Home Blog Apple Mac Mini review: hoe goed bevalt mijn nieuwe pc?

Apple Mac Mini review: hoe goed bevalt mijn nieuwe pc?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Net nadat de eerste lockdown begon in het voorjaar besloot ik – met ongeveer 80% van het land – dat ik een nieuwe computer nodig had. Mijn Macbook is uit 2014 en hoewel deze nog prima werkt, wilde ik toch iets wat ik makkelijk aan mijn beeldscherm gekoppeld kon laten.

In eerste instantie zocht ik een Windows-pc, omdat die qua specs en prijs vaak een stuk betere keus zijn. Het liefst een mini, want ik heb niet zoveel ruimte op mijn bureau.

Maar mijn oog viel toch steeds weer op de Apple Mac Mini. (de computermensen in mijn omgeving keken hoofdschuddend toe)

Niet dat deze te koop was.., want nogmaals een groot deel van Nederland zocht een pc. Maar uiteindelijk kon ik van de zomer mijn Mac Mini i5 256gb bestellen.

Bestellen en installeren

De Mac Mini bestelde ik via een refurbverkoper. Zo’n bedrijf dat tweedehands Apple producten verkoopt.

Mijn Mac Mini was nieuw, maar het 2018 model i.p.v. het 2020 model. Dat scheelde mij een paar honderd euro. Daarbij had ik vooraf reviews gelezen en daarin stond dat het 2018 model weinig verschilde van het nieuwe model.

Nou dat maakt de keus een stuk makkelijker!

Na het bestellen kreeg ik geen bevestiging. Altijd fijn als je iets duurs bestelt… Maar goed, even bellen en gelukkig hadden ze mijn order netjes ontvangen en kreeg ik alsnog de mailtjes doorgestuurd.

De volgende dag werd de Mac Mini thuisbezorgd. In een schattig klein doosje. Het formaat was één van de redenen waarom ik dit apparaat wilde hebben, dus helemaal goed.

Installatie ging makkelijk:

  • Uitpakken
  • Stroom en beeldscherm aansluiten
  • Toetsenbord dongle inpluggen
  • Aanzetten maar!

Dat is wel heel makkelijk…maar het is echt waar. Daarom houd ik van Apple producten, ja ze zijn duur, ja de specs van Windows-pc’s zijn stukken beter, maar het is plug-and-play en heel gebruiksvriendelijk.

Waarom heb ik voor een Mac Mini gekozen?

Zoals ik hierboven al schreef heb ik ook een Macbook die ik dagelijks gebruik. Een laptop is fijn maar niet altijd even handig.

Meestal koppelde ik de laptop aan mijn grote beeldscherm en dat ging prima. Alleen ik zocht een “vaste” werkplek waarbij ik niet eerst met kabels aan de slag moest.

Dat was voor mij de belangrijkste reden waarom ik een vaste Mac wilde.

In eerste instantie wilde ik een iMac, maar die zijn echt bizar duur. Daarbij had ik al een 27-inch scherm staan. Dus door die te koppelen met een Mac Mini was ik niet alleen goedkoper uit, ik kon ook mijn scherm hergebruiken.

Maar waarom dan een Apple?

Dat vroegen ook veel mensen in mijn omgeving zich af. Zoals ik hierboven al schreef vanwege de gebruiksvriendelijkheid.

Eigenlijk precies dezelfde reden waarom ik ook zweer bij een iPhone. Ja ze zijn duurder en qua specs ondergeschikt aan vergelijkbare Androids, maar wat werken ze fijn!

Het besturingssysteem is intuïtief – ok, je moet even wennen aan de commands – maar verder heeft alles een logische plek. Ook werkt het prima als je geen technische kennis hebt. Tenslotte kan je het ook makkelijk koppelen met je bestaande Apple producten, zoals iCloud.

Voor mij is dat extra handig, ik maak namelijk veel foto’s voor de website met mijn telefoon. Die staan binnen een paar seconden ook op mijn Mac Mini en dus ook zo op mijn site.

Is het een gaming pc? Nee. Kan je er alles mee wat je ook met een Windows kunt? Nee. Hebben de meeste mensen dat nodig? Ook nee.

De Mac Mini is perfect voor iedereen die een pc wil die het gewoon altijd doet, aanzetten en beginnen met werken of studeren. Spelletjes kan ook zeker evenals intensievere taken als fotobewerking of video’s edit-en.

Verder ben je gebonden aan de App-store en de voor Mac gemaakte programma’s, maar ik heb niet het gevoel iets te kort te komen.

En ja die toetsencombinaties zijn soms irritant maar het went snel.

Zelf ben ik hartstikke blij met mijn aankoop. De Mac Mini wordt hier heel intensief gebruikt en ik kan het iedereen aanraden. Zeker als je aan het kijken bent naar de duurdere iMac!