Amsterdamse Waterleidingduinen: wat kan je er doen én zien?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze tijd zijn er nog steeds genoeg leuke dingen te doen. Al zul je iets creatiever moeten zijn. Eén van de plekken waar je lekker kunt wandelen en wilde dieren kunt spotten zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Waar liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen?

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied tussen Noordwijk en Zandvoort. Het wordt gebruikt voor het winnen van drinkwater voor de stad Amsterdam. Maar je kunt er ook een bezoekje aan brengen.

Om er te komen kan je gebruik maken van één van de 4 ingangen. Deze vind je:

  • Vogelenzangseduinweg 2 in Vogelenzang
  • Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang
  • Zandvoortselaan 130 in Zandvoort
  • Joppeweg 1 in De Zilk

Bij elk van deze ingangen kan je de auto parkeren. Dit kost €2 per dag. Er staat een betaalautomaat bij de ingang van het gebied waar je het parkeerkaartje kunt kopen.

Heb je geen auto dan kan je het gebied ook bereiken met het openbaar vervoer. Dat kan door de bus te nemen vanaf de Stations Zandvoort, Heemstede of Hillegom. Voer voor de beste en snelste route de adressen in op 9292ov.nl.

Wat kan je er zien én doen?

Dit gebied staat bekend om de wandelpaden. Er zijn veel verschillende routes die je kunt volgen, van 1 kilometer tot wel 30km door het duin.

De routes starten bij een bepaalde ingang dus kijk vooraf waar je moet zijn. Bijvoorbeeld vanaf de ingang in Zandvoort starten er 3 routes:

  • de Bunkerroute van 5 kilometer langs de ruim 400 bunkers die dit gebied rijk is.
  • de Witte route van 4km die de naam dankt aan de witte bordjes en je langs de Rozenberg brengt
  • de Groene route van 7km die door een bosrijke omgeving gaat

Wanneer je de route hebt gekozen volg je gewoon de paaltjes met daarop de juiste kleur. Zo kan je niet verdwalen. De routes beginnen en eindigen op dezelfde plek dus je komt altijd weer bij je auto uit.

Alle routes zijn te vinden en als pdf te downloaden op: awd.waternet.nl

Wilde dieren spotten

Het gebied staat bekend om de wilde dieren. Zo vind je er damherten, vosjes, vleermuizen, boommarters, libelles en vlinders. En de kans dat je zo’n dier of insect tegenkomt is groter dan je denkt. Zeker het aantal damherten in het gebied is groot dus houd je oren en ogen open.

Je kunt het gebied ook bezoeken met een gids die veel beter in kan schatten waar je de meeste kans hebt om dieren te spotten. En waar je de bijzondere bomen- en plantensoorten vindt.

Een andere leuke manier om het gebied te verkennen is met paard en wagen. Dat heeft toch iets romantisch en kinderen vinden het ook hartstikke leuk.

Let op: dit mag niet!

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een beschermd natuurgebied. Hierdoor zijn er een aantal dingen die helaas niet mogen.

Fietsen bijvoorbeeld is hier niet toegestaan. Er zijn kilometers aan routes maar die zul je te voet moeten afleggen. Daarnaast is het de bedoeling dat je op de paden blijft zodat je de natuur niet verstoort.

Het is ook goed om te weten dat de hond niet mee mag. Dat vind ik zelf heel jammer, want ik vind het fijn om stukken te lopen met de hond. En dit gebied leent zich daar perfect voor. Maar helaas, de hond moet thuisblijven.

Tenslotte mag je de wilde dieren niet voeren of aanraken. Bewonder ze vanaf een afstandje en laat de natuur met rust.

Wat kost een bezoekje aan de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Voor de entree van het Amsterdamse Waterleidingduinen gebied betaal je €1,50 per persoon. Ga je vaker dan kan je voor €10 een jaarkaart kopen.

De routes kan je online gratis downloaden of je kunt een Wandelkaart kopen voor €3 die je de weg wijst.

Op geselecteerde dagen kan je een tocht door het gebied maken met paard en wagen. Dit kost €10 per persoon. Meer daarover vind je op de website van de AWD.