• Home
More

  Wildlands, waarom het concept niet werkte

  In maart 2016 ging de vernieuwde versie open van Dierenpark Emmen – Wildlands. Het was niet langer enkel een dierenpark, maar een combinatie tussen een attractiepark en een dierentuin. Wellicht hebben zij hun inspiratie opgedaan in Walt Disney World waar Animal Kingdom al jaren eenzelfde concept heeft.

  Maar net als Animal Kingdom is Wildlands niet het populaire park geworden waar de directie op gehoopt had. In het Amerikaanse park zijn er de afgelopen jaren diverse attracties toegevoegd om het meer een attractiepark te laten zijn. Wildlands gaat het tegenovergestelde doen, zij gaan weer terug naar hun roots en worden weer een dierenpark.

  Wildlands, attracties én dieren

  Zelf ben ik niet zo lang na de opening van het park naar Wildlands geweest. Als liefhebber van pretparken én dierentuinen leek het mij een ontzettend leuke bestemming. Het was vanuit het westen best een behoorlijk stuk rijden. Ik kan mij zo voorstellen dat je vanuit de randstad toch andere alternatieven zoekt of het moet écht de moeite waard zijn. En heel eerlijk vond ik toen van niet.

  Mijn idee bij het park was dat het een soort Animal Kingdom zou zijn. Veel attracties met hier en daar wilde dieren die je kunt bekijken. Maar eigenlijk was het noch een pretpark, noch een dierentuin. Het was een soort rare hybride vorm die toen nog niet af leek te zijn. De indeling was ook een beetje gek. Je had 3 verschillende landen, die niet met elkaar verbonden waren. In het midden was er een hub waar je naar terugmoest om naar het andere gedeelte te gaan. Je liep dus 2 keer dezelfde route per land, 1 keer heen en 1 keer terug.

  In elk van de 3 gedeeltes waren er attracties en kon je wilde dieren bekijken. Het idee is opzich leuk, maar ik vroeg mij toen al af of dit écht zou gaan werken.

  Waarom werkt het originele Wildlands concept niet

  Het officiële persbericht dat in november werd verstuurd gaf al inzicht in waarom het originele idee van Wildlands niet goed heeft gewerkt. Het aantal bezoekers is vorig jaar zelfs afgenomen en dat is natuurlijk heel rot als je veel tijd en moeite hebt geïnvesteerd in een nieuw park. Zeker, omdat ze recent ook een nieuwe achtbaan aan het park hebben toegevoegd. Ook zullen een aantal medewerkers hun baan verliezen, wat natuurlijk verschrikkelijk is.

  Wat ik met name gek vond aan Wildlands was dat het noch een pretpark, noch een dierentuin was. Hierdoor is het allebei half. Niet dat het park niet mooi was of dat ik het concept niks vond, maar je merkte gewoon dat ze zelf ook zoekende waren naar hun eigen identiteit. Zelf denk ik dat je één van de twee moet kiezen, dus je bent óf een pretpark met dieren, of een dierentuin met attracties. Nu was het half dierentuin, half pretpark en die combinatie werkte niet goed.

  Animal Kingdom – in Walt Disney World, Florida – is een pretpark met dierenthema. Je gaat er naartoe voor de attracties en de dieren zijn een mooie bonus. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Busch Gardens in Tampa, ook dit is een pretpark met bonusdieren. Mijn verwachting bij Wildlands was dat het een dierentuin zou zijn met attracties. Dat vond ik ook meer passen bij hun dna. Maar toen we er waren, waren er maar weinig dieren te zien.

  Is het alleen maar slecht?

  Nee, zeker niet! We hebben ondanks bovenstaande een leuke dag gehad in Wildlands, alle attracties en shows bezochten en alle dieren bekeken. In Jungola hebben we in het restaurant heerlijk gegeten. Het was een koude dag, maar binnen was het warm en het eten goed. De verblijven van de dieren zagen er mooi uit en zo op het oog – ik ben geen expert – leken ze geen last te hebben van de attracties om hun heen.

  De safari was leuk opgezet en deed me denken aan Disney World. Ook de andere attracties waren prima. Wat mij opviel was dat ze erg kindvriendelijk zijn, waardoor niemand van het gezin achter hoeft te blijven.

  Het concept dierentuin met attracties spreekt mij nog steeds ontzettend aan en ik hoop oprecht dat ze dit in de toekomst ook zullen behouden en verder uitbreiden.

  Wat gaat er nu met Wildlands gebeuren?

  Het plan van Wildlands is om de leukste dierentuin van Nederland te worden. Ze gaan dus weer terug naar hun roots. De lege ruimtes in het park worden opgevuld met nieuwe dieren en ze gaan de huidige verblijven zo aanpassen dat de beesten beter zichtbaar zijn. Ook de gekke route, dat je twee keer hetzelfde stuk moest lopen in een land gaan ze aanpassen.

  Wat ik hoop, is dat zij een dierentuin met attracties zullen blijven. Dat ze eerst uitbreiden met nieuwe dieren, maar later ook meer attracties zullen toevoegen. In Nederland is dit uniek en voor veel mensen de moeite waard om te bezoeken. Maar het is – denk ik – belangrijk om één van de twee als hoofdactiviteit te kiezen.

  Is een bezoek de moeite waard?

  Een bezoek aan Wildlands vind ik nog steeds de moeite waard. Als ze meer dieren toevoegen en er echt weer een dierenpark van maken dan gaan ze terug naar hun roots en wordt het voor veel gezinnen weer een fijn dagje uit. De attracties en shows zijn een mooie bonus en dat is hetgeen wat dit park uniek maakt.


  Krijg tot 20% korting op je Disney Hotel en entreetickets + €100 zakgeld dat je kunt besteden in de Winkels en Restaurants! Boeken!

  Bianca
  Bianca
  Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram of mail mij op Bianca@wereldvolmagie.nl!

  Laat een berichtje achter!

  Volg ons op social media!

  6,504FansLike
  19VolgersVolg

  Plan je ultieme Disneyland Paris vakantie!

  Must Read

  Rustige plekjes in het Disneyland Park

  Soms wil je in Disneyland Paris even aan de drukte ontsnappen. Om uit te rusten of om je eigen lunch/snacks te eten....

  Vier redenen waarom je beter naar een Disney World After Hours event kunt gaan!

  Walt Disney World heeft alweer een tijdje After Hours events. Tijdens zo'n event blijft het Park na sluitingstijd nog 3 uur langer...

  Lion King merchandise te koop in Disneyland Paris

  Wie van jullie heeft de nieuwe Leeuwenkoning film al gezien? Zelf ben ik er nog niet aan toegekomen maar ik hoor dat...

  Naar Duinrell: attracties, lekker eten en een duik in het nieuwe buitenzwembad!

  Gisteren waren wij een dag in Duinrell. Op uitnodiging van het Park zelf om als één van de eersten het nieuwe buitengedeelte...