De leukste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen!

Wallonië, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn de drie delen waarin je België kan onderverdelen. De Belgische Ardennen neemt een groot deel in van Wallonië, wat een populaire bestemming is onder Nederlandse toeristen.

Dat is niet zonder reden, het is namelijk een prachtig gebied met vele bossen, rivieren en gezellige kleine dorpjes. Vooral als natuur- en sportliefhebber is de Belgische Ardennen de perfecte vakantiebestemming. Daarnaast valt er op cultureel gebied genoeg te beleven, zo zijn er vele kastelen, ruïnes en kloosters te bezichtigen.

Plopsa Coo

Tijdens een vakantie in de Ardennen is een bezoek aan de watervallen van Coo een must-visit. De rivier de Amblève stort vijftien meter naar beneden en dit zorgt voor een spectaculair uitzicht. Het bezoek van de watervallen is gratis en er zijn verschillende restaurants en winkels te vinden in de nabije omgeving.

Maak er een actief uitstapje van door met zijn allen te gaan kajakken op de Amblève. Rondom de watervallen is het Plopsa Coo pretpark gebouwd, wat leuk is om te bezoeken met jonge kinderen.

Kuuroorden van Spa

Spa, de Parel van de Ardennen, is de wereldhoofdstad van het minerale water. Vele reizigers vanuit heel Europa trekken naar deze stad toe om tot rust te komen in één van de kuuroorden van Spa. Bij de Thermen van Spa geniet je van bubbelbaden, stoombaden en de sauna.

Kies voor een rustig moment, bijvoorbeeld op een doordeweekse dag, en kom helemaal tot rust. Geniet van een schoonheidsbehandeling en tot slot van een heerlijk diner in het restaurant.

Het circuit van Spa-Francorchamps

Ben jij een echte formule 1 liefhebber? Breng dan een bezoek aan het circuit van Spa-Francorchamps. Volg een rondleiding op het circuit, waarbij er in een uur tot anderhalf uur van alles verteld wordt over het circuit in Spa.

Je krijgt onder andere de pitstraat, het commentaarhokje en het podium te zien. In de buurt ligt de Belgische plaats Stavelot, waar je het museum van het circuit kan bezoeken. Ontdek hier de geschiedenis van Spa-Francorchamps, door middel van geanimeerde voorstellingen en oude racevoertuigen.

La Roche-en-Ardenne: historische stad en middeleeuws kasteel

In het zomerseizoen trekt de stad La Roche-en-Ardenne vele bezoekers. Het is een gezellige, charmante stad waar veel te beleven valt en het is gelegen aan de rivier de Ourthe. Bezoek het kasteel van La Roche-en-Ardenne en ontdek de ruïnes van het middeleeuwse kasteel, wat gebouwd is rond de 11e, 12e en 13e eeuw.

Met een beetje geluk vindt er een leuke activiteit plaats tijdens jouw bezoek, zoals een valkerijshow of boogschieten en ambachten. Naast een bezoek aan het kasteel kan je de bewakingstorens beklimmen. Kijk door de schietgaten heen en geniet van het uitzicht over de Ourthe-vallei.

Roofvogelshows in Ovifat

De hoogstgelegen burcht van België vind je in het Luikse Ovifat: de burcht van Reinhardstein. Een deel hiervan is bewoond, maar tevens zijn er delen toegankelijk voor toeristen. Er zijn verschillende ruimtes in de burcht te ontdekken, zoals de wandtapijten en wapenuitrustingen in de ridderzaal.

Er worden historische tentoonstellingen en Middeleeuwse feesten gehouden, tevens kan je er een roofvogelshow bijwonen. De hoogste waterval van België is hier ook te vinden, welke zestig meter hoog is. Het is gelegen in de vallei van de Warche, waar je ook diverse wandelroutes kan lopen. Volg de bordjes met ‘cascade’ om de waterval te bekijken.

Licht- en geluidshow in de Grotten van Han

Samen met een gids kan je de Grotten van Han bezoeken, die je meeneemt langs diepe kloven, overweldigende druipsteenformaties en spelonken. Het gebied is ongeveer 250 hectare groot en valt absoluut onder de hoogtepunten van de Belgische Ardennen.

Een bezoek aan de grotten is ideaal tijdens een regenachtige dag, maak dan een wandeling door de grotten, van zes kilometer lang, of vaar ondergronds met een boot over de rivier die door de grotten stroomt. Ook de moeite waard: breng een bezoekje tijdens een van de licht- en geluidshows.

Geschiedenisles: alles over de slag om de Ardennen

Breng voor een lesje geschiedenis tijdens de vakantie in de Belgische Ardennen een bezoek aan het Bastogne War Museum. In de Belgische stad Bastogne wonnen de geallieerden de Slag om de Ardennen en dit wordt dan ook veelvuldig in de stad herdacht.

Tijdens een bezoek aan het museum leer je het een en ander over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog door middel van een interactie tentoonstelling. Luister naar persoonlijke verhalen en ervaar het Ardennenoffensief door levensechte 3D taferelen.

Cisterciënmonniken

Hoog boven Rochefort torenen enkele ruïnes uit. Dit fort stamt uit de 11e eeuw en tijdens een bezoek hieraan ervaar je het leven in de middeleeuwen en ontdek je sporen van opgravingen. Ook de adbij Notre-Dame de Saint-Remy is gelegen in de stad Rochefort, waar wereldberoemde trappistenbieren gebrouwen worden.

Hedendaags wonen er nog steeds cisterciënzermonniken waardoor het niet mogelijk is om de abdij en de brouwerij te bezoeken. Op meerdere terrasjes in het centrum van Rochefort kan je een trappistenbiertje proeven, die gebrouwen is in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy.

Gigantisch omelet

De stad die bekend staat om zijn folklore is Malmedy. Er worden dan ook jaarlijks diverse traditionele evenementen georganiseerd. Je kan er een kathedraal bezoeken, welke stamt uit 1775. Tevens wordt hier carnaval groots gevierd en het valt onder het immaterieel erfgoed van Wallonië-Brussel.

Het hoogtepunt van de festiviteiten is het maken van een gigantisch omelet, gemaakt van 10.000 eieren. Het wordt gebakken in een pan met een diameter van vier meter en tegelijkertijd is er muziek en dans.

Center Parcs met waterpark in de Belgische Ardennen

Bron afbeelding: Center Parcs

De Belgische Ardennen is een toeristisch gebied, dus zullen er vele accommodaties te vinden zijn. Zo kan je ook verblijven in een Center Parcs huisje, in het hart van de Ardennen. Dit park is gelegen in de Belgische stad Vielsalm, gelegen aan de rivier de Salm.

Aangezien deze parken vaak heel veel activiteiten aanbieden voor jong en oud, is het uitermate geschikt voor een vakantie met het gezin. Breng een middag door in het waterparadijs Aqua Mundo, ga spelen in het BALUBA Indoor speelparadijs of ga mountainbiken in de nabij gelegen bossen.

Bekijk deze en andere Center Parcs vakantieparken in België

Avontuurlijke wandelingen & fietsroutes

Natuurlijk kun je in de Belgische Ardennen heerlijk wandelen en fietsen. Over het gehele gebied zijn veel routes uitgestippeld langs de diverse bezienswaardigheden.

Je gaat over heuvels, door kleine dorpjes en dan weer langs het water. Natuurlijk perfect om te doen met de zon op je gezicht. Vergeet ook zeker niet een terrasje te pakken onderweg. Na actief bezig te zijn geweest smaakt een glas Belgisch bier extra lekker!

Ook zo’n zin om naar de Belgische Ardennen te gaan?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven