De Loonse en Drunense Duinen: wat is er te doen?

Als je in de randstad woont vergeet je soms hoe divers de natuur is in Nederland. Van het heuvelachtige landschap in Limburg tot de zandvlaktes van de Loonse en Drunense Duinen. Wist je dat ze dit ook wel de Brabantse Sahara noemen?

Zelf heb ik weleens paardgereden door dit gebied. Het ene moment rijd je door dichtbegroeide bossen en het andere moment sta je op een enorme zandvlakte. Waar het trouwens overdag ook behoorlijk heet kan worden. Net als de echte Sahara.

In deze tijd is het fijn om uitjes te hebben waar je niet zo dicht op elkaar hoeft te zijn. Waar je de ruimte hebt maar toch er even uit kunt zijn. De Loonse en Drunense Duinen zijn daar perfect voor.

Waar liggen de Loonse en Drunense duinen en hoe kom je er?

Je vindt dit natuurgebied in brabant, ten noorden van de stad Tilburg. Aan de oostkant grenzen de Loonse en Drunense Duinen aan de Efteling. Daarom is dit gebied zeker een leuke plek om te bezoeken als je een paar dagen doorbrengt in Bosrijk.

De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. Deze parkeer je aan de Schoorstraat in Udenhout. Kom je met de hond dan kan je de auto het beste parkeren aan de Waalwijksebaan in Kaatsheuvel. Hier start de hondenwandelroute en mag je jou viervoeter los laten lopen.

Je kunt het natuurgebied ook met het openbaar vervoer bezoeken. Hiervoor neem je de bus naar Den Bosch vanaf Tilburg Station en stap je uit bij de groene halte in Loon op Zand. Vanaf hier is er een wandelroute van 8km uitgestippeld door het natuurgebied.

Wat is er te doen?

De belangrijkste reden om naar de Loonse en Drunense Duinen te gaan is om te genieten van de rust en de natuur. Je kunt er wandelen op de diverse uitgestippelde routes of een fietstocht maken van bijna 70km. Wil je iets meer actie dan kan je de mountainbike routes volgen.

Onderweg kan je stoppen en meer leren over de natuur en geschiedenis door de QR codes te scannen met je mobiel. Zo maak je de routes naast rustgevend en sportief, ook nog leerzaam.

Kijk voor alle routes op de website van natuurmonumenten.

Paardrijden

Wat ik hierboven al schreef is dat je in dit natuurgebied ook heerlijk kunt paardrijden. Dat kan met je eigen paard of tijdens een georganiseerde buitenrit op een manegepaard. Je kunt deze tochten boeken bij Natuurpoort van Loon.

Belangrijk is dat je enige ervaring hebt met paardrijden en dat je een eigen cap, zweep en hoge laarzen meeneemt. Er zijn tochten van 2 of 4 uur. De ritten van 2 uur kosten €50, voor 4 uur €100.

Meer over de buitenritten en hoe je moet boeken lees je op natuurpoortvanloon.nl

Moet je er geweest zijn?

Ben je een liefhebber van natuur en wandelen? En zoek je altijd nieuwe plekken om de Nederlandse natuur te ontdekken? Dan zou ik hier zeker naartoe gaan.

Maar ook als je in de buurt bent dan is een bezoekje aan de Loonse en Drunense duinen zeker de moeite waard. Ik weet nog hoe verbaast ik was toen ik de enorme zandvlakte voor het eerst zag. Je verwacht het gewoon niet in Nederland. Alleen daarom al zou ik er zeker een kijkje gaan nemen.

Wat ook leuk is is om het te combineren met een bezoek aan de Efteling. Zeker als je mensen hebt in het gezelschap die niks met pretparken hebben. Zij kunnen dan het natuurgebied ontdekken terwijl jij gillend over de kop gaat in de Baron 1898.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven