Wat kun je zien en doen in Arezzo?

Omringt door de groene Toscaanse heuvels is Arezzo een prachtig voorbeeld van een Middeleeuwse stad. Arezzo is gesticht door de Etrusken en in de Romeinse tijd stond het bekend als centrum voor pottenbakkers en metaalbewerkers.

In deze stad heerst nog een gemoedelijke drukte en veel plaatsen komen misschien bekend voor door de film ‘La Vita è Bella’ van Roberto Benigni.

De stad, met ongeveer 100.000 inwoners, is minder bekend dan de steden Florance of Sienna, maar heeft dezelfde soort huizen, kerken, paleizen als andere Toscaanse steden. Natuurlijk ontbreekt het centrale plein, de Piazza Grande niet. Dit is de plaats om op een terras plaats te nemen en jezelf onder te dompelen in de typische Italiaanse sfeer.

Zoek je een typisch Italiaanse bestemming zonder de vele toeristen? Dan zit je hier zeker goed.

Waar ligt Arezzo en hoe kom je er?

Santa Maria della Pieve en het Piazza Grande plein

Arezzo ligt in het oosten van Toscane, op ongeveer 75 kilometer van Siena en Florence. Vanaf Utrecht rij je met de auto ruim 1400 kilometer om de stad te bereiken.

Kies je voor het vliegtuig, dan is Aeroporto di Firenze-Peretola, de luchthaven van Florance de dichtstbijzijnde luchthaven. Vanuit hier huur je en auto om de laatste 75 kilometer af te leggen, of maak je gebruik van de rechtstreekse treinverbinding naar Arezzo.

Het weer

In Arezzo heerst een warm mediterraan klimaat met temperaturen tussen de 10 graden in de winter en 30 graden in de zomer.

Tijdens de zomervakantiemaanden zakt de temperatuur net onder de 20 graden, waardoor je heerlijk buiten kan blijven zitten. De meeste regen valt in de herfst en wintermaanden, met gemiddelde hoeveelheden tussen de 100 en 200 milliliter per maand.

Wat is er te zien en doen in Arezzo?

Piazza Grande plein

Door de kleine kronkelige straten kun je Arezzo het beste te voet bezoeken. Begin je wandeling vanaf het centrale plein, de Piazza Grande. Dit plein loopt licht omhoog en is omringt door middeleeuwse huizen, paleizen en de kerk van Santa Maria delle Pieve. Er heerst een ontspannen sfeer, waarbij opvalt dat het voor een Toscaanse stad soms opvallend rustig kan zijn. Een keer per maand is het plein het decor van de grootste Italiaanse antiekmarkt. Hier komen duizenden bezoekers op af.

Het plein dient twee keer per jaar als decor voor de Giostra del Saracino. Dit is een middeleeuws steekspel, waar ruiters uit vier verschillende wijken het tegen elkaar opnemen.

Hierbij zijn de ruiters volledig uitgedost in middeleeuwse kleding. Bezoek hiervoor de stad op de 3e zaterdag van juni of de 1e zondag van september. Het evenement is populair, dus zorg dat je op tijd een kaartje koopt bij het Teatro Comunale Pietro Aretino.

Kathedraal van Arezzo

Kathedraal van Arezzo

De kathedraal van Arezzo heeft aan de buitenkant een vrij sobere uitstraling. Na een bouwperiode van ruim 300 jaar is de kerk in 1510 voltooid. De toren is een toevoeging uit de 19e eeuw. De schoonheid van de kathedraal zit vooral van binnen, waar vele kunstenaars waaronder Donatello het interieur hebben verfraaid. Als je tickets vooraf besteld, dan ontloop je altijd de wachtrij voor de ingang.

Wandel vanaf de kathedraal naar de naastgelegen Palazzo dei Priori, waarvan de toren de hoogste punt van de stad is. Je kunt de toren beklimmen, ook voor kinderen altijd een hoogtepunt, om te genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Een gedeelte van het paleis, de Palazzo Communale is museum met aandacht voor werken van oude meesters.

De Basiliek van San Domenico

Basiliek van San Domenico

De Basiliek van San Domenico lijk wel op een kleinere uitvoering van de Dominicaanse basiliek in Florence. Het is een sobere kerk met als absoluut hoogtepunt de vele fresco’s en het schilderij ‘Kruisiging’ van de kunstenaar Cimabue, dat stamt uit de 13e eeuw. Daarnaast vallen de glas-in-loodramen op.

Archeologisch Museum van Arezzo

Vlak naast het station ligt het Archeologisch Museum van Arezzo. Voor de ingang kijk je uit over de restanten van een Romeins amfitheater, waarvan een deel van de muren in het museum zijn geïntegreerd. Hier zie je voornamelijk Etruskische en Romeinse voorwerpen zoals het Arentine servies. Dit rode, Romeinse aardewerk is kenmerkend voor de pottenbakkers uit Arezzo.

Parco della Fortezza

Wil je even weg uit de stad voor wat natuurlijke verkoeling? Het Parco della Fortezza is een groot natuurpark, waar je heerlijk onder de bomen tot rust zal komen. Kijk uit over de olijfbomen en wijngaarden terwijl je neerstrijkt op een van de terrassen. Het park is in de zomer vaak de plek waar concerten en evenementen plaatsvinden. Het naastgelegen 16e-eeuwse Fortezza is geopend voor bezoek na jarenlang niet toegankelijk te zijn geweest. Momenteel (2022) zijn de restauraties nog in volle gang.

Arno vallei met Florence op de achtergrond

Geniet op een afstand van 20 kilometer van Arezzo van een lunch en wijnproeverij op het chique wijnlandgoed il Borro. Gelegen in de afgelegen Arno-vallei tussen cipressen, olijfbomen, zonnebloemen en wijngaarden is dit een omgeving die Leonardo da Vinci inspireerde tot het maken van enkele tekeningen en schilderijen. Nog steeds is het een omgeving die professionele fotografen graag gebruiken voor fotosessies.

Waarom zou je naar Arezzo gaan?

Vergeet ook zeker geen terrasje te pakken!

Arezzo is voor iedere liefhebber van Italië een plaats om te bezoeken. Minder bekend dan ander Toscaanse steden geniet je hier van een betrekkelijke rust terwijl je door oude middeleeuwse straten loopt. Maak je een rondreis door Toscane, dan is Arezzo zeker een dagtrip waard. De omgeving van Arezzo is ook een prima uitvalsbasis om de rest van Toscane te bezoeken. Zeker de wat oudere kinderen zullen zich in deze stad prima vermaken.

Deze stad combineert een gemoedelijke sfeer met een middeleeuws centrum. Hier is het massatoerisme nog niet neergestreken. Vooral liefhebbers van architectuur, historische kerken en musea komen hier aan hun trekken. Verwacht op culinair gebied de klassieke Toscaanse keuken met gevulde pasta’s ribolittasoep en lokale salami- en kaasplankjes die worden begeleid door wijnen uit de regio zoals Chianti of Vinsanto.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven