Home Blog Alle Disney pretparken wereldwijd!

Alle Disney pretparken wereldwijd!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hoeveel pretparken denk jij dat Disney wereldwijd heeft? Hoeveel kan jij er noemen? Disneyland Paris is natuurlijk wel bekend. Dit Europese pretpark opende in 1992. De volgende die veel mensen kennen is Disney Amerika. Maar wist je dat er twee pretparken zijn in de Verenigde Staten? Disneyland Resort in Anaheim en Walt Disney World in Orlando. De eerstgenoemde is het oudste Disney pretpark helemaal ontworpen door Walt zelf. Hij had er zelfs een appartement waar tot op de dag van vandaag een lampje brand ter ere van hem.

Voor de volgende Disney Parken moeten we de andere kant op richting Azië. Hier vind je namelijk in Japan het Tokyo Disney Resort. Dan blijven er nog twee over: Hong Kong Disneyland en Shanghai Disney resort. In totaal zijn er dus 6 Disney Resorts, maar nog veel meer Parken.

Hoeveel Disney Parken zijn er wereldwijd?

Het Disneyland Resort in Anaheim bestaat uit twee pretparken: het Disneyland Park en Disney’s California Adventure. Walt Disney World in Orlando, het andere Amerikaanse Disney Park, heeft er zelfs 4: Magic Kingdom, Epcot, Hollywood Studios en Animal Kingdom. Dan krijgen we Disneyland Paris met 2 pretparken: het Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. Hong Kong Disneyland en Shanghai Disney hebben elk maar 1 pretpark. Tokyo Disney heeft er dan weer 2: Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea.

Als je ze allemaal bij elkaar op telt dan kom je uit op 12 Disney pretparken wereldwijd. En ze staan allemaal op mijn bucketlist!

Disneyland Anaheim

Kasteel in Disneyland Park Anaheim – foto: Disneylandnews.com

Disneyland Anaheim is het originele Disney pretpark. Als liefhebber moet je hier een keer geweest zijn. Het kasteel is heel schattig en klein. In Disneyland Paris en Walt Disney World staat aan het eind van Main Street U.S.A. een imposant bouwwerk. Als je in Main Street in het Disneyland Resort loopt moet je even goed kijken, want het lijkt leeg te zijn. Maar dan zie je toch de kleine schattige torens van het kasteel.

Het Disneyland Park in het Disneyland Resort lijkt qua attracties op het gelijknamige park in Parijs. Er is een spookhuis, Pirates of the Caribbean, theekopjes, It’s a Small World, Space Mountain en Peter Pan’s Flight. Toch is het net weer anders vormgegeven en er is ontzettend veel aandacht besteed aan de thematisering. Ook vind je in dit Park de originele Club33 – de exclusieve Disney club voor hele sjieke mensen!

Tegenover het Disneyland Park ligt het tweede Park: Disney’s California Adventure. Net als in Parijs loop je zo van het ene naar het andere park. Hier vind je onder andere de verbouwde Tower of Terror die nu een Guardians of the Galaxy thema heeft gekregen. Maar de attractie waar ik voor zou gaan is Radiator Springs Racers. Dit is zo’n geweldige attractie, ik hoop echt dat we deze ooit in Parijs krijgen.

Foto: RyanJWilmot

In Radiator Springs Racers race je mee met auto’s uit de film Cars. Je rijdt door het dorpje Radiator Springs en ziet natuurlijk al de bekende figuren. Aan het eind ga je daadwerkelijk racen en wordt er een winnaar gekroond!

Walt Disney World

Walt Disney World is het grootste Disney Resort met 4 pretparken. Magic Kingdom is het sprookjespark, met het kasteel en de bekende attracties die je ook in Parijs ziet. Bijzonder aan dit Park is dat je hier nog de Caroussel of Progress kunt zien. Dit is een attractie nog bedacht door Walt Disney zelf. De attractie is niet zo spannend maar wel een prima plek om uit de zon of regen te gaan.

Epcot staat ook bekend om de festivals die het gehele jaar worden gegeven, zoals Festival of the Arts. (foto WDWNews)

Het volgende Park in Walt Disney World is Epcot. Deze is echt uniek en zie je écht alleen hier. Het bestaat uit twee gedeeltes: Future World en World Showcase. Future World heeft een aantal originele attracties als Mission Space en Test Track. World Showcase bestaat uit allerlei paviljoens die in het teken staan van een bepaald land. Hier hebben ze niet alleen de gebouwen nagemaakt, maar ook de cast members, het eten en de souvenirs zijn afkomstig uit dit land.

