Amsterdam: dit moet je tenminste hebben gezien!

Voel jij je ook zo opgejaagd als je op stedentrip gaat? Dat je alles in één dag wilt zien en weggaat met het gevoel dat je iets hebt gemist? Als ik online de vele artikelen lees over wat je kunt doen in Amsterdam, dan hebben sommigen wel 100 dingen opgesomt.

Hartstikke leuk, maar één die ga ik niet allemaal kunnen onthouden en twee, ik vraag me echt af of je ze ook allemaal moet zien.

Daarom heb ik geen overzicht met honderden dingen, eettentjes en andere hippe plaatsen waar je geweest moet zijn in Amsterdam, maar gewoon de belangrijkste must-sees. Dat je het gevoel hebt dat je de stad in je eigen tempo hebt kunnen ontdekken en toch niks gemist hebt!

Gewoon de belangrijkste dingen die je gezien moet hebben in Amsterdam!

Mijn bezoek aan Amsterdam begint altijd in het Centraal Station. Wil je met de auto? Niet doen, parkeergeld is echt schikbarend hoog, plus het is niet heel fijn om in de stad te rijden. Je kunt de auto in een buitenwijk zetten, bijvoorbeeld bij de VU of RAI en vanaf hier met de metro verder naar Centraal. Is vaak stukken goedkoper.

Dus vanaf Centraal loop je richting de Dam. Hier kom je gelijk langs het Damrak en het Beursgebouw. Als je de straat verder afloopt kom je vanzelf op de Dam waar ook het Koninklijk Paleis staat en het Nationaal Monument dat je altijd op tv ziet bij de dodenherdenking. Naast het Paleis staat de Nieuwe Kerk, hier zijn regelmatig verschillende exposities te zien van lokale kunstenaars.

Binnen een kwartier heb je gelijk wat bezienswaardigheden van je lijstje af kunnen strepen.

Nog meer bezienswaardigheden in Amsterdam

We vervolgen de route richting de Kalverstraat. Hier is het tijd om te winkelen en te struinen. Gewoon lekker op je eigen tempo de winkeltjes bekijken. Je hebt al wat bezienswaardigheden gezien, niet?

Ben je aan het eind van de Kalverstraat? Dan ben je als het goed is bij de bekende Munttoren aangekomen.

Vanaf hier gaan we een stukje wandelen over de bekende grachten. De beste manier om dat te doen is bij de Munttoren naar rechts over de Singel te gaan totdat je bij de Starbucks op het Koningsplein bent. Nu gaan we grachthoppen.

Vanaf het Koningsplein ga je alsmaar rechtdoor over de Leidsestraat totdat je bij het Leidseplein bent. Ook een bekende plek in de stad met diverse restaurants en bars. Nu is het nog maar een klein stukje tot aan het Vondelpark. Hier hoef je niet helemaal doorheen natuurlijk maar wel leuk om even gezien te hebben.

Ben je hier dan kan je nog wat verder als je wilt en daar nog energie voor hebt. Dan gaan we naar de PC Hooftstraat en het Museumplein. Deze liggen vlakbij het Vondelpark. Hiervoor volg je de Van Baerlestraat en je komt er vanzelf.

Heb je nog energie over? Dan kan je vanaf hier ook nog naar de Albert Cuyp lopen. Dat doe je door vanaf het Museumplein naar het oosten te lopen, over de gracht.

Nu is het tijd om terug te lopen langs nog een paar bezienswaardigheden. We lopen terug naar de Prinsengracht richting het noorden, terug naar het station. Niet alleen heb je hier alle dure grachtenpanden kunnen bekijken, je komt ook langs de bekende 9 Straatjes, het Anne Frank huis en de Westerkerk.

Zijn dit er niet heel veel?

Klopt, het zijn nog steeds veel bezienswaardigheden, maar je kunt zelf kiezen welke je wel én niet doet.

Bijvoorbeeld het Anne Frank huis ligt achter het Paleis op de Dam, dus wil je niet verder lopen dan zou je in ieder geval dit historische gebouw kunnen bezichtigen.

Onderweg kom je zoveel winkels en bezienswaardigheden tegen dat je niet door hebt hoeveel je eigenlijk loopt. Je voelt je voeten pas als je zit in de trein.

Heb je geen zin om te lopen? Dan kan je ook de tram nemen, tram 5 rijdt een groot deel van de route dus je kunt daar in- en uitstappen wanneer je geen energie meer hebt. Je kunt deze ook op de terugweg gebruiken en dan uitstappen bij de Rozengracht. Dan loop je het laatste stukje via de Westerkerk en het Anne Frank huis naar de Dam en terug naar het station.

Wanneer je wandelt kom je onderweg diverse eet- en drinktentjes tegen. Bedenk waar je trek in hebt en loop ergens naar binnen. Wat ik zelf doe, als ik een restaurant er goed uit vind zien, dan kijk ik snel op Tripadvisor wat de recensies zijn.

Het meest toeristisch wat je kunt eten in Amsterdam zijn denk ik wel de pannenkoeken bij één van deze restaurants.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven