Home Blog Wat merk je als leek van de Apple M1 chip?

Wat merk je als leek van de Apple M1 chip?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Recent heb ik een nieuwe tablet gekocht met daarin de nieuwe Apple M1 chip. Iedereen online was lovend over deze nieuwe chip. Mij als leek zegt het heel eerlijk niet zoveel. En hoeveel merk je daar nou echt van in het dagelijks gebruik?

Ben je een designer of doe je veel met videobewerking dan snap ik het helemaal. Dan wil je gewoon de meest krachtige optie. Maar als je net als ik vooral veel online zit, voegt het dan ook wat toe?

En wat merk je daar nou van in de praktijk?

Wat is de Apple M1 Chip?

De Apple M1 Chip is de nieuwste chip die wordt gebruikt in onder andere de Mac Mini, Macbook, iMac en tegenwoordig ook de iPad. Het is een razendsnelle chip die volgens Apple zelfs 3x sneller is dan vergelijkbare processoren.

Dit is ook de eerste keer dat Apple een eigen ontwikkelde processor gebruikt. Tegenwoordig zit deze chip ook in de iPad waarmee je laptopsnelheid krijgt in je tablet.

Heel leuk als je van technische specs houdt, maar ik wil vooral weten hoe dat dan in de praktijk werkt. En of het echt de moeite waard is om daarvoor bij te betalen.

Wat merk je van de Apple M1 Chip?

Een tijdje terug heb ik een nieuwe (refurbished) iMac gekocht met de fel begeerde M1 chip. Het klonk prachtig, een razendsnelle processor in je Apple. Al heb ik hem eigenlijk gekocht vanwege de mooie blauwe kleur. (en ok, het is ook heel fijn om ermee te werken, dit artikel schrijf ik er bijvoorbeeld op)

Maar eigenlijk laat dat ook zien wat ik er in de praktijk van merk. Niet zoveel heel eerlijk. Mijn iMac is razendsnel, heb altijd moeiteloos meerdere schermen tegelijk open en hij hapert nooit.

Misschien is dat ook wel wat je van de Apple M1 chip moet merken, namelijk niks. Alles draait moeiteloos. Van Photoshop tot Adobe Premiere pro. En dan ook nog eens tegelijk, met Youtube of Spotify op de achtergrond.

Het is echt razendsnel. Daar raak je snel aan gewend hoor.

Heb hier ook een wat oudere laptop en als je daar iets aanklikt dan moet je soms enkele seconde wachten. Bij mijn iMac met de M1 chip is het klik en opstarten. Dus als je daarvan houdt, is het zeker een aanrader.

Nou ben ik sowieso een fan van Apple producten. Het werkt goed, alles wat je nodig hebt staat erop of is te downloaden via de app-store en het blijft goed werken. Want hoewel mijn Mac uit 2014 echt wel oud is, is deze niet afgeschreven. Dat is vaak met andere laptops wel anders.

Daarom ben ik blij met de M1 chip. Ondanks dat ik er niks van merk. Want ik weet dat ik, door een Apple product te kopen, iets heb wat langere tijd mee gaat en dankzij de chip waarschijnlijk ook lang lekker snel blijft!