Bijverdienen met een eigen website of webshop

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze tijd waarin banen onzeker zijn hoor ik in mijn omgeving steeds meer mensen over bijverdienen, of zoals ze dat in het Engels mooi zeggen, een side hustle.

Mijn side hustle is onder andere deze website. Daarbij ben ik ook nog online marketing freelancer en help ik anderen met hun website. Niet eens, omdat ik het geld (toen) echt nodig had, maar juist om mijn inkomen te spreiden. De gedachte dat ik afhankelijk was van 1 inkomen dat elk moment kon wegvallen beangstigde mij. Daarom begon ik in 2012 deze site.

Hoe begin je een eigen website?

Nu kan ik je hier uitleggen dat je een domeinnaam moet kopen en een website moet bouwen. Maar mijn allereerste advies, doe iets wat je leuk vindt. Je gaat je bijverdiensten namelijk doen naast je normale baan. Dat betekent dat je ’s avonds soms tot 23:00 bezig zult zijn met het typen van teksten, het plaatsen van social media berichten en andere werkzaamheden aan je site.

Als je dan een onderwerp hebt gekozen wat je niet echt leuk vindt, dan zal het moeilijker zijn om het ook daadwerkelijk vol te houden.

In mijn geval werd dat een website over Disneyland Paris – vinden mensen soms een vreemde hobby – maar het is wel iets waar ik gepassioneerd over kan vertellen. En als je iets leuk vindt, dan kan je er leuk over schrijven en krijg je vanzelf een groepje vaste lezers.

Als het doel van je website tenminste een blog is. Je kunt ook een webshop starten waarin je producten verkoopt waar je zelf ook blij van wordt. Hoeft niet groots, maar zorg dat je je onderscheid met je enthousiasme, zodat mensen terug blijven komen naar je site.

Wanneer je hebt bepaald waar je over gaat schrijven, of wat voor producten je gaat verkopen, is het tijd om je website te bouwen.

Een website bouwen zonder ervaring

Toen ik mijn website begon in 2012 had ik een vliegende start, omdat ik al sinds het begin van de jaren 2000 eigen websites bouwde. In html of Dreamweaver. Lelijk dat ze waren, maar ze deden het wel :). Met zo’n mooie flash intro erbij die ik zelf maakte…om te huilen haha.

Heb je nog geen ervaring met het bouwen van websites? Dan kan je het beste beginnen met een tool die je daarbij helpt. Jimdo, Strato, Wix of Shopify bieden allemaal zo’n tool en ze helpen je gelijk met hosting en het registreren van je domein.

Ben je iets handiger dan zou je een eigen Wordpress site kunnen bouwen. Je hostingpartij kan je daar vaak ook bij helpen.

Mijn tip hier: begin klein. Maak het niet ingewikkeld, je hoeft geen enorme flashy site te bouwen om bezoekers te krijgen. Uiteindelijk gaat het om de content die je schrijft.

Hoe krijg ik bezoekers?

Dat is toch wel de “million dollar question”. Zonder gekheid, het is best lastig om bezoekers te krijgen. Hier zul je echt voor moeten werken. Dit doe je door Google te laten zien dat jouw website er toe doet door regelmatig nieuwe content te schrijven en deze te delen via onder andere social media.

De content moet relevant zijn voor de bezoekers van jouw site. Dat betekent dat als je een site maakt over haken, deze niet alleen maar content over koken moet bevatten. Dan snapt Google niet waar je site over gaat en je bezoekers ook niet, die verwachtte een site over haken.

Het is niet heel moeilijk, je moet alleen zorgen dat de teksten in jouw website aansluiten bij hetgeen je doelgroep naar op zoek is. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor! Als jij een onderwerp hebt gekozen waar jij gepassioneerd over bent, je hobby bijvoorbeeld of een dierenras, dan weet jij ook waar andere liefhebbers behoefte aan hebben en wat ze graag zouden willen lezen.

Wat kan je verdienen met een eigen website?

Als je een eigen website hebt kun je makkelijk een maandsalaris verdienen. Echt waar! Je zou dus kunnen stoppen met je baan als je website goed draait. Mooi vooruitzicht toch?

Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Soms komt het voor dat ik om 3 uur ’s nachts nog achter de computer zit, om de volgende ochtend om 7 uur weer op te staan… Makkelijk is het niet, maar als je het leuk vindt dan kan je echt ver komen.

Doe je het goed dan kan je zelfs mensen in dienst nemen waardoor je niet meer ’s nachts achter de computer hoeft te zitten. Het is ook een leuke bezigheid om samen met een familielid of je partner op te pakken. Mijn vriend gaat bijvoorbeeld regelmatig met mij mee naar pretparken en dan maakt hij de foto’s.

Hoe verdien je geld met je website?

De makkelijkste manier om geld te verdienen is d.m.v. advertenties. Google heeft een programma dat heet Adsense. Als je je hier aanmeldt met jouw website plaatsen zij automatisch advertenties. Je ontvangt daar dan een vergoeding voor.

Verwacht geen vetpot, in het begin zal je een paar centen per dag verdienen. De verdiensten groeien wel met je mee. Heb je genoeg bezoekers, dan kan je je aanmelden voor een advertentienetwerk. Zij managen actief je advertenties waardoor je aanzienlijk meer kan verdienen.

Een andere manier om geld te verdienen is met affiliate links. Bedrijven betalen jou dan voor elke verkoop die afkomstig is vanaf jouw site. Dit meten ze wanneer jouw bezoekers op een speciaal linkje hebben geklikt en daarna daadwerkelijk iets gekocht hebben.

Wat als het niet lukt?

Een eigen website hebben is vallen en opstaan. Het is veel tijd investeren en dan nog je bezoekers nauwelijks zien groeien. Het is je vrije tijd opgeven zodat je er later de vruchten van plukt. Als het makkelijk was geweest zou iedereen het doen.

Maar heb je echt de zin, tijd en energie om er vol tegenaan te gaan? Dan kan het echt een succes worden. Al verdien je maar een klein beetje extra, dan is je “bijverdiensten-plan” geslaagd toch?