Brugge is misschien wel een van de meest romantische steden in Belgie. Met de historische gebouwen, de bruggetjes en smalle straatjes waar je heerlijk samen doorheen kunt struinen.
Het is ook een mooie stad om vanaf het water te ontdekken. Zo kom je op plekken waar je te voet niet zou komen. Brugge is autoluw wat betekent dat je aan de rand van de stad kunt parkeren en vanaf hier je reis vervolgen.
Bezienswaardigheden in Brugge die je niet mag missen!
De historische kern van Brugge staat genoteerd als UNESCO-werelderfgoedstad is zo compact dat alle mooie bezienswaardigheden binnen wandelbereik zijn.
Het Belfort
Het beste herkenningspunt op de grote markt is de hoge klokkentoren, die menig toeristen een prachtig uitzicht over de stad biedt. Je kan de toren beklimmen via zijn 366 trappen vanaf de binnenplaats van de Halle. De bouw van de klokkentoren begon in 1282 en het bekronende achthoekige bovendeel werd uiteindelijk voltooid in 1482.
De Basiliek van het Heilig Bloed
De Heilig-Bloedbasiliek presideert het centrale plein dat bekend staat het Burgplein. De kerk met zijn prachtige, vergulde façade wordt druk bezocht vanwege de kristallen flesje waar een druppel van het bloed van Christus is bewaard. Ene Dietrich van de Elzas heeft dit in 1149 uit de Tweede Kruistocht heeft meegebracht uit het Heilige Land. Elk jaar in mei trekt de Heilig Bloedprocessie door de Brugse straten en wordt deze relikwie dan even uit de Basiliek gehaald.
Het stadhuis
Het stadhuis is het vroegste laatgotische gemeentehuis in monumentale stijl in de Lage Landen.(gebouwd van 1376 -1412). Zijn flamboyante weelde getuigt van de economische en politieke macht van de stad op een moment dat Brugge in volle groei en bloei kwam.
De Brugse reien
Brugge is doorkliefd van de kleine kanaaltjes en boogbruggen. Een bootrondvaart is dan ook een unieke manier om met een gids de prachtige plekjes te ontdekken: het Minnewater, het Begijnhof, het stadshuis, de oude vismarkt…De bootjes zijn samen met de rondritten met paardenkoetsen niet weg te denken uit deze stad.
Godshuizen
Godshuizen werden gebouwd vanaf de 14e eeuw om onderdak te geven aan bejaarden of weduwen die geen recht op bestaansmiddelen hadden. Het initiatief kwam van rijke burgers of ambachtsgilden. Die liefdadigheid was een vroege vorm van sociale dienstverlening maar werd vooral betaald door wie zo zijn plekje in de hemel wou bemachtigen. In die tijd speelde de kerk een grote rol, het zogenoemde ‘zielenheil’ werd zo verzekerd.
Velen dragen nog de naam van hun gulle schenker en zijn nog steeds bewoond. Godshuisjes vond je niet enkel in Brugge maar het is wel opvallen dat je er daar veel goed bewaarde huisje zijn overgebleven. Dit is onder meer te danken aan de rol van de stad tijdens de eerste wereldoorlog.
Terwijl Ieper met de grond werd gelijk gemaakt, bleef werd Brugge bezet door de Duitsers en is behoorlijk ongeschonden uit de Eerste Wereldoorlog is gekomen. Vooral de officieren werden naar openbare gebouwen, scholen en kloosters gestuurd om uit te rusten en werden daar herenigd met hun gezin.
Historische helden in Brugge en hun standbeelden
Zijn rijke geschiedenis heeft Brugge uiteraard te danken aan plaatselijke helden. Zo heb je op de grote markt , het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck ,afgebeeld als twee lokale volkshelden. Ze speelden een belangrijke rol in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning in 1302, wat leidde tot de Guldensporenslag.
Maria van Bourgondië, wordt dan weer gezien als een strategische, politieke figuur die uit eigen wil, niet met de Franse kroonprins, maar wel met Maximiliaan I van Oostenrijk huwde en er zo voor zorgt dat Nederland onder Habsburgse controle komt. Ze heeft haar eigen standbeeld in Brugge en haar grafmonument en die van haar vader Karel de Stout kan bezocht worden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Niet onbelangrijk is de figuur Guido Gezelle, Vlaams priester en dichter uit de 19de eeuw die voor de Vlaamse literatuur geroemd wordt voor zijn vernieuwende teksten.
Ook deze man heeft een standbeeld verdiend en menig straten in Vlaanderen worden naar hem vernoemd.
Bier, frieten, wafels en …chocolade
De biercultuur in België is diepgeworteld en het land herbergt 6 van de 11 authentieke trappistenbrouwerijen. Het exacte aantal Belgische bieren wordt betwist tussen 500 en 2000. Met zo veel om uit te kiezen, is het moeilijk om te weten waar te beginnen.
Maar het zou zonde zijn om tijdens een bezoek aan Brugge geen fijn biertje te proeven op een van de vele gezellige terrassen.
Dat geldt ook voor de echte vlaamse friet. Die stiekem toch een stuk lekkerder smaakt dan de frieten bij ons in Nederland. Zeker de lichtzure mayonaise maakt zo’n puntzak friet helemaal compleet.
Vrijwel elk Belgisch dorpje heeft er zijn plaatselijk frituur en dat is ook in Brugge niet anders. Weet wel dat je op de toeristische locaties, als de Grote Markt, wel iets meer voor je puntzak betaalt. Trouwens…op de Grote Markt kan je er het Belgisch frietmuseum bezoeken, leuk met de kinderen.
Wat je ook zeker niet mag missen zijn de winkeltjes met ambachtelijke chocolade. Probeer deze ook iets buiten de toeristische plekken te vinden. Het is een heerlijke snack, maar zeker ook een leuk souvenir om mee te nemen naar huis. Al hebben wij onze doos met bonbons vaak al op voordat we thuis zijn.
En voor wie een snelle hap uit het vuistje wil, ga dan maar aanschuiven voor een Belgische wafel bedekt met slagroom, chocola, banaan…de geur lokt je zo naar de kraampjes.
De beste tijd om Brugge te bezoeken
Het beste seizoen om Brugge te bezoeken is er niet…want in Brugge valt elke dag wel iets te beleven. Uiteraard kan de zomer best wel druk zijn, maar dan heb je het beste wandelweer. Maar ook de herfst en de lente werpen hun eigen charmes over de stad.
Naast de historische kern is Brugge ook een studentenstad, met een lange winkelstraat, unieke shops in de binnenstraatjes en veel lekkere restaurants en barretjes.
Tijdens kerst kan je unieke stadswandelingen maken. Het Lichtfestival werpt letterlijk een ander beeld over de stad. Je kan de avondwandeling eindigen op de grote markt waar de kerstmarkt open is of je kan een toertje schaatsen op de ijspiste langs het Minnewater.