Met een beperking naar Disneyland Paris

Met een beperking naar Disneyland Paris vraagt vooraf de nodige planning. Zeker als je ondersteuning nodig hebt of, zoals ik, snel overprikkeld raakt. Dan kan zo’n reis best spannend zijn!

Gelukkig gaat Disneyland Paris hier heel goed mee om en zullen ze er alles aan doen om jou een zo’n magisch mogelijk verblijf te geven. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, ook juist voor kinderen maakt Disneyland Paris een zorgeloos verblijf mogelijk.

Met een beperking naar Disneyland Paris, waar moet ik beginnen?

Met een beperking naar Disneyland Paris

Op de Disneyland Paris website kun je heel veel informatie vinden over gasten met een beperking. De eerste pagina vol informatie is de pagina Toegankelijkheid. Op deze pagina zie in een oogopslag wat Disneyland Paris voor jou of je gezin kan betekenen.

Je kunt op de toegankelijkheidspagina ook de gids downloaden met alle informatie. Deze is ook als spraakversie beschikbaar. Of een kijkje nemen op de speciale toegankelijkheidsplattegrond voor het Disneyland Park en het Walt Disney Studios Park.

Wat je ook vind op deze pagina is informatie over speciale toegangskaarten. Hiermee kun je via een speciale ingang de attractie bezoeken. Dit hoeft niet altijd met voorrang te zijn, verderop hier meer over.

Tenslotte lees je op deze pagina ook alles over waar je tijdens jouw verblijf mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld toegankelijkheid van de attracties, gevoeligheden voor licht en geluid, evacuaties en meer. Lees dit goed door voordat je boekt om teleurstelling te voorkomen.

Priority Card of Easy Access Card

Met de Priority Card of Easy Access Card krijg je toegang tot een attractie via een verkorte rij. De Priority Card geeft je ook versnelde toegang tot de attracties. Dit hoeft niet onmiddelijk te zijn, maar vaak sta je niet lang te wachten.

De Priority Card kun je hier minimaal 1 maand voor aankomst aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je een van de volgende documenten moet hebben als bewijs van jouw beperking:

Met een beperking naar Disneyland Paris
Bron afbeelding: Disneyland Paris

Zorg dat je deze bewijzen ook meeneemt op de dag van aankomst. Dit moet het originele document zijn. Pas hierna ontvang je jouw Priority Card en kun je deze tijdens jouw gehele verblijf gebruiken.

De Easy Access Card kun je niet online aanvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je een originele medische verklaring nodig, die minder dan 3 maanden oud is en geschreven is in het Engels of Frans. Hierop moet jouw langdurige chronische aandoening staan met het daarbij horende nummer. Dit nummer kun je hier terugvinden.

Op de dag van aankomst kun je jouw Easy Card dan aanvragen bij de conciërge in je hotel of bij de klantenservice balies in de beide parken.

Krijg ik een Priority Card of Easy Access Card wanneer ik een rolstoel huur?

In Disneyland Paris is het mogelijk om een rolstoel te huren. Zeker als je wat slechter ter been is, is het vele lopen in Disneyland Paris natuurlijk behoorlijk zwaar.

Het huren van een rolstoel betekent niet dat je automatisch ook een Priority Card of Easy Access Card krijgt. Heb je deze nodig, zorg dan dat je de kaarten aanvraagt op bovenstaande manieren. Je zult dus altijd een medisch bewijs moeten kunnen overhandigen, of een van de documenten uit de lijst hierboven.

Met een beperking naar Disneyland Paris: attracties bezoeken

Met een beperking naar Disneyland Paris

Je gaat natuurlijk naar Disneyland Paris voor de attracties. Heb je een beperking die mogelijk negatief beïnvloed kan worden door zo’n attractie, kijk dan vooraf eerst in de app of op het bord bij de attractie.

