Home Blog De mooiste en leukste bezienswaardigheden in Madrid!

De mooiste en leukste bezienswaardigheden in Madrid!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Madrid, een mooie en indrukwekkende stad om te bezichtigen en bovendien de hoofdstad van het zonnige Spanje. Madrid heeft prachtige gebouwen, parken, pleinen en musea om te bezichtigen, maar een paar hiervan springen er echt uit en zijn de moeite waard om te bezoeken.

Het koninklijke paleis is zo’n plek met historie die door de koning van Spanje, Felipe VI is gebouwd toen een brand het voormalig paleis in as heeft gelegd. De vertrekken die bestaan uit 3418 kamers. Tijdens een bezoek en/of rondleiding wordt je meegenomen door de mooi gedecoreerde barokke zalen met veel marmeren beelden, de troonzaal en de kapel.

Het paleis, dat jaren is bewoond door de koning, wordt nu alleen nog maar voor officiële bezoeken en gelegenheden in gebruik genomen.

Mooiste parken in Madrid

Met de warme temperaturen in Spanje is het altijd fijn om verkoeling op te zoeken in het park. Zo heeft Madrid een prachtig park, genaamd Parque del Buen Retiro. Dit is het stadspark dat te midden van de stad ligt en heerlijk is om de rust op te zoeken. Het is een groot park, zo’n 118 hectare groot met een roeivijver, mooie tuinen, fonteinen, standbeelden en monumenten.

In de roeivijver is de mogelijkheid met een bootje rond te varen of wat te gaan drinken op het terras dat hiernaast is gebouwd. Er staat een groot glazen gebouw waar met regelmaat tentoonstellingen te bezichtigen zijn van diverse kunstenaars. Zomers zijn veel straatmuzikanten hier te vinden en sfeer te brengen.

Het grootste park dat te bezoeken is, is de Casa de Campo. Dit park werd vroeger in gebruik genomen als jachtterrein van het koninklijk paar en wordt nu gebruikt door inwoners en toeristen die hun rust zoeken. Naast al het groen zijn ook diverse attracties te bezoeken, zoals de dierentuin, een pretpark en een aquarium. Ook is hier een kabelbaan te vinden die je de hoogte inbrengt om een prachtig uitzicht te geven over de stad.

Gezellige pleinen

Het leven van de inwoners uit Madrid speelt grotendeels buiten af, waardoor een aantal pleinen van belang zijn om een bezoek aan te brengen. De Plaza Mayor is hier één van. Hier mag geen verkeer doorheen komen en is dan ook een rustige plek om een wat te gaan drinken en eten op één van de vele terrassen. Daarnaast vinden regelmatig in de zomermaanden concerten plaats en laten straatartiesten hun kunsten zien.

Nog een bijzonder plein en favoriet onder de bevolking is het Plaza de la Cibeles met zijn mooie La Cibeles fontein. Aan dit plein zitten veel bezienswaardigheden om te bezoeken en dat maakt het plein ook zo’n centraal uitgangspunt en bekend. Uiteraard kun je ook hier terrasjes pakken, winkelen en rondkijken.

Musea in Madrid die je niet mag missen

Al hoort het niet helemaal bij een museum, toch is het treinstation Alocha zeker een bezoekje waard en ook een belangrijk station van Spanje die inwoners en toeristen naar andere grote steden vervoert.

Wat het treinstation zo bijzonder maakt, is dat het een glasconstructie heeft in de stationshal en hier een tropische tuin is aangemaakt van meer dan 4000 vierkante meter die vrij toegankelijk is. Zeer bijzonder om een kijkje te nemen met zijn vele planten, vijvers en bananenbomen die bijna tot aan het dak komen.

Dan over naar de echte musea en daar kent Madrid er veel van. Eén van de beroemdste musea is het Museo Nacional del Prado. Dit is een kunstmuseum met schilderijen uit de 14e eeuw tot aan de 19 eeuw van bekende Spaanse schilders zoals Goya en El Greco. Ook internationale schilders vertonen hier hun schilderkunsten.

Het tweede grote museum in Madrid betreft ook een kunstmuseum in combinatie met hedendaagse en moderne kunstobjecten, zoals beelden. Vooral de ‘Guernica’, geschilderd door Pablo Picasso is prachtig om te zien, net als alle andere mooie ontwerpen van Spaanse schilders.

Overige bezienswaardigheden in Madrid

Vlakbij het centrum van Madrid staat het Parque del Oeste. Dit is een 5000 jaar oude Tempel van Debod en is vroeger geschonken door Egypte. Het mooiste om de tempel te bezoeken is aan het einde van de middag wanneer de zon wat ondergaat. De tempel wordt dan verlicht en door het water dat rondom de tempel ligt, geeft dit een mooie weerkaatsing.

Om wat van de sfeer te proeven hoe een typische Spaanse markt eruit ziet en wat je er kunt vinden, mag de Mercado de San Miguel niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden. Op deze markt komen veel inwoners en toeristen op af om de dagelijkse boodschappen te halen en rond te struinen langs de vele kraampjes met ieder zijn eigen specialiteit.

Madrid staat bekend om zijn traditionele stierenvechten. Tegenwoordig zijn deze gevechten niet meer toegestaan, maar is nog steeds de grootste stierenarena van de wereld te bezichtigen. Door middel van een audiotour wordt je meegenomen in de Spaanse geschiedenis van het stierenvechten en de matadors (stierenvechters).

Het stadion is ook zeker een bezoekje waard als je een voetballiefhebber bent. Zo kun je een kijkje nemen bij het veld waar Real Madrid altijd zijn trainingen heeft. Het stadion dateert uit 1947 en is een modern stadion. Een rondleiding is mogelijk, waarbij je niet alleen vanaf het dak het speelveld op kunt kijken, maar ook de spelerstunnel, kleedkamers, de bank en het speelveld zelf kunt bezoeken.

Het is al even genoemd, maar naast de vele bezichtigen die je kunt doen in en rondom de stad, is het ook leuk een kijkje te nemen bij het aquarium en de dierentuin van Madrid. De dierentuin ligt in een bosrijke omgeving midden in het park, waar vele dieren te bewonderen zijn, waaronder beren, dolfijnen en apen. Daarnaast biedt het aquarium ook zijn vertier.

Als laatst te benoemen is in het centrum van Madrid de Real Basilica de San Francisco el Grande te bezoeken. Dit is een kathedraal met een neoclassicistische stijl in het jaar 1761 gebouwd. Het is een Koninklijke kerk waar diverse werken van kunstenaars te bezichtigen zijn en de binnenkant van de kathedraal maakt veel goed van de wat somber ogende buitenkant.

Ook zo’n zin gekregen in een stedentrip naar Madrid?