Home Blog Bezienswaardigheden Willemstad: een leuk uitstapje tijdens je vakantie op Curaçao

Bezienswaardigheden Willemstad: een leuk uitstapje tijdens je vakantie op Curaçao

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor een lekker uitje is Willemstad een uitgelezen plek om te bezoeken. Er zijn een groot aantal bezienswaardigheden die het de moeite waard maken om vanuit het hele land naar Willemstad te komen. In dit artikel laten wij je kort de leukste plekjes zien die ook nog eens makkelijk bereikbaar zijn!

Koningin Emmabrug

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Willemstad is de Koningin Emmabrug. Deze brug zie je vrijwel in elke reclame of video of Curacao.

Dit is de lange brug, 168m lang om precies te zijn, die drijft op pontons. De brug verbindt twee stadsdelen met elkaar, maar eigenlijk is deze brug al een bezienswaardigheid op zich.

Vanaf de Koningin Emmabrug kun je mooie foto’s nemen van de gekleurde huisjes van Willemstad. En staat de brug open om een boot door te laten? Dan kun je wachten of gebruik maken van de gratis veerpont.

Natuur en landschap

Tegenwoordig staan de poorten van de stad open voor bezoekers. Ga je wandelen in Willemstad? Dan biedt de ommuurde stad Willemstad bezoekers een bijzondere combinatie van historische gastvrijheid en een indrukwekkend natuurgebied. Heerlijk bourgondisch door veel goede restaurants.


Bijzonder interessant qua cultuurhistorie: Mauritshuis, Koepelkerk, oud stadhuis en vestingwerken. En een uitdaging door het ruige landschap, zoals fietsen rond het Hollandsch Diep naar Willemstad. Een groot deel van het ruige natuurgebied is beschermd vanwege de kenmerkende flora en fauna (flamingo’s, lepelaars, leguanen en honden). Uiteraard zijn de mooie fietspaden zeker de moeite waard!

Belangrijkste bouwwerken

In Willemstad vind je het bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie, gevestigd in het prachtige Mauritshuis. Dit is een van de mooiste winkelcentra van de stad: een monumentaal pand dat dienstdoet als ontmoetingsplek, informatiecentrum, locatie voor uw huwelijk of partnerschap of als uitvalsbasis voor een lange roadtrip of fietstocht. Je leert over de verhalen van de verdedigingswerken van Willemstad, Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf.

Je kunt nog meer verhalen beleven door een divers activiteitenpakket te boeken. Deze pakketten zijn overal online beschikbaar. De belangrijkste gebouwen die echt de moeite waard zijn om te bezoeken, hebben we hieronder voor je neergezet.

Fort Sabina

Of je nu een liefhebber van geschiedenis of van natuur bent, Fort Sabina heeft het allemaal. Het fort en de omliggende natuur beslaan maar liefst 12 hectare, dus er valt veel te ontdekken! Voeg daarbij de meer dan 200 jaar geschiedenis die het fort met zich meedraagt en het wordt een echte betekenisvolle trip.


Er zijn zoveel verhalen dat er een boek over geschreven kan worden. Voldoende materiaal voor een onvergetelijk bezoek dus. Je kunt het fort op eigen gelegenheid ontdekken, maar je kunt ook elke laatste zondagmiddag van de maand een rondleiding volgen.

Fort Buitensluis

In Fort Buitensluis voel je de sporen van de geschiedenis. Van de Franse bezetting tot de Eerste Wereldoorlog – er is meer dan genoeg te beleven. Het fort was tot 2014 in gebruik als militair oefenterrein voor de verdediging en is dus al een lange tijd niet meer open voor publiek.


In de zomermaanden is er veel te doen. In de vestingwerken zijn wandelpaden uitgezet en bij de uitkijkpunten zijn bankjes opgesteld om uit te rusten en te genieten van de prachtige omgeving. Het fort biedt uitzicht op Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep. Er is nu ook een veerboot op het kanaal. Op de website van Fort Buitensluis vind je alle mogelijkheden.


In het fort worden verschillende dranken verkocht, waaronder koffie, thee en frisdrank. Parkeren is echter beperkt, dus kom indien mogelijk met de fiets.

Het Mauritshuis

Eén van de mooiste centra van Willemstad is het monumentale Mauritshuis. Het statige pand is wordt gebruikt als ontmoetingsplek, informatiecentrum of ter decoratie voor bruiloften of stellen. Daarnaast kan je het goed gebruiken als startpunt voor je reis te voet of met de fiets.

Ben je op zoek naar een bijzonder ontmoetingspunt? Organiseer je een workshop? Wil je je onderdompelen in de roerige geschiedenis van Willemstad? Alles is hier mogelijk.

Vestingwallen Willemstad

In sommige vestingsteden moet je goed kijken om de historische vorm te zien, maar de stervorm van Willemstad is vanuit alle oogpunten nog duidelijk zichtbaar. De stad is prachtig gerestaureerd. Dit maakt de vestingwallen van Willemstad zeker een bezoekje waard.

Fort De Hel

Fort De Hel in Willemstad is het sfeervolle decor voor theatervoorstellingen en de Nacht van de Poëzie. Rondom Fort De Hel is het heerlijk om te wandelen. Het is onderdeel van de jaarlijkse Kunst- en Cultuurroute Moerdijk en maakt ook deel uit van het Floris V-pad, een lange wandelroute van Amsterdam naar Bergen op Zoom.

Andere bezienswaardigheden

Naast al deze prachtige bezienswaardigheden, zijn er veel interessante woonhuizen, boerderijen en kerkgebouwen. Deze hebben wij hieronder in het kort voor je opgesomd:

Woonhuizen
• Voorstraat 25 is een huis uit 1636, maar de gevel is uit de 19e eeuw.
• Kerkring 37 heeft een tuitgevel en is gebouwd in de late 17e en het begin van de 18e eeuw.
• Voorstraat 1-3 heeft een lijstgevel in empirestijl begin 19e eeuw.
• Voorstraat 63 werd gebouwd begin 19e eeuw.
• Kerkring 25 is een 18e-eeuws neoklassiek kasteel.
• Voorstraat 65 is een 18e-eeuws hoekpand, bekend als “In de Blaauwen Molen”. Er is een grutterij met hierin een door paarden aangedreven molen genaamd “de Willemstadtsche Grutterij”. Een 18e-eeuws bakstenen paneel toont de molen.

Pakhuizen
• Oostdijk 12 heeft een 17e-eeuws huis met mandvormige ramen.
• Oostdijk 18, Noordlangweg 4 en Steenpad 3 (“Hoeve Stadszicht”) uit begin 19e eeuw.

Kerkgebouwen
• Aan de Benedenkade staat een hervormde kerk uit 1841, het resultaat van de Secessie van 1834. Deze kerk is in 1890 gesloopt en daarna gesloopt.
• De gerenoveerde kerk aan de Voorstraat 40, daterend uit 1890. Het werd in 2004 gesloten en verkocht. Op de gevel werd een vierkante klokkentoren gebouwd met een achthoekige naaldspits.

Openbaar vervoer

Veerdienst

De Willemstad Veerpont vormt sinds ongeveer 1650 de verbinding tussen Willemstad en Numansdorp. In 1966 was de permanente verbinding tussen de rivieren via de Volkeraksluizen en de Haringvlietbrug gereed en werd de dienst stopgezet.
Sinds 2010 vaart de motorboot “Anna” voor fietsers en voetgangers van half mei tot half september van woensdag tot en met zondag 4 keer per dag van Willemstad naar Numansdorp.