Home Efteling 5 Tips voor een stressvrije dag in de Efteling

5 Tips voor een stressvrije dag in de Efteling

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De schoolvakantie staat weer voor de deur. Dat betekent – naast lange files richting de zon – ook de uitdaging om de kinderen bezig te houden. Daar hoort natuurlijk een dagje pretpark bij.

De Efteling is één van de populairste pretparken in Nederland, wat betekent dat er genoeg attracties zijn om het hele gezin een dag te vermaken. Maar ook dat het er zeker tijdens de vakanties erg druk kan zijn. Met deze 5 tips heb je gegarandeerd een stressvrije dag in de Efteling!

 1. Neem afleiding mee voor in de wachtrij

  Drukte in het park betekent helaas ook lange wachtrijen bij populaire attracties. Je ontkomt er gewoon niet aan. Om het wachten zo dragelijk mogelijk te maken is het goed om wat afleiding mee te nemen van huis. Dit hoeft niet een iPad te zijn, maar denk bijvoorbeeld ook aan een pak speelkaarten of andere reispellen die je makkelijk mee kunt nemen in een rugzak. Of je kan natuurlijk ook dat ene boek meenemen dat je al tijden wilde lezen.

  Als je toch de iPad of mobiele telefoon gebruikt voor afleiding zorg dan dat je altijd de oplader + kabel meeneemt of een powerbank. Hiermee voorkom je dat de apparaten al na enkele uren een lege batterij hebben.

 2. Breng eten en drinken mee van thuis

  In de Efteling is er overal eten te vinden. Van snoep tot complete maaltijden en kroketten uit de muur. Om de verleiding te weerstaan – en je portemonnee te sparen – kan je het beste eten en drinken meenemen van thuis. We begrijpen natuurlijk dat een suikerspin veel lekkerder is dan een Sultana, maar overal waar je komt in het pretpark zal je lekkere dingen tegen komen. Dat zal je kindjes vast ook niet ontgaan.

  Om de lekkere trek te stillen en niet continu bij elke snoep- of snackkraam te discussiëren is het verstandig om zelf eten en drinken mee te nemen van thuis. Dat scheelt een hoop irritatie en stress.

 3. Kom vroeg

  De meeste bezoekers van de Efteling zullen in de loop van de ochtend arriveren. Sommigen moeten van ver komen, terwijl anderen wellicht geen ochtendmensen zijn. Hoe eerder je in het park bent, hoe rustiger het is bij populaire attracties. Probeer tijdens de opening al in het park te zijn zodat je voor het middaguur je favorieten hebt gehad.

  Na de lunch heb je voldoende tijd voor een rondje door het Sprookjesbos en de andere – minder drukke – attracties. Probeer ook op tijd te lunchen om de drukte voor te zijn. Dat scheelt een hoop stress om een tafel te vinden.

 4. Accepteer dat alles duurder is dan buiten de poorten

  Het maakt niet uit naar welk pretpark je gaat. Het is altijd duur. Zeker het eten en drinken is in het park velen malen duurder dan in de supermarkt. Dat is in de Efteling niet anders. Het vervelende is dat je hier weinig aan kunt veranderen. Je kunt vooraf een bedrag reserveren voor het dagje uit en met jezelf – en je gezin – afspreken dat jullie niet meer uitgeven dan dit. Als het op is dan is het ook echt op.Om stress en irritatie te voorkomen kun je het beste accepteren dat een dagje pretpark nou eenmaal geld kost.

 5. Geef de kindjes een eigen souvenirbudget

  Naast het eten en drinken zijn er natuurlijk ook de souvenirs. Wanden vol met pluchebeesten en speelgoed. Je ontkomt er niet aan. Sommige attracties eindigen zelfs in een winkel. Natuurlijk zijn er altijd gezinnen die ongeschonden en zonder souvenirs het pretpark verlaten. Maar bij veel mensen is er altijd de strijd over die ene pluche schildpad die zoonlief écht mee naar huis wil nemen.

  Om souvenirstress te voorkomen kan je het beste een budget afspreken met de kindjes die ze kunnen gebruiken voor iets leuks. Zo kunnen ze bewust de keus maken voor het souvenir dat ze echt graag willen hebben. Maar waarschijnlijk zullen ze het – zodra het budget op is – alsnog proberen om ook die knuffel van Pardoes mee naar huis te krijgen.

We hopen dat je hiermee een stressvrije dag hebt in de Efteling. Heb je nog tips voor onze lezers? Deel ze dan hieronder in de comments!