Wat is er te doen in de Grotten van Han?

Jaren geleden zijn wij naar de Grotten van Han geweest. Wat ik mij nog kan herinneren is dat het er binnen immens groot was. Plus dat je met het bootje naar buiten voer terwijl er een kanonschot klonk. Het kanonschot is er nog steeds, het bootje helaas niet meer.

Bij de grotten van Han leg je de afstand dus te voet af. Dit is een aangelegd wandelpad van zo’n 2km, geheel ondergronds. Doordat de grotten zo groot zijn krijg je nooit echt het gevoel opgesloten te zitten. Zelf ben ik best claustrofobisch maar daar heb ik daar geen last van gehad. Het enige wat handig is, is om een jasje of vest mee te nemen. Zelfs als het buiten tropisch is, kan het in de grotten behoorlijk koud zijn. Zeker als je in je zomerse kleding naar binnen gaat.

Bezienswaardigheden Grotten van Han

Het pittoreske plaatsje Han-sur-Lesse is eigenlijk je eerste bezienswaardigheid. Echt zo’n typisch dorpje wat je meer ziet in de Ardennen. Met natuurlijk de nodige restaurants en toeristische winkeltjes.

De ingang van de Grotten van Han vind ik best bijzonder, je zou er namelijk zo voorbij rijden. Als je over de Rue Joseph Lamotte rijdt zie je een kerk. Hier vind je de parkeerplaats voor de Grotten van Han.

Hier steek je de straat over en dan ben je bij de ingang van de grotten.

Voor je bezoek kun je kiezen uit twee mogelijkheden. Beiden zijn onder begeleiding van een gids. Bij de tocht die iets meer dan een uur duurt ga je met een gids door de zalen van het grottenstelsel. De zalen zijn open ruimtes boordevol druipstenen.

Het andere bezoek vind ik zelf net wat leuker. Je begint dan namelijk met een tramritje vanaf de entree tot aan de oude ingang van de grotten. De tram is honderd jaar oud dus alleen die rit is al een ervaring op zich. De tramrit brengt je tot midden in het Wildpark, dat ook bij de grotten hoort.

Vanaf hier maak je een tocht van 2 uur samen met en gids. Je volgt de rivier tot aan de uitmonding. Deze tocht kan alleen in het weekend worden gedaan van eind mei tot eind juni.

Bij de grotten van Han zit ook het museum Prehistohan. Hier vind je allerlei items van duizenden jaren oud. Ook leer je hier meer over de geschiedenis van de grotten. Een bezoek zit inbegrepen bij je kaartje.

Wildpark

Bij de Grotten van Han is er ook een Wildpark gebouwd. Een bezoek hieraan zit inbegrepen bij je PassHan en is ook echt een aanrader. Het is een groot bosrijk gebied vol wilde dieren. Je kunt je door het safaripark laten rijden met een Safari-car of de route wandelend afleggen.

De wandelroute is 6km en vertrekt elk half uur. Na 3km kan je verder wandelen of de pendelbus nemen die je over het laatste stuk vervoert. Je eindigt in het Berenbos.

Goed om te weten

Bezoek je de Grotten van Han, houd dat rekening met de volgende dingen:

  • Binnen is het er 9 graden, dus neem warme kleding mee
  • De routes hebben 365 of 510 trappen. Voor mindervalide bezoekers is een bezoek minder geschikt
  • De tocht van 1 uur en 15 minuten kan je combineren met een bezoek aan het wildpark, dit noemen ze de PassHan
  • De lichtshow Origin zit bij de beiden tochten inbegrepen
  • Er zijn geen toiletten ondergronds, je zult het dus op moeten houden tot aan de uitgang
  • Honden mogen mee mits ze andere bezoekers niet storen
  • Foto’s maken is alleen toegestaan in de zalen, zonder flits

Laat een reactie achter

Scroll naar boven