Home Disneyland ParisDisneyland Paris praktische informatie Wat is de beste tijd van het jaar om naar Disneyland Paris te gaan?

Wat is de beste tijd van het jaar om naar Disneyland Paris te gaan?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Disneyland Paris is het gehele jaar geopend. 365 dagen per jaar kan je genieten van de attracties, shows en op de foto met je favoriete Disney figuur. Hoewel je daardoor genoeg vrijheid hebt om te gaan wanneer je wilt, maakt het de keuze ook een stuk lastiger? Want wat is nou de beste tijd van het jaar om naar Disneyland Paris te gaan?

Het antwoord daarop is lastiger dan je denkt. Het is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt tijdens je verblijf. Wil je korte rijen, warm weer, veel entertainment of een combinatie van al het voorgaande?

De rustigste en drukste tijd van het jaar in Disneyland Paris

De rustigste tijd van het jaar om naar Disneyland Paris te gaan zijn de doordeweekse dagen buiten het hoogseizoen. Zeker wanneer er geen – of vrijwel geen – schoolvakanties in Europa zijn. Want je hebt in Disneyland Paris niet alleen te maken met de Franse of Nederlandse vakanties, het pretpark is onder andere ook populair onder Britten, Duitsers en Spanjaarden.

Drukke dag in juli

Echt rustige dagen zijn er eigenlijk nog nauwelijks in Disneyland Paris. Maar ga je op een doordeweekse dag in januari dan zijn er, zeker op koude dagen, vaak weinig mensen in het park. Mits je natuurlijk buiten de schoolvakanties gaat.

De drukste periodes zijn wanneer de meeste kinderen vrij zijn van school. Denk hierbij aan de zomermaanden en de kerstperiode. Dan is een bezoek aan Disneyland Paris erg populair.

Wij gaan meestal in juni, september of november. Dan zit je net voor of net na de drukste periodes, maar is het meestal nog lekker weer. In januari vonden wij het behoorlijk koud en liepen we regelmatig een winkel in om op te warmen. Hier stond dan wel tegenover dat we nergens echt lang hoefden te wachten.

Disneyland Paris tijdens de schoolvakanties

Walt Disney Studios Park tijdens de zomervakantie

Hierboven heb ik het al even gehad over de drukte tijdens de schoolvakanties. De beste tijd om naar Disneyland Paris te gaan is vaak de voorjaarsvakantie. Want hoewel er dan veel kinderen vrij zijn van school, gaan veel gezinnen dan op wintersport.

In de meivakantie heb je een van de drukste dagen in Disneyland Paris van het hele jaar, namelijk 1 mei. Dan zou ik het pretpark absoluut vermijden. Waarom? Dat is een nationale feestdag in Frankrijk en het hele land is vrij. Vaak zijn de dagen ervoor of een paar dagen erna wel goed te doen qua drukte.

De zomervakantie is precies wat je er van verwacht, ook dan zijn veel kinderen vrij en trekken mensen massaal naar Disneyland Paris.

En tenslotte de herfstvakantie, die is eigenlijk net zo populair…

Dus als je het hebt over de beste schoolvakantie om naar Disneyland Paris te gaan, dan zou ik tijdens de voorjaarsvakantie gaan. Als je de drukte wilt vermijden tenminste.

Goed om te vertellen over de drukte

Met Disney’s Premier Access hoef je onder andere bij HyperSpace Mountain niet lang te wachten

Ondanks dat het een populaire bestemming is, is Disneyland Paris minder druk dan voorheen. Dat komt je tegenwoordig moet reserveren op de parken te mogen bezoeken. Zelfs met een geldig entreeticket.

Er zijn een aantal voor- en nadelen van dit systeem, zeker als je een Jaarpas hebt, maar het meest positieve is toch wel dat Disneyland Paris niet meer zo druk is als in het verleden. Stonden er toen nog weleens rijen van meer dan 120 minuten voor de populairste attracties, tegenwoordig is dat gelukkig een stuk korter.

