In mijn zoektocht naar duurzaam – en goedkoop – elektrisch verwarmen vond ik bij Coolblue een convectorkachel. Heel eerlijk had ik daar nog nooit van gehoord. Bij convector denk ik toch aan de putten in je vloer. Maar een convectorkachel is een type elektrische verwarming.
Net als andere elektrische verwarmingen verbruikt zo’n kachel natuurlijk stroom. Maar je zou dan uiteindelijk minder geld kwijt moeten zijn dan traditioneel verwarmen vanwege de hoge gasprijzen. Ook interessant als je een warmtepomp in huis hebt of geen gasaansluiting.
Maar hoe goed verwarmt zo’n convectorkachel en hoe zit het met verbruik? Hieronder lees je mijn review!
Wat is een convectorkachel?
Een convectorkachel is een type elektrische verwarming die een ruimte snel opwarmt. Het verschilt van andere elektrische kachels doordat het geen olie bevat en dat de verwarming geruisloos is.
Wij verwarmden de woonkamer eerst met een Dyson Hot + Cool en hoewel het huis echt snel warm werd, maakte dat apparaat echt een hoop lawaai. Zo hard dat je de tv of radio nauwelijks nog hoorde. Dan wegen de voordelen van het energie besparen niet op tegen de irritatie.
Dat was ook de reden waarom ik op zoek ging naar een nieuwe elektrische verwarming en zo dus bij de convectorkachel uitkwam.
Hoe goed verwarmt een convectorkachel?
Heel goed! Echt ik ben positief verrast door mijn Mill kacheltje. Zodra ik de knop indruk begint het apparaat te verwarmen en binnen een paar minuten zie je de temperatuur in de ruimte stijgen (op de thermostaat).
De thermostaat van de convectorkachel stel ik in op 21 graden en binnen 15 tot 30 minuten heeft de woonkamer van ruim 30m2 die temperatuur. Ideaal.
Het is ook een fijne warmte. In tegenstelling tot een infraroodpaneel wordt de hele ruimte verwarmd en voelt het overal behagelijk aan. Zelf vergelijk ik het met de warmte die je in huisjes of hotels op wintersport hebt. Dan voelt de ruimte echt als een warme deken.
Wat verbruikt een convectorkachel?
Zelf kijk ik bij het verbruik nooit naar het aantal kWh, maar naar het aantal euro’s dat ik per dag kwijt ben als ik mijn huis wil verwarmen. Bijvoorbeeld hoeveel euro ben ik kwijt als ik mijn huis op 20 graden wil houden met gas en hoeveel kost het met de convectorkachel?
Mijn huis verwarmen puur met gas doe ik al ruim een jaar niet meer. Voor het verwarmen maakte ik eerst gebruik van de Dyson Hot + Cool. Hiermee ben ik zo’n 8 euro per dag kwijt om mijn huis te verwarmen. Datzelfde bedrag ben ik ook kwijt met de convectorkachel.
Dan moet ik er wel bij vertellen (bekennen) dat het hier altijd zo’n 21 graden is want ik ben een koukleum. Zou ik mijn huis diezelfde temperatuur willen houden met gas dan kost me dat zo’n 14 euro per dag. Hoop geld dus, plus dan verwarm ik ruimtes die ik helemaal niet gebruik.
Daarom loont het voor mij zeker om elektrisch te verwarmen. En het grote voordeel van de convectorkachel is dat deze dus heerlijk stil is!
Wordt een convectorkachel warm aan de buitenkant?
Een convectorkachel zet je los in een ruimte of hang je aan de muur. Nieuwsgierige kinderen of huisdieren kunnen er, net als bij een gewone radiator, dus eenvoudig bij in de buurt komen.
Het is goed om te weten dat de convectorkachel warm wordt aan de buitenkant. Niet loeiheet, maar je kunt er maar een paar seconden je hand op houden. Dus zorg dat je kinderen en huisdieren uit de buurt houdt van de kachel, net als je zou doen bij een gewone radiator.
Wat kost een convectorkachel?
Een convectorkachel begint bij zo’n 50 euro en de prijs loopt op tot zo’n 500 euro.
Waarom zo’n groot verschil in prijs?
De prijs is afhankelijk van het bereik, dus hoe groot de ruimte is die deze kan verwarmen, de opties, het design en het merk. Voor een woonkamer heb je een krachtigere convectorkachel nodig dan voor een werk- of slaapkamer.
Opties voegen vaak een extra luxe toe. Zoals een thermostaat die uitslaat als een bepaalde temperatuur wordt bereikt of de mogelijkheid om de kachel met een app te bedienen en zelfs een schema in te kunnen stellen.
Ook als je een andere – minder opvallende – kleur wil of een mooi design betaal je extra voor de kachel.
Verwarmen doen ze allemaal vrijwel even goed dus het is echt aan jou hoe duur je het wilt maken.
Kun je een convectorkachel ook gebruiken in de badkamer?
Wij waren laatst in een appartement in Frankrijk en daar hing een elektrische radiator in de badkamer. Dat is echt heel lekker, want je heb meteen warmte. Ook ideaal als je handdoeken wilt laten drogen.
Er zijn convectorkachels die je kunt gebruiken in de badkamer, maar niet allemaal. Let daarom vooraf goed op of de kachel die je koopt waterdicht is. Coolblue zet er bijvoorbeeld bij of de kachel geschikt is voor de badkamer, dat scheelt teleurstelling (en kortsluiting) achteraf.
Mijn convectorkachel review
Nu ik de convectorkachel zo’n maand in huis heb, is het tijd voor een review. De kachel gebruik ik vrijwel elke dag waarbij ik de thermostaat op 20 of 21 graden heb afgesteld.
Mijn huis is echt heel behaaglijk en zelfs als ik stil achter een beeldscherm zit krijg ik het niet koud.
De kachel verwarmt bij mij de woonkamer en ik overweeg nu ook om eenzelfde kachel te kopen voor boven.
Het enige nadeel vind ik dat het slechts 1 ruimte opwarmt. De woonkamer is lekker warm maar de rest van het huis blijft koud. Dat is voor mij geen probleem, want ik breng toch de meeste tijd door in de woonkamer.
Gebruik je meerdere ruimtes in huis dan kan je overwegen om een extra kachel aan te schaffen of om heel laag te stoken met je cv-ketel en de convectorkachel te gebruiken om bij te verwarmen. Wanneer je een warmtepomp hebt kun je de kachel ook gebruiken om de temperatuur in een ruimte hoger te krijgen in de wintermaanden. Dat geldt ook als je geen eigen gasaansluiting hebt.
Ik ben echt ontzettend blij met mijn convectorkachel en de warmte die ik voel terwijl ik aan het werk ben of lounge op de bank. Daarom kan ik het iedereen aanraden!
Bekijk alle convectorkachels bij Coolblue
Hoewel dit artikel affiliate links bevat is de tekst gebaseerd op mijn eigen ervaring en bevat het mijn eigen mening.