Home Blog Borkum review: wat is er te doen op dit Duitse waddeneiland?

Borkum review: wat is er te doen op dit Duitse waddeneiland?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Denk je aan Waddeneilanden, dan denk je aan Texel, Vlieland of Terschelling. Maar soms vergeten dat ook Duitsland een aantal Waddeneilanden heeft waarvan Borkum wellicht de bekendste.

Dit eiland ligt op zo’n 30 kilometer van de Duitse kust en is – naar eigen zeggen – beste plek aan de Duitse Noordzee om diep in te ademen. Dat komt doordat de lucht er arm aan pollen maar rijk aan jodium is. Voor iemand zoals ik, die snotterend het hooikoortsseizoen doorkomt vast een hele verademing.

Verder is het klimaat hier het gehele jaar door zacht. Door de koele zeebries is het er zomers niet te warm en ’s winters juist niet te koud. Hierdoor is het het gehele jaar door een goede vakantiebestemming.

Borkum: waar ligt het en hoe kom je er?

Borkum ligt aansluitend aan onze Waddeneilanden, grotendeels boven de provincie Groningen. Je kunt daardoor ook vanuit Nederland eenvoudig naar dit eiland reizen. Dat doe je met de veerboot vanuit de plaats Eemshaven.

Een overtocht is niet goedkoop, althans ik schrok best van de prijs. Voor een retour vanuit Eemshaven naar Borkum betaal je €22,50 voor volwassen en €10,25 voor kinderen. Deze prijs geldt als je op dezelfde dag heen en terug gaat.

Blijf je langer? Dan ben je €38,70 kwijt voor een volwassenen en €19,35 voor kinderen. Dit zijn beiden overtochten zonder de auto.

Gaat de auto mee dan betaal je bijna €120 voor een retour, die prijs is inclusief bestuurder, dus niet de inzittende. Als je dat vergelijkt met Texel, waar een overtocht inclusief auto €37 kost dan vind ik dat een behoorlijk investering. Jij niet?

Neem je de auto niet mee het eiland op dan kan je deze tegen betaling parkeren in de haven.

Wat is er te doen?

Als je naar Borkum gaat hoef je eigenlijk niks. Je kunt er een huisje huren of een hotelkamer en gewoon genieten van de rust en de natuur. Struinen in het stadje of heerlijk fietsen.

Maar een bezoekje aan dit eiland is eigenlijk niet compleet zonder een dagje naar het strand.

De stranden

Het eiland Borkum staat bekend om de brede zandstranden. Ze hebben er in totaal 4:

  • Noordstrand
  • Zuidstrand
  • Jeugdstrand
  • Naturistenstrand

Het Noord- en Zuidstrand zijn de meest populaire plekken voor toeristen. Hier kan je terecht voor de overdekte strandstoeltjes die je even terug in de tijd laten gaan. Niet alleen heerlijk nostalgisch maar ook een fijne plek om even uit de zon en de wind te zijn.

Het jeugdstrand is de plek voor een ieder die herrie wil maken. Die met een bal wil gooien, naar luide muziek wil luisteren en zich wil uitleven.

Tenslotte het Naturistenstrand. Deze bevindt zich – vond ik vrij geestig – vlakbij de luchthaven. Dat is een bijzonder uitzicht vanuit het vliegtuigraampje! Hier vind je een strandsauna waarna je, zonder badkleding, zo de zee in kunt duiken.

Het plaatsje Borkum

Dit is niet alleen de plek waar de meest hotels en accommodaties zich bevinden. Hier kan je ook een aantal van de bezienswaardigheden bezoeken.

Je vindt in het centrum zowel de oude als de nieuwe vuurtoren. Beiden al enkele eeuwen oud. En, omdat 2 vuurtorens natuurlijk niet genoeg is hebben ze er nog derde – de elektrische vuurtoren. Ook te bezoeken in het centrum.

Verder vind je in het centrum ook het Dykhus, een museum over de maritieme geschiedenis van het eiland en de plek om het skelet van een walvis van dichtbij te bekijken. Voor het geld hoef je het niet te laten, een entreekaartje kost er €3 voor volwassenen en €1,50 voor kinderen. Zelfs als je het niks vindt heb je er toch weer een lokale ondernemer mee gesteund moet je maar denken.

Tenslotte kan je in het centrum van Borkum natuurlijk ook winkelen. Verwacht hier geen uitgebreide boulevard met luxe winkels. Nee, het is hier nog lekker kneuterig. Winkels die niet altijd open zijn en die worden gerund door kleine zelfstandigen. Het aanbod is veelal gericht op vakantiegangers, maar je kunt hier zeker wat leuke souvenirs vandaan halen.

Wandelen en fietsen op Borkum

Dit eiland leent zich goed voor een fiets- of wandeltocht. Het eiland rond is iets meer dan 20 kilometer. Je komt op veel plekken waar niks anders is dan natuur en waar je een prachtig uitzicht hebt over de uitgestrekte stranden en de ongerepte natuur.

Speciaal voor Nordic Walkers heeft de lokale VVV routes uitgezet. Deze zijn vrij pittig, je loopt namelijk door de duinen en het mulle zand. Niet voor beginners dus.

Je vindt de VVV in het centrum van Borkum vlakbij de Nieuwe Vuurtoren. Hier kan je ook terecht voor het boeken van trips en antwoorden op alle andere vragen.

Watersporten en andere activiteiten

Op vrijwel elk vakantie-eiland kan je watersporten, zo ook op Borkum. Dit is vanwege de wind de perfecte plek voor kite- en windsurfen. Maar je kunt hier ook met een buggy en een vlieger over het strand scheren. Levensgevaarlijk maar zo leuk!

De meeste activiteiten vind je op het jeugdstrand. Hier kan je ook de meeste materialen huren.

Voor wie is Borkum?

Borkum is eigenlijk geschikt voor iedereen die de Nederlandse Waddeneilanden wel gezien heeft. Voor wie een nieuwe plek zoekt om te ontdekken vlakbij huis.

Daarbij is het een goede plek voor een ieder met klachten aan de luchtwegen. Niet alleen de lucht is er schoon, ook de huisjes, appartementen en hotels zijn hypoallergeen. Ze geven aan dat je ook met allergieën hier prima terecht kunt om eens goed adem te halen.

Verder is het een plek om tot rust te komen. Te wandelen, fietsen of lekker op het strand te liggen.

Als je in het noorden van Nederland woont zou je hier een dagje naartoe kunnen gaan om te ontstressen. Voor mij is het vanuit de randstad te ver weg voor een dagtocht. In mijn geval was een weekendje toch wel het minimum. Wat overigens geen straf is hoor.

Het voelt er echt als vakantie en dat relatief vlakbij huis!

Lees verder over de Duitse Waddeneilanden