Hollywood Studios is het derde Park van Walt Disney World. Hoewel dit Park net als in Parijs een filmthema heeft, lijkt het er absoluut niet op. Toegegeven, de Tower of Terror en Rock ’n Rollercoaster staan er en er is een Toy Story Land maar daar houden de overeenkomsten dan ook op. Publiekstrekkers zijn Star Wars Galaxy’s Edge (opent 29 augustus 2019) en Slinky Dog Dash, een double launch achtbaan.

Star Wars: Rise of the Resistance een nieuwe attractie in Galaxy’s Edge (opent 5 dec 2019) – foto WDWNews

Tenslotte is er Animal Kingdom. Dit is een pretpark met wilde dieren. Je kunt er bijvoorbeeld op safari in een reuze Jeep. Of zelf langs de verblijven lopen. Maar er zijn ook thrillrides waaronder de achtbaan Expedition Everest en de 4D attractie Flight of Passage, waarbij je vliegt op de rug van een Banshee. Deze attractie is zo levensecht dat je het beest ook daadwerkelijk voelt ademen tussen je benen.

Disneyland Paris

Disneyland Paris – wie kent het niet. Dit Disney Park ligt op ongeveer 30 minuten van de stad Parijs en is al ruim 25 jaar een favoriete bestemming voor Nederlanders. Dit Disney Resort bestaat uit twee pretparken: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park.

Het Disneyland Park is het magische park met het kasteel en de bekende attracties. Deze is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het Disneyland Park en het Magic Kingdom in de Amerikaanse Parken. Bijzonder aan het Disneyland Park is dat de hoofdentree ook een hotel is. Je kunt dus echt slapen in de Disney magie.

In Disneyland Paris is er ook een tweede pretpark: Walt Disney Studios. Dit is momenteel nog een vrij leeg Park maar binnenkort zal deze worden uitgebreid met een compleet nieuw gedeelte. Publiekstrekkers in dit Park zijn Crush’s Coaster en Ratatouille.

Tokyo Disneyland

Hier zou ik ontzettend graag naartoe willen. Wat een prachtig Resort. Niet alleen de attracties, maar ook de sfeer. Tijdens een show bij het kasteel en bij parades zit iedereen op de grond (op een kussentje). Hierdoor hebben alle bezoekers de kans om de show/parade te zien.

Het Tokyo Disney Resort bestaat uit twee Parken: Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea. De eerste is – zoals je misschien al verwacht – het sprookjespark met het kasteel.

It’s a Small World in Tokyo Disneyland – foto: Disneyparks

Ook in dit Park weer veel bekende attracties als It’s a Small World, de rivierboot, theekopjes, Buzz Lightyear, Philharmagic en Big Thunder Mountain.

Het andere Park: Tokyo DisneySea is compleet anders. Ook van dit Park is er maar één. Het heeft een ontdekkingsreizigersthema. Dat zie je ook terug in de attracties. Wat vind je bijvoorbeeld van hun Tower of Terror?

Foto: Tokyo Disney website

Daarnaast vind je hier ook veel attracties die je niet in andere Parken terugziet zoals: Sinbad’s Story Book Voyage en het indoor Kleine Zeemeermin gedeelte.

Shanghai Disneyland

Dit is één van de twee Disney Parken die slechts 1 pretpark heeft. Een sprookjespark vol attracties die je eigenlijk ook in de andere Disney Parken terugziet. Alleen dan net iets mooier aangekleed. Wat vind je van hun versie van het Alice in Wonderland doolhof?

Foto: D23.com

Shanghai Disney is echt een aanrader vanwege de bijzondere aankleding van de attracties.

Hong Kong Disneyland

Het laatste Disney Park is Hong Kong Disneyland. Een klein, schattig pretpark met bekende Disney attracties als Dumbo en de theekopjes. Maar ook een aantal afwezigen: Pirates bijvoorbeeld of Big Thunder Mountain vind je hier helaas niet. Een spookhuis hebben ze er wel en dat is ook gelijk één van de meest populaire attracties in het Park: de Mystic Manor.

Mystic Manor – foto: Disneyparks

Dit waren alle Disney pretparken wereldwijd. Welke staat bovenaan jouw verlanglijstje?

Hoofdfoto: Disneyparks