Home Blog Chromecast review, kan je makkelijk streamen naar je tv?

Chromecast review, kan je makkelijk streamen naar je tv?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Chromecast bestaat alweer wat jaartjes. Inmiddels zijn ze alweer bij V3 aanbeland van deze handige gadget die onmisbaar is als je wilt streamen naar je tv. Met de Chromecast zit je niet langer vast aan de standaard programmering van de tv-zenders, maar kun je zelf bepalen wat je kijkt.

En het is ook een handige gadget om mee te nemen op vakantie. Als je daar een tv hebt waarbij je zelf het kanaal kunt wisselen naar de port waarin de Chromecast zit. Vereiste is dan wel een goede internetverbinding.

Maar wanneer je die hebt dan kun je fijn je eigen programma’s bekijken in plaats van vage series in een taal die je niet verstaat.

Voor we naar de Chromecast review gaan eerst nog wat praktische informatie over deze gadget!

Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een klein rond kastje met een snoer. Deze plug je in jouw tv, via een HDMI poort, en jouw normale tv verandert ineens in een Smart-tv.

Met een Smart-tv kun je via apps als Youtube, Videoland, Disney+ en Netflix streamen vanaf je telefoon of tablet naar je tv. Je kunt dan zelf bepalen waar je naar kijkt. En eindelijk die series en films op een groot scherm bekijken.

Dit is vooral een uitkomst voor mensen met een wat oudere tv of waar geen smart-opties op zitten. Met Smart-opties bedoel ik apps. Veel tv’s hebben tegenwoordig deze apps al geïnstalleerd en dan heb je niet zoveel aan een Chromecast. Behalve als je de tv deelt en niet wilt inloggen met jouw abonnement.

Heb je geen slimme tv dan is de Chromecast een goedkope oplossing om toch jouw series op de tv te kunnen streamen.

Hoe werkt een Chromecast?

Wanneer je de Chromecast hebt verbonden met jouw tv dan kun je deze koppelen met het internet via de Chromecast app. Als dit is gelukt is de Chromecast klaar voor gebruik. Het enige wat je dan nog moet doen is de tv op het juiste HDMI-kanaal zetten. Dat is het kanaal/de poort waarin je de Chromecast hebt zitten.

Nu ga je naar Videoland, Netflix, Youtube of een andere streaming app en zoek je een video uit. Dit doe je op je telefoon of tablet, op de tv gebeurt nog niks.

Wanneer je een video hebt gevonden die je graag wilt bekijken dan druk je op je telefoon/tablet op play. De video speelt nu af op je telefoon.

Als je goed kijkt, zie je bovenin een vierkant vakje met streepjes erin. Zoals het plaatje hieronder. Als je hier op klikt krijg je een melding waar je naartoe wilt streamen, je selecteert dan je Chromecast en de video die je bekeek op je telefoon of tablet verschijnt ineens op je tv.

Kan ik mijn telefoon of tablet gebruiken als ik stream via Chromecast?

Dit was ook een van mijn vragen toen ik begon met het streamen via een Chromecast. Het goede nieuws is, je kunt inderdaad gewoon je telefoon blijven gebruiken wanneer je streamt via je Chromecast.

Wanneer je de video hebt geselecteerd en deze afspeelt op je tv dan kun je je telefoon gewoon blijven gebruiken. Om te appen, maar ook voor het lezen van je e-mails of zelfs spelletjes.

Als test heb ik ook de app afgesloten waarin ik de video aan het streamen was en de video speelde gewoon verder af op de tv.

Werkt Chromecast ook met Apple?

Chromecast is van Google. Dan zou je denken dat deze niet goed samenwerkt met Apple telefoons en tablets. Maar gelukkig is dat niet het geval.

Vanaf mijn iPhone streamde ik laatst heel eenvoudig Youtube filmpjes naar een tv. De installatie ging heel gemakkelijk en de telefoon vond de Chromecast ook meteen.

Dus ook als je een iPhone of iPad hebt is streamen naar je tv via een Chromecast geen probleem.

Wat is het verschil tussen Chromecast en Apple TV?

Een Chromecast is een klein apparaatje dat vooral faciliteert dat jij video’s vanaf je telefoon naar de tv kunt streamen. De Apple TV kastjes gaan net een stapje verder. Hierbij hoef je niks meer naar je tv te streamen maar gebruik je het kastje voor jouw favoriete apps.

Met de Apple TV maak je van jouw tv ook een smart-tv simpelweg door het kastje eraan te hangen en de afstandsbediening te gebruiken. Je moet dan wel eenmalig inloggen in je Youtube, Disney+, Netflix of Videoland account.

Grote voordeel van de Apple TV is dat je niet hoeft te streamen en dus gelijk de content kunt selecteren op je tv. Nadeel is dat deze een stuk duurder is en dat je dus ingelogd moet zijn bij de streamingdiensten.

Waar koop je een Chromecast?

Vrijwel elke elektronicawinkel verkoopt de Google Chromecast. De mijne heb ik gekocht bij Coolblue. Ze zijn niet altijd het goedkoopst, maar je hebt het vrijwel altijd de volgende dag in huis. Daar hou ik van, als ik iets wil hebben dan wil ik dat het liefst meteen in mijn handen hebben. Zonder naar de winkel te moeten natuurlijk.

De goedkoopste Chromecast kost € 39,99 en is daardoor best een leuk cadeau. In ieder geval heel betaalbaar. Enige nadeel is dat deze niet in 4K kan streamen. Wil je dit wel dan ben je een stuk meer geld kwijt namelijk € 84,99. Dat is nog altijd goedkoper dan een Apple-tv die €139 kost.

Mijn Chromecast review

Hoewel ik thuis inmiddels een smart-tv heb, die trouwens erg betaalbaar zijn tegenwoordig, neem ik de Chromecast (gewoon de goedkoopste) mee als ik op reis ga.

Je kunt natuurlijk je series kijken op je telefoon, maar hoe lekker is het als je die op de tv in je hotelkamer kunt streamen? Het enige waar je op moet letten is of je via de afstandsbediening bij de tv de source kunt wijzigen naar de HDMI-poort waar de Chromecast aan hangt. Plus niet vergeten je Chromecast weer mee te nemen als je naar huis gaat!