Mijn tip is om iets langer te sparen zodat je Disney Premier Access kunt kopen. Dit is de betaalde opvolger van de Fastpass. Het is niet goedkoop, zeker als je het gebruikt voor populaire attracties, maar ik vind het echt de moeite waard. Het scheelt je zoveel tijd en teleurstelling.

En ik snap dat €18 per persoon voor een ritje in Crush’s Coaster echt een hoop geld is, maar je hoeft het niet elke keer te kopen en ook niet voor elke attractie. Doe het alleen voor de attractie die je echt niet wilt missen.

Het meeste entertainment in Disneyland Paris

De meeste mensen kijken bij het bepalen van de beste tijd om naar Disneyland Paris te gaan vooral naar de drukte. Alleen, als ik heel eerlijk ben, echt rustige dagen heb je er eigenlijk nooit.

Halloweenseizoen in Disneyland Paris

Waar je dan beter naar kunt kijken is wat er te doen is in die periode. Bijvoorbeeld de kerst, een tijd waarin veel scholen vrij zijn, zou je misschien vermijden vanwege de verwachte drukte. Maar dat is juist de leukste tijd van het jaar om naar Disneyland Paris te gaan. De parken zijn dan versierd met duizenden lichtjes, overal klinkt vrolijke kerstmuziek en er is veel entertainment.

Ga je tijdens de zomervakantie dan kan het ook vrij druk zijn en toch is dat geen reden om niet te gaan. De pretparken zijn dan namelijk lekker lang open. Vaak vindt er dan ook weinig onderhoud plaats aan de attracties en ook alle shows zijn te zien. Dat is in het laagseizoen anders wanneer sommige attracties gesloten kunnen zijn en niet alle show plaatsvinden.

Tenslotte de herfstvakantie, een populaire tijd om te gaan voor veel gezinnen. Houd je van griezelen op een verantwoorde wijze, dan is dit juist de allerbeste tijd om Disneyland Paris te bezoeken. Want in de maand oktober wordt hier Halloween gevierd. Dat doen ze met speciale shows en ontmoetingen met de Disney schurken. En op sommige avonden in oktober wordt het echt griezelen! Dan kun je als volwassene verkleed naar de Disney Parken komen en kom je oog in oog te staan met piraatzombies!

Kortom, je kunt populaire periodes in Disneyland Paris prima vermijden, maar weet dat je dan vaak wel de beste ervaringen mist. Als je dat belangrijk vindt, overweeg dan je bezoek te plannen rond een speciaal seizoen.

Periode met het beste weer in Disneyland Paris

Binnen- en buitenzwembad in Disney’s Sequoia Lodge

Tenslotte kan de weersverwachting een rol spelen bij het kiezen van de beste tijd om naar Disneyland Paris te gaan. Want er zullen maar weinig mensen zin hebben in een dag pretpark als het regent of koud is.

De grootste kans op lekker weer heb je in de maanden april t/m oktober. Eigenlijk net als bij ons in Nederland. Wel is het vaak iets warmer en regent het over het algemeen iets minder vaak dan thuis.

Tijdens de zomer kan het heel warm zijn, in augustus zelfs rond de 35 graden. Dan kan het soms behoorlijk afzien zijn. Zorg dan dat je een Disney Hotel boekt met zwembad. Dit zijn onder andere Disney’s Newport Bay Club en Disney’s Sequoia Lodge. Maar ook de Davy Crockett Ranch heeft een eigen zwembad en dankzij de ligging in de bossen is dit misschien wel de leukste bestemming tijdens de zomermaanden.

Dus, wat is de beste tijd om naar Disneyland Paris te gaan?

De beste tijd om naar Disneyland Paris te gaan hangt echt af van wat je zoekt. Maar laat je daarbij niet leiden door de drukte, want het is toch nooit heel rustig in de Disney Parken.

Je kunt dan beter de beste periode voor jou kiezen door te kijken naar het weer en wat er allemaal te doen is. Dan kom je ook niet voor teleurstellingen te staan, wanneer het bijvoorbeeld drukker is dan je had verwacht.