Home Blog Cinque Terre in Italië: echt zo mooi?

Cinque Terre in Italië: echt zo mooi?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In het noorden van Italië vind je, in het groene gelijknamige nationale park en aan een helderblauwe zee de Cinque Terre. Aan zo’n 10 kilometer kust bevindt zich dit stukje prachtig mediterraans natuurgebied. Cinque Terre is de verzamelnaam voor de 5 adembenemende vissersdorpen Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso. De pittoreske dorpjes hebben ieder hun eigen geschiedenis en vormen tezamen één van de meest bekende bezienswaardigheden van Italië. Wist je dat de kenmerkende gekleurde huizen van Cinque Terre model hebben gestaan bij het ontwikkelen van de Disneyfilm Luca?

Cinque Terre, gelegen in de Italiaanse regio Ligurië en favoriet bij wandelaars. Het ligt aan een ongelooflijk stuk strand, helderblauwe zee en via de vele wandelpaden kun je gemoedelijk van dorp naar dorp wandelen. Wandel over de lange boulevards, door smalle straatjes. Berg op en berg af en ontdek om iedere hoek een nieuw schitterend uitzichtpunt.

Je kunt Cinque Terre bereiken met de auto, vliegtuig of het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht is het ongeveer 13.5 uur rijden. Met het openbaar vervoer tel je daar nog zo’n 3 á 4 uur bij op. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Pisa en Genua. Vanaf de luchthavens ben je met auto of het openbaar vervoer zo’n uur tot anderhalf uur onderweg.

De zon in Cinque Terre

Vanzelfsprekend piekt de temperatuur en het aantal zonuren in de zomermaanden. Cinque Terre geniet een heerlijk mediterraans klimaat. Je reist ernaartoe van juni tot en met september, waarbij de temperatuur in juni rond de 19 graden zal zijn. In de populaire juli vakantiemaand kun je temperaturen rond de 26 graden verwachten. Maar voor wie niet vies is van een fikse regenbui kan in de maanden oktober tot en met februari ook zeker een bezoekje aan de pittoreske dorpjes van Cinque Terre wagen. De laagste temperatuur kun je verwachten in januari, Het kwik kan dan rond de 9 graden blijven hangen.

Bezienswaardigheden Cinque Terre?

Een bezoek in Cinque Terre is al eenvoudig te boeken vanuit Florence of Milaan. Met een georganiseerde tour beleef je een schilderachtige dag langs de 5 populaire vissersdorpen. Maak een wandeling en geniet van het fabelachtige uitzicht in Corniglia.

De meeste fotogenieke straatjes vind je terug in Manarola, de charmante kleurrijke huisjes zijn werkelijk een lust voor het oog. Riomaggiore bereik je het mooist via het water. Je vaart binnen in het kleine haventje en geniet van alle vrolijk gekleurde bootjes. En al verder wandelend omhoog verken je eenvoudig de Italiaanse keuken op 1 van de vele terrassen met uitzicht op zee.

Gastronomische rondreis

Voor de Bourgondiërs onder ons is Cinque Terre een waar paradijs. Wandel rustig door het dorp Manarola en geniet van een lokale foccacia. Maak een ontdekkingsreis door diverse zeegerechten of proef van een hemelse pasta carbonara.

In Cinque Terre zijn ook vele wijnhuizen te vinden. Hier kun je kennis maken met voornamelijk de witte Bosco druif. Wist je dat de Cinque Terre de bekendste wijn is uit de streek Ligurië? Dit komt met name door de zoete gouden Sciacchetrà. Boven de populaire vissersdorpen liggen, tegen de steile rotsen de diverse wijngaarden. In Manarola vind je tevens een traditionele historische wijnkelder. Deze kun je samen met een sommelier bezoeken.

Lekker sportief kajakken

Het beste uitzicht op alle vijf de pittoreske vissersdorpen van dit Unesco werelderfgoed heb je toch echt vanaf de zee. Ben jij een beetje sportief aangelegd en wel in voor een goede uitdaging. Dan kun je in Riomaggiore voor een goede dagprijs een kajak huren. Je kajakt jezelf naar idyllische plekjes en neemt een duik vanaf een strandje buiten de gebaande paden.

Cultuur en historie

Ga je voor cultuur, bijzondere plaatsen en iconische bezienswaardigheden naar Cinque Terre? Bezoek dan zeker de kerk van San Francesco en het bijbehorende monument. Het is een pittige klim naar boven en alles is ook vanuit de haven te zien, maar het is de klim waard. Ook de begraafplaats, met de doden boven de grond, waar zij het beste uitzicht op zee hebben is het bezichtigen waard. Vanaf de begraafplaats is het de moeite om nog zo’n 10 minuten verder naar boven te lopen, richting het huis. Hier kom je uiteindelijk bij een wijngaard terecht.

Corniglia

Corniglia in Cinque Terre heeft een beetje meer pit en is weggelegd voor de liefhebber van een pittige wandeling. Het is het enige dorpje wat geen haven heeft. Het ligt boven op een rots en heeft eigenlijk maar 1 charmant straatje.

De tijd heeft hier stilgestaan en Corniglia wordt dan ook vaak over geslagen. Maar vanuit deze minder populaire, maar wel schitterende plek wandel je zo’n 4 km richting Vernazza. Het pad is zo hier en daar wat moeilijk begaanbaar, maar nog wel goed te doen. Je loopt hier heerlijk door de olijfgaarden. In Vernazza vind je een schilderachtig haventje en de Santa Margarita kerk uit 1318.

Met wie ga jij naar Cinque Terre?

Cinque Terre is voor iedereen toegankelijk. Natuurlijk is het handig indien je goed ter been bent en in redelijke conditie. Al geven de lange wandelpaden en vele trappen voldoende gelegenheid om even te rusten en direct te genieten van mooie uitzichten. Met een rolstoel is een bezoek aan Cinque Terre minder gemakkelijk, maar waar een wil is. Het pad tussen Riomaggiore en Manarola is goed vlak, zodat je er ook met een rolstoel naartoe kunt.

Ook met kinderen is een bezoek aan de schitterende kustlijn met kleurrijke dorpjes de moeite waard. Een draagzak voor kleine kinderen is wel handiger dan een buggy. Laat de kinderen eerst de kostelijke Disneyfilm Luca kijken. Een bezoekje aan het vissersdorp van Luca vinden ze daarna geheid prachtig.

Het is het waard

Cinque Terre is het zeker waard om een bezoek te brengen. Je kunt het in een dag doen, via één van de vele aangeboden dagtochten. Of ga zelfstanding op ontdekking uit. Op vele plekken kun je een Cinque Terre card kopen, waarmee je toegang krijgt tot alle wandelpaden en of de spoorlijn. De totale wandeling is zo’n 11 km en kan zo hier en daar een uitdaging opleveren. Wil je Cinque Terre echt helemaal ontdekken? Boek dan een overnachting in één van de vele hotels of bed and breakfasts, in Monterosso heb je de meeste accommodaties. Met de trein reis je gemakkelijk heen en weer tussen de vissersdorpjes.

Ga je Cinque Terre volledig zelfstandig ontdekken? Kies dan voor een paar goede wandel- of bergschoenen. Zeker wanneer je ook wat buiten de gebaande paden op zoek wilt naar ongerepte plekjes, is goed schoeisel aan te raden.

Tot slot!

Cinque Terre, met de idyllische vissersdorpen Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso is het waard om gezien te hebben! Proef en beleef dit schitterende stukje Italië. Geniet van de vele zee uitzichten met de smaken van La Dolce Vita op de achtergrond.

Wordt Cinque Terre jouw volgende vakantiebestemming?