Hier vind je precies waar je rekening mee moet houden. Zo kunnen sommige attracties te wild voor mensen met lichamelijke klachten. Of bevatten attracties veel licht- en geluidseffecten die juist bij psychische aandoeningen voor een negatieve reactie kunnen zorgen. Ben je slechthorend? Dan is het goed om te weten dat de meeste kassa’s, restaurants en theaters een ringleiding hebben.

En ben je er niet zeker van of een attractie voor jou geschikt is? Vraag het dan bij de ingang van de attractie aan een van de cast members (personeelsleden van Disneyland Paris). Zij staan je graag te woord.

Shows en parades

Voor shows en parades in Disneyland Paris zijn er ook faciliteiten voor bezoekers met een beperking. Zo zijn er speciale zitplaatsen als je gebruik maakt van een rolstoel. Ook wordt er bij een show aangegeven als er gebruikt wordt gemaakt van licht- of geluidseffecten.

Bij de parades kun je, op vertoon van de Priority Card, gebruik maken van een speciale zone. Zorg wel dat je tijdig aanwezig bent, want deze zones zijn snel vol.

De Disney hotels

Met een beperking naar Disneyland Paris

Ook in de Disney Hotels zijn er faciliteiten voor gasten met een beperking. Zo rijdt er de gehele dag door een gratis pendelbus van en naar de parken. Deze bussen zijn rolstoeltoegankelijk. Heb je speciaal vervoer nodig? Dan is het mogelijk dit aan te vragen via Disneyland Paris.

Bij de hotels (en de parken) zijn er speciale parkeerplaatsen voor gasten met een beperking. Je hebt hiervoor een gehandicaptenparkeerkaart nodig.

Verder hebben de Disney Hotels aangepaste kamers met hulpmiddelen in bijvoorbeeld de badkamers. Ook de zwembaden zijn toegankelijk gemaakt met een badlift.

Hulphonden

Disneyland Paris is toegankelijk voor hulphonden, maar zorg wel dat je een vaccinatiebewijs en een bewijs dat de hond daadwerkelijk een hulpdier is meeneemt. Verder is het goed om te weten dat de honden vrijwel overal mogen komen, mits aangelijnd, en dat er speciale groenstroken zijn waar de honden hun behoeften kunnen doen.

Bij sommige attracties is het niet altijd mogelijk een hulphond mee te nemen. Kijk hiervoor op de toegankelijkheidsplattegrond.

Met autisme (ASS) naar Disneyland Paris

Wanneer iemand in het gezin autisme heeft kan Disneylan Paris een behoorlijk uitdaging zijn. Lang wachten in de rij kan dan voor vervelende situaties zorgen. Evenals de overprikkeling door de mensenmassa’s, de geluiden en bewegingen.

Dan kan zo’n bezoek best spannend zijn!

Zorg daarom dat je vanaf 1 maand van tevoren de Priority Card aanvraagt via de Disneyland Paris website. De link vind je boven in dit artikel. Je kunt deze kaart dan op de eerste dag van je bezoek ophalen in je Disney Hotel (concierge) of in een van de parken (guest services). Hiervoor heb je wel een bewijs nodig, een Autipas is bijvoorbeeld voldoende.

Hoe leuk is het om met een beperking naar Disneyland Paris te gaan?

Hier kan ik natuurlijk alleen voor mijzelf spreken. Naar Disneyland Paris met een beperking kan soms pittig zijn, maar het is in mijn geval heel goed te doen.

Het belangrijkste is om vooraf te bepalen wat je wel en niet zou willen (of kunt) en dit te bespreken met Disneyland Paris. Dat kan vooraf telefonisch of ter plekke in je hotel of in de parken.

Wat ik heb gemerkt is dat ze altijd bereid zijn om met je mee te denken en je te helpen. Ook als je net als ik een volwassen vrouw bent waar de beperking aan de buitenkant niet te zien is. Zorg wel altijd dat je een geldig (en officieel) medisch bewijs mee hebt, zonder kunnen ze je niet helpen aan een Priority of Easy Access Card.