Waarom ging de Bobslee in de Efteling dicht?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het was een iconische attractie, de Bobslee in de Efteling. Glijdend door de bomen op een niet heel veilig ogende baan. Terwijl je heel ongemakkelijk in een karretje zat. Ahw, de herinneringen. Weet je het nog? De attractie is inmiddels alweer een tijdje gesloten, maar waarom was dat eigenlijk?

Herinner je de Bobslee nog in de Efteling?

Schuin tegenover de Fata Morgana stond tussen de bomen een imposant bouwwerk van witte buizen. Het leek een beetje op een glijbaan van een waterpark. De karretjes die erop reden maakten altijd een bijzonder geluid. Misschien kan je het nog steeds horen als je je ogen dicht doet.

Mocht je even een stap terug in de tijd willen doen, dan kan je hieronder het filmpje op Youtube bekijken, gemaakt door de Efteling zelf.

In het begin zat je heel ongemakkelijk met z’n 3-en achter elkaar. Vanaf 2005 waren er de karretjes waar je met z’n 2-en naast elkaar zat, met 6 in totaal. Dat was al een stuk comfortabeler. Maar je zat nooit echt lekker in deze attractie.

Misschien kwam dat ook wel doordat de karretjes alle kanten op werden geschoven. Zeker op de punten waarop je afremde kreeg je vaak een behoorlijke tik. En soms had je het gevoel dat je over de rand zou schuiven… Hoewel het een leuke attractie was, was je aan het eind altijd blij dat je er weer uit kon stappen. Al ging dat vaak niet heel charmant.

Wat ik ook altijd zo typisch vond aan deze attractie was de wachtrij. Als je aankwam dacht je altijd: “dat valt best mee” en dan stond je toch rustig zo’n 60 minuten te wachten. 🙂

Waarom ging de Bobslee dicht?

De Bobslee in de Efteling is altijd een geliefde en populaire attractie geweest. Daarom stonden veel mensen gek te kijken toen deze definitief gesloten werd. Toch is dit niet zo heel raar.

Als je terugkijkt weet je misschien nog dat deze attractie echt vaak kapot was. Soms meerdere malen per dag. Dan stond je daar in de wachtrij en hoorde je na 45 minuten – en terwijl je bijna vooraan stond – dat de attractie weer dicht was door een technische storing. Op de één of andere manier gebeurde dat bij mij altijd als ik bijna aan de beurt was. Bij jou ook?

Na jaren van technische storingen en moeite met het verkrijgen van vervangende onderdelen besloot de Efteling in 2018 dat het tijd was voor iets nieuws. De Bob werd in oktober 2018 na een lange periode weer geopend voor de fans. Maar vanaf 1 september 2019 was het dan echt gedaan. De Bobslee in de Efteling is niet meer.

Max&Moritz, de vervanger

In het voorjaar van 2020 opent de vervanger van de Bob – Max&Moritz. Een dubbele achtbaan voor de hele familie. Kinderen vanaf 1 meter mogen er al in.

De attractie is geïnspireerd op een Duits beelddicht uit 1865 over twee kwajongens die streken uithalen in hun dorp waar andere mensen de dupe van worden. De attractie behoudt dus een beetje het wintersportthema. Maar dat is dan ook de enige gelijkenis tussen de twee attracties.

Max&Moritz is de eerste attractie in een compleet nieuw themagebied dat onderdeel zal uitmaken van Reizenrijk. Hier zullen later ook een nieuwe attractie naast het Efteling Hotel en een paar kleinere attracties worden toegevoegd.

Meer over de Efteling

Foto: Efteling