligt het?

Je vindt Mergelrijk in Valkenburg. Het precieze adres is: Daalhemerweg 144, Valkenburg.

Parkeren doe je vlakbij op de parkeerplaats van de Steenkolenmijn. Hier sta je voor €5 de gehele dag.

Met het openbaar vervoer er naartoe kan ook. Vanaf station Valkenburg is het een kwartiertje lopen of 6 minuten met de bus. Heb je de bus gemist dan is lopen écht de snellere optie, behalve als dat om medische redenen niet mogelijk is.

Openingstijden

In de weekenden en schoolvakanties is Mergelrijk dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00. Buiten deze periodes hebben zij dezelfde openingstijden, alleen zijn ze op maandag gesloten.

Hoe lang heb je nodig?

De grot en de gangenstelsels is niet heel groot. Het hangt een beetje af van welke activiteiten je wilt doen en hoeveel je wilt bekijken, maar normaal gesproken ben je binnen 45 tot 90 minuten hier uitgekeken.

Wat kost een bezoek?

Een ticket kost €12,50 voor volwassenen en €9,50 voor kinderen. Ben ik de enige die dat best prijzig vind voor 45 tot 90 minuten? Ga je met z’n 4-en dan ben je €49 kwijt inclusief parkeren.

Dan moet het wel heeel leuk zijn, vind je niet?

Activiteiten in Mergelrijk

Voor volwassenen is er in Mergelrijk minder te doen dan voor kinderen. Oudere bezoekers kunnen de zand- en mergelsculpturen bekijken. En iets eten in de brasserie. Natuurlijk is het bijzonder om rond te kunnen lopen onder de grond in een gangenstelsel. Waarschijnlijk zal je hier het meest van de tijd mee bezig zijn.

Speciaal voor kinderen zijn er allerlei activiteiten. Zo kunnen zij uit een blokje mergel hun eigen souvenir maken. Of op geheel eigen wijze de grotten ontdekken via een speurtocht boekje.

Tenslotte is er ook een ondergrondse dinotentoonstelling en er draaien diverse educatieve films over de grotten en wat mergel nou eigenlijk is.

Eten & drinken

Bij de ingang is er een ondergronds brasserie. Hier kan je terecht voor koffie met een Limburgse vlaai en diverse lunchgerechten. Voor kinderen staan er ook frietjes met een snack op het menu.

Kerst

Tijdens de kerstperiode bouwt Mergelrijk onder de grond het kerstverhaal na. Van de drie koningen tot Bethlehem. Is dat niet helemaal jouw ding? Dan kan je ook de diverse kerstdorpjes bekijken die natuurlijk bedekt zijn onder een laagje sneeuw.

Voor tickets en andere informatie kan je terecht op de site van Mergelrijk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven