• Home

Wildlands, waarom het concept niet werkte

In maart 2016 ging de vernieuwde versie open van Dierenpark Emmen – Wildlands. Het was niet langer enkel een dierenpark, maar een combinatie tussen een attractiepark en een dierentuin. Wellicht hebben zij hun inspiratie opgedaan in Walt Disney World waar Animal Kingdom al jaren eenzelfde concept heeft.

Maar net als Animal Kingdom is Wildlands niet het populaire park geworden waar de directie op gehoopt had. In het Amerikaanse park zijn er de afgelopen jaren diverse attracties toegevoegd om het meer een attractiepark te laten zijn. Wildlands gaat het tegenovergestelde doen, zij gaan weer terug naar hun roots en worden weer een dierenpark.

Wildlands, attracties én dieren

Zelf ben ik niet zo lang na de opening van het park naar Wildlands geweest. Als liefhebber van pretparken én dierentuinen leek het mij een ontzettend leuke bestemming. Het was vanuit het westen best een behoorlijk stuk rijden. Ik kan mij zo voorstellen dat je vanuit de randstad toch andere alternatieven zoekt of het moet écht de moeite waard zijn. En heel eerlijk vond ik toen van niet.

Mijn idee bij het park was dat het een soort Animal Kingdom zou zijn. Veel attracties met hier en daar wilde dieren die je kunt bekijken. Maar eigenlijk was het noch een pretpark, noch een dierentuin. Het was een soort rare hybride vorm die toen nog niet af leek te zijn. De indeling was ook een beetje gek. Je had 3 verschillende landen, die niet met elkaar verbonden waren. In het midden was er een hub waar je naar terugmoest om naar het andere gedeelte te gaan. Je liep dus 2 keer dezelfde route per land, 1 keer heen en 1 keer terug.

In elk van de 3 gedeeltes waren er attracties en kon je wilde dieren bekijken. Het idee is opzich leuk, maar ik vroeg mij toen al af of dit écht zou gaan werken.

Waarom werkt het originele Wildlands concept niet

Het officiële persbericht dat in november werd verstuurd gaf al inzicht in waarom het originele idee van Wildlands niet goed heeft gewerkt. Het aantal bezoekers is vorig jaar zelfs afgenomen en dat is natuurlijk heel rot als je veel tijd en moeite hebt geïnvesteerd in een nieuw park. Zeker, omdat ze recent ook een nieuwe achtbaan aan het park hebben toegevoegd. Ook zullen een aantal medewerkers hun baan verliezen, wat natuurlijk verschrikkelijk is.

Wat ik met name gek vond aan Wildlands was dat het noch een pretpark, noch een dierentuin was. Hierdoor is het allebei half. Niet dat het park niet mooi was of dat ik het concept niks vond, maar je merkte gewoon dat ze zelf ook zoekende waren naar hun eigen identiteit. Zelf denk ik dat je één van de twee moet kiezen, dus je bent óf een pretpark met dieren, of een dierentuin met attracties. Nu was het half dierentuin, half pretpark en die combinatie werkte niet goed.

Animal Kingdom – in Walt Disney World, Florida – is een pretpark met dierenthema. Je gaat er naartoe voor de attracties en de dieren zijn een mooie bonus. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Busch Gardens in Tampa, ook dit is een pretpark met bonusdieren. Mijn verwachting bij Wildlands was dat het een dierentuin zou zijn met attracties. Dat vond ik ook meer passen bij hun dna. Maar toen we er waren, waren er maar weinig dieren te zien.

Is het alleen maar slecht?

Nee, zeker niet! We hebben ondanks bovenstaande een leuke dag gehad in Wildlands, alle attracties en shows bezochten en alle dieren bekeken. In Jungola hebben we in het restaurant heerlijk gegeten. Het was een koude dag, maar binnen was het warm en het eten goed. De verblijven van de dieren zagen er mooi uit en zo op het oog – ik ben geen expert – leken ze geen last te hebben van de attracties om hun heen.

De safari was leuk opgezet en deed me denken aan Disney World. Ook de andere attracties waren prima. Wat mij opviel was dat ze erg kindvriendelijk zijn, waardoor niemand van het gezin achter hoeft te blijven.

Het concept dierentuin met attracties spreekt mij nog steeds ontzettend aan en ik hoop oprecht dat ze dit in de toekomst ook zullen behouden en verder uitbreiden.

Wat gaat er nu met Wildlands gebeuren?

Het plan van Wildlands is om de leukste dierentuin van Nederland te worden. Ze gaan dus weer terug naar hun roots. De lege ruimtes in het park worden opgevuld met nieuwe dieren en ze gaan de huidige verblijven zo aanpassen dat de beesten beter zichtbaar zijn. Ook de gekke route, dat je twee keer hetzelfde stuk moest lopen in een land gaan ze aanpassen.

Wat ik hoop, is dat zij een dierentuin met attracties zullen blijven. Dat ze eerst uitbreiden met nieuwe dieren, maar later ook meer attracties zullen toevoegen. In Nederland is dit uniek en voor veel mensen de moeite waard om te bezoeken. Maar het is – denk ik – belangrijk om één van de twee als hoofdactiviteit te kiezen.

Is een bezoek de moeite waard?

Een bezoek aan Wildlands vind ik nog steeds de moeite waard. Als ze meer dieren toevoegen en er echt weer een dierenpark van maken dan gaan ze terug naar hun roots en wordt het voor veel gezinnen weer een fijn dagje uit. De attracties en shows zijn een mooie bonus en dat is hetgeen wat dit park uniek maakt.


Disneyland Paris aanbieding

25% KORTING OP VERBLIJF EN ENTREE
+ €200 ZAKGELD

Bianca
Bianca
Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje, ik help je graag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Volg ons op social media!

6,056FansLike

Must Read

Electroland in Disneyland Paris

Na de eerdere succesvolle edities komt ook in 2019 Electroland weer terug naar Disneyland Paris. Hoewel dit een druk bezocht evenement is...

Hoeveel dagen heb je nodig in Walt Disney World?

Als je naar Walt Disney World gaat wil je natuurlijk het meeste uit je bezoek halen. Zoveel mogelijk attracties, shows en parades...

Marvel in Disneyland Paris

Als lid van de aandeelhoudersclub van Disneyland Paris krijg je af en toe e-mails met persberichten. Gisteren ging het bericht over Marvel...

Is Walibi Holland ook leuk als je geen tiener bent?

Al een aantal jaar richt Walibi Holland zich in de marketinguittingen op tieners. Jongeren die hard willen gaan! Nou behoor ik al...

Eten in de Efteling of zelf bammetjes meenemen?

In een pretpark zijn er grofweg twee groepen mensen. De één zweert bij het meenemen van eigen boterhammen om geld te besparen...

Disneyland Paris Aanbieding

25% KORTING OP JE VERBLIJF
+ €200 ZAKGELD

X