Dwingeloo bezoeken: wat is er te zien en doen?

Recent was het dorp Dwingeloo nog in het nieuws. Ze waren blij met de vele bezoekers uit eigen land. Die – vanwege de huidige situatie – gekozen hebben voor een vakantie in Nederland.
Tijd om eens uit te zoeken wat er te doen is in Dwingeloo en of het een bezoekje waard is. Wellicht loont het wel om op vakantie te gaan in deze groene omgeving.

Aan het eind van dit artikel heb je alle antwoorden!

Waar ligt Dwingeloo en hoe kom je er?

Dwingeloo ligt in Drenthe tussen Assen en Hoogeveen. Vanuit mijn woonplaats is het met de auto zo’n 2,5 uur rijden. Met de trein doe ik er ruim 3,5 uur over. Het dichtstbijzijnde station is Meppel, vanuit hier neem je de bus.

Niet naast de deur – als je uit het westen van het land komt – maar daar krijg je zeker een hoop voor terug.

Het dorpje ligt namelijk tussen twee natuurgebieden, Nationaal Park Dwingelderveld en het Drents Friese Wold. Daarnaast kreeg het dorp zelf in 2012 het predicaat “Groenste dorp van Europa”. Als je van natuur en rust houdt zit je hier en in de omgeving zeker goed!

Wat is er te doen?

Het dorpje Dwingeloo is niet zo groot en is daardoor prima wandelend of fietsend te ontdekken. In het dorp zijn er een aantal bezienswaardigheden waarvan de Sint Nicolaaskerk de bekendste is. Deze kerk heeft een opvallende torenspits in de vorm van een ui. Deze noemen ze in de volksmond de Siepel.

Van mei tot en met augustus kun je de kerk ook van binnen bezichtigen. Dit kan op woensdag- en donderdagmiddag. Een gids neemt je dan mee door het gebouw en vertelt meer over de historie.

Vlak naast de kerk staat een bronzen beeld waar een liefdesverhaal achter zit. Het beeld is namelijk van de Juffer van Batinghe. Zij was verliefd op de bouwmeester van de kerk en kwam elke dag voorbij om naar hem te kijken. Ook hij had een oogje op haar, wat een negatieve invloed had op de voortgang van de bouw. Zij werd op reis gestuurd, maar ze fluisterde hem wel in hoe ze de kerk zou willen. Dat is de reden van de afwijkende bouwstijl. Oh, en het kwam goed, ze zijn uiteindelijk getrouwd toen ze terugkwam van haar reis. Eind goed, al goed.

Een andere bezienswaardigheid is een statig gebouw op een groot landgoed waar je zelfs kunt logeren. Landgoed Oldengaerde vind je aan de westkant van de stad. Het bestaat uit een groot gebouw dat dateert uit 1420 maar in de huidige vorm sinds 1717 op deze plek staat met daarachter de tuinen. Beiden zijn overigens niet te bezichtigen, enkel als je er logeert.
Wel kan je al wandelend het gebied ontdekken via een 9 kilometer lange wandeling om het landgoed en door de omgeving.


Tenslotte is er in Dwingeloo ook een plek voor een ieder die van ruimtereizen houdt. In de Melkweg Science Hub leer je meer over het sterrenstelsel en radioastronomie. Dit heeft deels te maken met de enorme radiotelescoop die net buiten het dorp staat.

Overnachten

Vanwege de groene omgeving en de centrale ligging tussen de twee Nationaal Parken leent Dwingeloo zit goed voor een minivakantie of weekje weg in eigen land.
In en om het dorp zijn er behoorlijk wat accommodaties. Van hotels en appartementen, tot bungalows en campings. Je kunt zelfs kiezen voor een overnachting bij de boer.

Veel campings zijn gelegen vlakbij het natuurgebied. Dit is een prima startpunt voor een boswandeling of fietstocht.

Kijk hier voor alle accommodaties in Dwingeloo.

Winkelen en restaurants

Hebben ze winkels in Dwingeloo? Ja. Zou ik er naartoe gaan om enkel te winkelen? Nee.
Je vindt in het dorp wel alles wat je nodig hebt voor tijdens je verblijf. Er is een supermarkt, slager, visboer en meer. Maar ook een bloemist, cadeauwinkel, fietsverhuur en zelfs meerdere kappers.

Eet je liever buiten de deur? Dan zijn er behoorlijk wat restaurants in het dorp. De meeste daarvan bevinden zich in een hotel. Je vindt hier ook plekken waar je terecht kunt voor een pannenkoek, pizza of gewoon een ijsje. Eigenlijk alles wat je nodig hebt tijdens je vakantie.

Nog meer te weten komen over de omgeving en de bezienswaardigheden? Kijk dan op dwingeloonatuurlijk.nl

Laat een reactie achter

Scroll naar boven