Bezienswaardigheden Maastricht: de belangrijkste must-sees!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer ik ergens een dagje naartoe ga ben ik een typische toerist. Dan wil ik de belangrijkste bezienswaardigheden gezien hebben en verder vooral lekker struinen en rondkijken.

Zo ook tijdens een dagje Maastricht. Natuurlijk ontkom je er niet aan om dan ergens vlaai te eten bij een kop koffie of thee. Maar er zijn nog een paar dingen in deze stad die je echt niet mag missen.

Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Maastricht!

Het Vrijthof

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Maastricht is het Vrijthof. Een plein midden in het centrum omringd met prachtig oude gebouwen.

Het is het sprookjesachtige decor van de concerten van Andre Rieu. En ook de plek waar je veel historische gebouwen kun bezichtigen waaronder: Sint Servaaskerk, Sint Janskerk, het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis.

Ben je meer van de terrassen dan zit je ook goed op het Vrijthof. Je vindt er hier velen. Wel iets toerstischer dan in de rest van de stad maar je zit dan ook op een toplocatie.

Houd er in deze tijd rekening mee dat er bij de terassen aangepaste regels gelden en dat je vaak niet zomaar meer kunt binnen wandelen.

Ga je in de wintermaanden naar Maastricht? Dan vindt er vanaf eind november op het Vrijthof Magisch Maastricht plaats. Dit is een kerstmarkt met een kunstschaatsbaan.

Onze Lieve Vrouwebasiliek

Zelfs als je niet gelovig bent is het soms heel rustgevend om een kaarsje in de kerk aan te steken. Ter nagedachtenis aan iemand die je mist. De Onze Lieve Vrouwebasiliek is daar een perfecte plek voor.

Verder vind je hier binnen diverse kerkelijke kunstwerken en -schatten. Een fijne plek om rustig rond te kijken en af te koelen op warme dagen.

Ook wanneer je niet binnen wilt kijken is de buitenkant zeker een bezichtiging waard. Het gebouw heeft een prachtige ligging aan de Maas wat hele mooie foto’s oplevert.

Bisschopsmolen

Deze watermolen uit de 11e eeuw vind je in het Jekerkwartier in Maastricht. Een historische plekje die het ook goed doet op de foto.

Achter de molen zit een bakkerij waar je allerlei lokale lekkernijen kunt halen, waaronder natuurlijk de bekende vlaai. Ze zijn bij de Bisschopsmolen trots op hun ambachtelijke manier van bakken en maken alles met liefde en passie.

Zeker een tussenstop waard!

Stadswandeling Maastricht

Wil je alle bezienswaardigheden zien zonder zelf te hoeven zoeken? Dan is een stadswandeling een aanrader. Deze kost €8,25 per persoon en is inclusief gids die je gelijk voorziet van alle achtergrondinformatie.

Deze tour duurt 1,5 uur en is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Vanwege de huidige maatregelen is er maar beperkt plek dus boek je stadswandeling vooraf.

Winkelen en restaurants

Nu we de bezienswaardigheden hebben gehad is het tijd om te winkelen en voor iets lekkers. De meeste winkels vind je tussen de Maas en het Vrijthof.

Hier vind je grote ketens zoals de Bijenkorf en Hema maar ook veel lokale, kleine winkeltjes. De leukste manier om deze te ontdekken is door zelf door de straten tussen het Vrijthof en de Sint Servaasbrug te struinen.

Wanneer je nog iets verder wilt lopen maak dan een wandeling langs de Maasboulevard met uitzicht over het water en de oude gebouwen van de stad. Deze route heeft iets romantisch dus zeker leuk om met z’n tweeën te doen.

Dit waren de bezienswaardigheden in Maastricht die je gezien moet hebben. De stad leent zich heel goed voor een dagje uit met wat cultuur maar ook lekker eten en winkelen. Er is genoeg te doen en zien.