Home Blog Leukste bezienswaardigheden in Lissabon!

Leukste bezienswaardigheden in Lissabon!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Lissabon is de prachtige hoofdstad van Portugal. Het is ontzettend divers, iedere wijk is weer anders! Genoeg te doen en te zien dus, maar waar moet je dan beginnen? Wij zetten graag onze favoriete dingen om te zien en te doen in Lissabon voor je op een rij. Lees snel verder.

Tram 28

Denk je aan Lissabon, dan denk je aan de gele tram die dapper de steile straatjes van Lissabon beklimt. Hij trotseert zelfs hellingen van wel 14 procent!

Dit is tram 28, en in ongeveer drie kwartier rijdt deze tram je onder andere door de historische wijken Bairro Alto, Baixa en Alfama. Je kunt een kaartje kopen bij de conducteur of een OV-dagkaart aanschaffen.

Bairro Alto

Onderweg passeer je een heleboel bezienswaardigheden zoals:
– Monumentale kerk Panteão Nacional. Hier vind je de graven van beroemde zeehelden en andere belangrijke Portugezen.
– Uitkijkpunt Miradouro da Graça met een heerlijk terras en prachtig uitzicht over de stad en het Sao Jorge kasteel.
– Het beroemde plein aan de Taag: Arco da Rua Augusta, Praça do Comércio.

Rua Augusta

Bedenk wel dat deze tram zowel onder toeristen als locals erg geliefd is, waardoor het erg druk kan zijn. Is dat het geval? Dan kun je de rit beter in één keer uitrijden. Als je uitstapt dan kan het gebeuren dat je lang moet wachten voor er weer een tram langskomt die plaats heeft. In de zomer kan het overigens ook erg heet worden in de tram. Dan is het niet handig om je ritje op het warmste moment van de dag te plannen.

Het Hiëronymietenklooster

Dit klooster is een van de bekendste gebouwen van de prachtige stad Lissabon, en eentje die je zeker niet wilt missen! Door zijn architectonische bouwstijl is dit klooster uniek in Portugal.

Het is dan ook niet voor niets opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het klooster is het hele jaar door geopend en de laatste toegang is steeds een half uur voor sluitingstijd.

Zorg dat je in ieder geval een bezoek brengt aan het zuidportaal, het westportaal, de Santa Maria kerk, de tombes en grafmonumenten en de kruisgang van het klooster.

Het is een zeer imposant gebouw met fijn steenhouwwerk, prachtige beelden, emblemen en wapenschilden. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om deze indrukwekkende plek te bezoeken!

Toren van Belém

Wanneer je klaar bent bij het Hiëronymietenklooster dan kun je meteen door naar de Toren van Belém. Deze toren is gebouwd in 1520 in dezelfde prachtige stijl als het eerder genoemde klooster en kijkt prachtig uit over rivier de Taag.

Hij werd ooit gebouwd als verdedigingstoren en was het symbool van de macht van Portugal. Overigens is deze toren net als het klooster op de werelderfgoedlijst terug te vinden.

De toren van Belém is te verdelen in twee delen: het bastion in de vorm van een onregelmatige zeshoek, en de welbekende toren zelf. De toren is 35 meter hoog en heeft 5 verdiepingen.

Uitzichtpunten

Miradouro da Graça

Lissabon beschikt over drie punten met een prachtig uitzicht over de stad:
– Het eerder genoemde Miradouro da Graça
– Miradouro São Pedro de Alcantara
– Miradouro do Monte Agudo

Vanuit al deze punten heb je een prachtig en uniek uitzicht over deze mooie stad. Met zonsondergang wil je echt Miradouro São Pedro de Alcantara niet missen, terwijl je bij Miradouro da Graça kunt genieten op een heerlijk terras. Miradouro do Monte Agudo is minder bekend onder toeristen, hier is het dus lekker rustig.

De wijk Alfama

Alfama is een van de oudste wijken van Lissabon. Deze buurt heeft de aardbeving van 1775 grotendeels overleefd, waardoor je er nu nog kunt struinen door smalle straatjes en de prachtige oude panden kunt bewonderen.

Zorg dat je in deze week ook de Kathedraal van Lissabon, Castelo de Sao Jorge en het Fado Museum niet overslaat.

Kathedraal van Lissabon

De Kathedraal is een van de grootste kerken van de Portugese hoofdstad. Het is overigens ook de enige kathedraal en het oudste religieuze gebouw van Lissabon. Het is gebouwd in de twaalfde eeuw uit overblijfselen van een moskee.

In 1344 en 1755 heeft Lissabon te maken gehad met twee grote aardbevingen. Beide keren is de kathedraal flink beschadigd en herbouwd. Hierdoor zijn er veel verschillende architectuurstijlen in dit gebouw terug te vinden.

Castelo de Sao Jorge

Het Kasteel van Sint-Joris ligt hoog gelegen op één van de zeven heuvels van Lissabon. Dit kasteel wordt al sinds de zesde eeuw bewoond en heeft dus een zeer rijke geschiedenis.

Toen Lissabon in 1255 de hoofdstad van Portugal werd, werd dit kasteel uitgeroepen tot het koninklijke paleis. De elf kasteeltorens, de uitkijkposten en de kasteeltuinen geven je echt het gevoel dat je terug gaat in de tijd.

Het Fado Museum

Fado is de belangrijkste muzikale stroming van Portugal. Het schijnt zelfs zo te zijn dat deze muziekstijl is ontstaan in de wijk Alfama! In dit museum leer je de verhalen van bekende Fado artiesten en instrumenten. Bovendien kun je in dit museum terecht voor muzieklessen en verschillende workshops.

Genieten van het Portugese nachtleven in Bairro Alto

Als je jezelf wilt onderdompelen in het nachtleven van Lissabon dan moet je absoluut de wijk Bairro Alto bezoeken. In deze wijk vind je verschillende gezellige cafés en barretjes waar je kunt genieten van een Caipirinha of een Morangoska (cocktail met wodka en verse aardbeien).

De cafés in Bairro Alto gaan open rond tien uur ’s avonds, de clubs rond twee uur ’s nachts. Echter zijn de meeste kroegen in deze wijk erg klein, waardoor het grootste gedeelte van de feestgangers gezellig op straat gaat dansen.

Eten en drinken in Lissabon

Pastéis de Nata

Lissabon staat niet alleen bekend om zijn prachtige muziek en oude gebouwen, je kunt er ook heerlijk eten en drinken! Zorg dat je in ieder geval de volgende gerechten en drankjes niet overslaat:
– Pastéis de Nata. Een van de lekkerste gebakjes met kaneel en rietsuiker die je in Portugal kunt vinden.
– Tapas! Door de hele stad zijn gezellige restaurantjes te vinden waar je de meest uiteenlopende lokale specialiteiten kunt proeven.
– Ginja. Een typisch Portugese drank die wordt gemaakt door zure kersen te weken in alcohol.
– Bacalhau. Gezouten en gedroogde kabeljauw.

Wordt Lissabon jouw volgende vakantiebestemming?